ATDR

SajatosEnaplo


Részletes kereső

Magyarorszag.hu

Kozadat.hu

Hírek

Megjelent az OAH júniusi hírlevele

2007.06.28

a Hírlevél a Hírlevél melléklete (tartalomjegyzék)

Tovább olvasom »

Válogatás a NucNet híreiből - 2007 március-június

2007.06.28

Válogatás a NucNet híreiből

Tovább olvasom »

TETT-re kész nap Bátaapátiban

2007.06.11

A Radioaktív Hulladékokat Kezelő Közhasznú Társaság (RHK Kht.) 2007. június 8-án ismeretterjesztő tanácskozást szervezett Bátaapátiban. A Társadalmi Ellenőrző és Tájékoztató Társulás (TETT) megalakulásának 10. évfordulója alkalmából az RHK Kht. igazgatója, dr. Hegyháti József köszöntötte a TETT munkájában résztvevő hét település képviselőit, melynek az adott igazán aktualitást, hogy a környezetvédelmi minisztertől „Környezetünkért Díj”-at kapott a TETT. A tanácskozáson dr. Rónaky József, az OAH főigazgatója a „Bátaapáti és a magyarok híre a világban” címmel tartott előadást. Dr. Frigyesi Ferenc, az RHK Kht. beruházási igazgatója a bátaapáti hulladéktároló felszíni és földalatti építésének ütemezését, az Öko Zrt. képviselője, Magyar Emőke pedig a Nemzeti Radioaktívhulladék-tároló környezeti monitoring rendszerét ismertette. A polgármesterek ünnepélyesen megbízták a Lakossági Ellenőrző Csoport tagjait a beruházás és az üzemeltetés társadalmi ellenőrzésével, amelyre az RHK Kht. fogja felkészíteni a tagokat.

Tovább olvasom »

WENRA ülés az OAH-ban

2007.06.11

2007. május 29 – június 1. között az OAH székházában került sor az európai atomerőműveket felügyelő hatóságok szervezete (WENRA) radioaktív hulladékokkal és leszereléssel foglalkozó munkacsoportjának 18. ülésére. A WENRA WGWD (Western European Nuclear Regulator’s Association, Working Group on Waste and Decommissioning) a kiégett fűtőelemek és a radioaktív hulladékok tárolására, valamint a nukleáris létesítmények leszerelésére dolgoz ki harmonizált biztonsági követelményeket, a nemzetközi szabványok, a jó európai gyakorlat, továbbá érintett felek (stakeholders) véleményének figyelembe vételével. A tárolókra megalkotott ún. biztonsági referenciaszintek (safety reference levels) száma 77, a leszerelésre vonatkozóké 81. Az egyeztetett biztonsági követelmények a menedzselés, a tervezés, az üzemeltetés és a biztonság teljesülésének igazolása fő területekre terjednek ki, amelyeken belül további témakörök vannak.

Tovább olvasom »

A NAÜ gyermekrajz pályázata

2007.06.06

A Nemzetközi Atomenergia Ügynökség megalakulásának 50 éves évfordulója alkalmából gyermekrajz pályázatot hirdet 8-14 éves gyermekek részére. A rajz témája "Energia a világunkban". A pályázat részletei a NAÜ honlapján (http://www.iaea.org/About/Anniversary/contest.html) találhatók. A rajz beküldési határideje 2007. július 31.

Tovább olvasom »

Juniális a Városligetben

2007.06.04

A Városligetben június 2-án és 3-án Egészségliget2007 címen juniálist rendeztek, amelyre meghívták az Országos Atomenergia Hivatalt is. A juniális programjában az egészségügyi felmérések mellett a biztonsági kérdések is központi szerepet kaptak. Az Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium számos szervezete ott volt a bűnmegelőzés, a rendőrség tevékenysége és a börtönökben folyó munka iránti érdeklődés kielégítésére. A fellépők között ott volt a paksi neutron kommandó is. A nukleáris energiával kapcsolatos ismereteket a Petőfi Csarnok mellett elhelyezett Környezet, Energia összefoglaló névvel ellátott területen kaphattak az érdeklődők. Itt kaptak helyet a Fővárosi Vízművek és a Fővárosi Köztisztasági Vállalat képviselői is. Az OAH a Radioaktív Hulladékokat Kezelő Közhasznú Társasággal (RHK Kht.) közös pavilonban vett részt a juniálison. A mellettünk lévő sátorban a Magyar Nukleáris Társaság és a FINE fiataljai tartottak műszeres bemutatót, előttünk az OÉVI mobil környezeti sugárzásellenőrző kocsija állt. Az OAH tájékoztató anyagokat adott az érdeklődőknek, az RHK Kht. posztereket, tájékoztató anyagokat és tudásfelmérő teszteket hozott a rendezvényre. A sátrak teteje felett lebegő nagyméretű kék luftballonok messziről is odavonzották az érdeklődőket. A luftballonon lévő színes atomka figuráját a gyerekek számára színezhető változatban is elkészítettük, amelyet zsírkrétával színezhettek, miközben a szülők a tesztet töltötték ki. A rajzolás és/vagy tesztkitöltés jutalmaként az atomka figurájával ellátott luftballont, valamint lehúzható matricát vihettek haza a gyerekek. Igen sokan jöttek oda a sátorhoz, időnként a szomszédos sátorok előtt is az RHK Kht. tesztjeit töltötték a lelkes érdeklődők. Sokan ott maradtak a tesz kitöltése után is, s érdeklődtek az atomenergia alkalmazásáról, a biztonságról, az atomerőművekről, az OAH-ról, a radioaktív hulladékok kezeléséről és a radioaktív sugárzásról. A kétnapos rendezvény próbára tette az OAH munkatársait is, bár fáradhatatlanul válaszoltak a nukleáris energia alkalmazásával, s az OAH tevékenységével kapcsolatos kérdésekre.

