ATDR

SajatosEnaplo


Részletes kereső

Magyarorszag.hu

Kozadat.hu

Hírek

Látogatás az Átfogó Atomcsend Szerződés Szervezeténél (CTBTO)

2008.10.16

A Magyar Tudományos, Üzemi és Szaklapok Újságíróinak Egyesülete 2008. október 15-én látogatást szervezett az Átfogó Atomcsend Szerződés Szervezetének bécsi központjába. A látogatás előkészítését és megszervezését a bécsi Magyar ENSZ Képviselet vezetője és munkatársai segítették. A látogatás 41 résztvevője között az újságírókon kívül ott volt az Országos Atomenergia Hivatal és az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság néhány munkatársa is. A Szerződés hatékony végrehajtásához szükséges előkészületek elvégzésére 1997-ben hozták létre a CTBTO Előkészítő Bizottságot, amelynek székhelye Bécsben, az ENSZ központban található . A Szerződés előzményéről és életbelépésének politikai akadályairól dr. Annika Thunborg, a Szervezet szóvivője és kommunikációs igazgatója tartott bevezető előadást. Dr. Balczó Béla, a helyszíni Ellenőrzési Igazgatóság Módszertani osztályának vezetője ismertette a szerződés betartásának ellenőrzésére szolgáló rendszer legfontosabb elemeit, az ellenőrzés módszereit és eszközeit, majd beszámolt a 2008. szeptember 24-én befejeződött, három héten át Kazahsztánban tartott, első átfogó helyszíni ellenőrzési gyakorlatról. Az újságírók látogatása az adatközpont megtekintésével folytatódott, ahol a szintén a szervezetnél dolgozó Ágoston László informatikus mérnök bemutatta a központ működését és az adatforgalom beérkezésének és feldolgozásának útját. Az újságírók nagyon érdekesnek tartották a bemutatót és számos kérdést tettek fel. A bécsi látogatás a magyar nagykövetségen folytatódott, ahol a nagykövet asszony meghívására tartott fogadás keretében ismerkedtek meg a látogatók a nagykövetség területén elhelyezkedő Magyar ENSz Képviselet munkájával és megtekintették Magyarország nagykövetségének helyet adó gyönyörű épületet. Az Átfogó Atomcsend Szerződés Szervezete

Tovább olvasom »

Nemzetközi szakmai értekezlet az OAH-ban

2008.10.10

A Nemzetközi Atomenergia Ügynökséggel, az OECD Nukleáris Energia Ügynökséggel, valamint az Európai Bizottsággal közösen szeptember 15 és19 között nemzetközi szakmai értekezletet rendezett az OAH. Az értekezlet a biztonsági tartalékok fejlett elemzési módszerekkel történő értékelésével foglalkozott atomerőművekben történő átalakítások esetén. A 2007 novemberében 4 nemzetközi szakértő részvételével tartott előkészítő értekezleten összeállított vitaindító anyag alapján, 23 országból (Argentínától, Oroszországon át Koreáig) érkezett prominens szakember ismertette az országukban alkalmazott gyakorlatot, valamint a kiemelt nemzetközi fórumokon kialakulóban levő szabványok és elvárások helyzetét. Az összesen 55 résztvevő között 5 különböző intézményből 15 magyar szakember is részt vett. A plenáris szekciókban 7 általános témájú előadás hangzott el, majd 14 előadásban egyes országok, ill. egyes erőművek speciális megoldásait mutatták be. A három fő témacsoportnak megfelelő szekciókban a résztvevők egy-egy összefoglaló anyagot állítottak össze, amely megjelenik az értekezlet anyagait összefoglaló CD-n. A résztvevő szakemberek magas szakmai színvonalának köszönhetően az értekezlet jelentősen előmozdította egy közös nemzetközi platform kialakítását a témakörben.

Tovább olvasom »

Az amerikai Nukleáris Biztonsági Hatóság elnöke Magyarországon

2008.09.23

Az OAH főigazgatójának meghívására szeptember 22-24 között dr. Dale E. Klein, az Amerikai Egyesült Államok Nukleáris Biztonsági Hatóságának elnöke hivatalos látogatásra érkezett Magyarországra. Szeptember 23-án találkozott dr. Pálinkás Józseffel a Magyar Tudományos Akadémia elnökével, majd az Akadémia Könyvtártermében előadást tartott „Nukleáris reneszánsz” címmel. Ezt követően az OAH központjában megbeszélést folytatott az OAH vezetőivel. Szeptember 24-én látogatást tett Bátaapátiban, ahol megtekintette a hamarosan átadásra kerülő Nemzeti Radioaktívhulladék-tároló felszíni és felszín alatti létesítményeit. A látogatás nemzetközi sajtótájékoztatóval zárult. „Nuclear renaissance”

Tovább olvasom »