Tovább olvasom »

ESARDA ülés

2007.05.31

2007. május 22. és 24. között került megrendezésre az európai nukleáris biztosítéki kutatási és fejlesztési szervezet éves ülése Franciaországban, Aix en Provence-ben. Az ülésen az Országos Atomenergia Hivatal képviselői mellett, a Paksi Atomerőmű Zrt., a Radioaktív Hulladékokat Kezelő Kht. és az MTA Izotópkutató Intézet biztosítéki szakemberei vettek részt. Az ülésen Szöllősiné Földesi Erzsébet, az OAH osztályvezetője a Kiegészítő jegyzőkonyv alkalmazásának magyarországi tapasztalatairól (Facing the new challenge of the Additional Protocol among the first Hungarian experience in its implementation), dr. Horváth Kristóf, az OAH főosztályvezetője a nukleáris anyagok ellenőrzésének magyarországi rendszeréről (The role of a strong independent state system for nuclear material accountancy and control, the Hungarian practice) tartott előadást. Mindkét magyar előadást nagy érdeklődéssel fogadták a résztvevők. Az Izotóp Intézet munkatársai a nukleáris anyagok mérési és kimutatási módszereiről tartottak előadásokat. A 27 szekcióban, közel 250 szakember részvételével zajló konferencia kiváló alkalmat nyújtott a tapasztalatok kicserélésére mind a hatósági munka, mind a kutatási és mérési módszerek tekintetében.

Tovább olvasom »

Regionális műhelytalálkozó

2007.05.31

Regionális műhelytalálkozónak adott otthont az Országos Atomenergia Hivatal 2007. május 21-25. között. A „Utilization of Safety Margins for Improved NPP Operational Flexibility” című regionális projekt keretében megrendezett NAÜ műhelytalálkozón atomerőművek, nukleáris biztonsági hatóságok és tervező, illetve műszaki támogató intézmények képviseletében 12 ország 31 szakembere vett részt. Tekintettel a hazai rendezésre, a találkozót jelentős számú magyar szakember látogatta, és két plenáris előadást is tartottak „Two examples of using probabilistic approach in connection with safety related margins” és „Measurements, Calculations and Margins” címmel Keresztúry András (AEKI) és Makai Mihály (BME NTI) bemutatásában. A meghívott előadókon kívül, nemzeti előadások keretében beszámolók hangzottak el a résztvevők saját nemzeti tapasztalatairól, az általuk követett módszertanról. A találkozó végén a résztvevők CD-re másolva vehették át valamennyi előadás, szervezési anyag és a találkozó során készített fényképek elektronikus változatát. A résztvevők hasznosnak nyilvánították az előadásokat, a helyenként élénk vitákat, kifejezték elismerésüket a gördülékeny szervezésért, a biztosított körülményekért és a találkozót jellemző jó hangulatért.

Tovább olvasom »

A Nemzetközi Atomenergia Ügynökség megalapításának 50 éves évfordulóját köszöntő ünnepi ülés - 2007. május 18

2007.05.14

Az OAH Szerepe a Nemzetközi Atomenergia Ügynökség és Magyarország kapcsolatában Sajtóanyag Az ülésen bemutatott poszterek Az ülésen készült fotók Az ünnepi ülés programja, elhangzott előadások

Tovább olvasom »

Atomenergiáról - mindenkinek Ismeretterjesztő konferencia Miskolc, 2007. május 10

2007.05.11

A konferencián elhangzott előadások:

Tovább olvasom »

Meghívó ismeretterjesztő konferenciára Miskolcra

2007.04.12

Az Országos Atomenergia Hivatal a TIT Stúdió Egyesülettel és a Miskolci Egyetem Műszaki Földtudományi Karával közösen május 10-én ismeretterjesztő konferenciát rendez a miskolci egyetemen „Atomenergiáról – mindenkinek” címmel, amelyre ezúton tisztelettel meghívjuk. A konferencián ismeretterjesztésben jártas neves előadók mindazokat a területeket áttekintik – a radioaktív sugárzástól az atomerőmű működésén át a nukleáris biztonság hazai és nemzetközi biztosítékán keresztül az atomenergetika jövőjéig, a szakemberigényt is beleértve –, amelyek gyakran előfordulnak a médiában és érdekelhetik a hallgatóságot. A konferencia kisérő programjai: "Radioaktivítás a természet része" című kiállítás FINE műszeres bemutató részletes program jelentkezési lap

Tovább olvasom »

Megjelent az OAH márciusi Hírlevele

2007.04.12

a Hírlevél a Hírlevél melléklete (tartalomjegyzék)

Tovább olvasom »