SIKERES NYÍLT NAP AZ OAH-BAN

2008.09.22

Az Országos Atomenergia Hivatal szeptember 20-án – csatlakozva a Kulturális Örökség Napjai rendezvénysorozathoz – nyílt napot tartott. A szombat délután 14 órakor kezdődött, s 15 és 16 órakor megismételt tájékoztatáson a résztvevőket Lux Iván, főigazgató-helyettes köszöntötte, majd vetített-képes előadáson mutatta be az atomenergia alkalmazását és az OAH tevékenységét. Horváth Kristóf főosztályvezető „Nukleáris anyagok szállításának biztonsága és védettsége” című előadása után Macsuga Géza főosztályvezető a nukleáris balesetek elhárításáról beszélt. A látogatás az OAH épületének alagsorában elhelyezett nukleárisbaleset-elhárítási központ (CERTA) megtekintésével folytatódott, ahol Petőfi Gábor osztályvezető, valamint Tóth Katalin, Nyisztor Dániel és Kantavári Anita egy nukleáris baleset szimulációján keresztül mutatták be a központ működését veszélyhelyzetben. A látogatók nagy érdeklődéssel fogadták a bemutatót, s számos kérdést tettek fel az OAH munkatársainak. Sokan nézték meg az épület előcsarnokában elhelyezett poszter kiállítást is, amely az OAH sokrétű tevékenységét mutatja be. A posztereknél Fichtinger Gyula, Rácz Gabriella és Vincze Árpád segítette a tájékoztatást. Az OAH kezelésében lévő Központi Nukleáris Alap finanszírozásában folyó, a radioaktív hulladékok elhelyezésével kapcsolatos tevékenységet Czoch Árpádné és Molnár Balázs mutatta be a látogatóknak.

Tovább olvasom »

Előadás a CTBTO-ról

2008.09.16

A Magyar Tudományos- Üzemi és Szaklapok Újságíróinak Egyesülete Nukleáris Újságíró Szakosztálya előadást szervez a környezeti nukleáris robbantásokat megtiltó Átfogó Atomcsend Szerződés (CTBT) életbe lépését előkészítő bizottság (CTBTO) tevékenységéről. A szerződés nemzetközi megfigyelő rendszert tart fenn 337 szeizmikus, hidroakusztikus, infrahang és sugárzás monitorozó állomással az egész világon. A CTBTO tevékenységét ismerteti dr. Horváth Kristóf, az Országos Atomenergia Hivatal főosztályvezetője a 2008. szeptember 17-én a MTESZ székházban tartandó előadáson. (1027 Budapest, Fő u. 68. II. em. 218-as terem 14.00 órakor) Nukleáris non-proliferáció Magyarországon

Tovább olvasom »

Kitüntetés

2008.08.26

A Magyar Köztársaság elnöke augusztus 20-a, az államalapító Szent István ünnepe alkalmából Szepes Károlynak, az OAH főosztályvezető-helyettesének a magyarországi nukleáris létesítmények biztonságos üzemelését garantáló hatósági feladatok hosszú idejű, meghatározó fontosságú és magas színvonalú elvégzéséért, az Országos Atomenergia Hivatal Nukleáris Biztonsági Igazgatósága legfontosabb feladataiban kifejtett odaadó, hatékony közreműködéséért a Magyar Köztársasági Ezüst Érdemkereszt kitüntetést adományozta.

Tovább olvasom »

Temetés

2008.08.12

Tovább olvasom »

Megjelent az OAH júliusi Hírlevele

2008.08.05

a Hírlevél

Tovább olvasom »

Elhunyt Dr. Vöröss Lajos

2008.08.01

Pótolhatatlan veszteség érte a Hivatalt, 68 éves korában tragikus hirtelenséggel elhunyt Vöröss Lajos, az Országos Atomenergia Hivatal főtanácsadója. Vöröss Lajost 2008. július 31-én, csütörtökön érte a halál.

Tovább olvasom »

10 éves a KNPA és az RHK Kft.

2008.07.11

2008. július 1-jén ünnepelte tizedik születésnapját a Központi Nukleáris Pénzügy Alap és a Radioaktív Hulladékokat Kezelő Kft. Az ünnepségre a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem dísztermében került sor. Az ünnepi köszöntőket dr. Hegyháti József, az RHK Kft. ügyvezető igazgatója, dr. Rónaky József, az Országos Atomenrgia Hivatal főigazgatója, majd dr. Szabó Pál közlekedési, hírközlési és energiaügyi miniszter tartotta.

Tovább olvasom »

Nukleárisbaleset-elhárítási gyakorlat

2008.07.08

A Nemzetközi Atomenergia Ügynökség 2008. július 9-10-én rendezi meg CONVEX-3 elnevezésű nukleárisbaleset-elhárítási gyakorlatát, amely során ellenőrzik a résztvevő államok és nemzetközi szervezetek baleset-elhárítási felkészültségét. Idén a mintegy 43 órás gyakorlat kiindulópontja a mexikói Laguna Verde atomerőmű lesz. A nemzetközi gyakorlatra közel 80 ország − köztük Magyarország − és 10 nemzetközi szervezet jelezte részvételét.

Tovább olvasom »

ESARDA irányító testületének ülése

2008.06.20

Az Európai Biztosítéki Kutatási és Fejlesztési Szervezet (ESARDA) éves konferenciája kapcsán 2008. május 30-án Luxemburgban került sor a szervezet Irányító Testületének ülésére. Az ülésen történt tisztújításon az Irányító Testület egyhangú szavazással beválasztotta Horváth Kristófot, az OAH főosztályvezetőjét az ESARDA Végrehajtó Bizottságába, majd megválasztotta a szervezet alelnökének is a 2009-2010-es időszakra.

Tovább olvasom »