ATDR

SajatosEnaplo


Részletes kereső

Magyarorszag.hu

Kozadat.hu

Hírek

Forrás: www.pixabay.com Forrás: www.pixabay.com

Új felügyeleti koncepció alkalmazását teszi lehetővé egy új OAH rendelet, valamint két korábbinak a módosítása

2024.04.09

A módosítások elsősorban az új atomerőművi blokkok létesítését érintő új felügyeleti koncepció végrehajtási szabályait tartalmazzák és a hatósági felügyelet hatékonyabb, a fokozatosság elvének jobban megfelelő, az adott létesítményi életciklushoz igazodó alkalmazását teszik lehetővé. Az új rendelet szabályai az ellenőrzésekbe bevonható, független ellenőrző szervezetek nyilvántartását, valamint az akkreditálás során érvényesítendő követelményeket fedik le. Az új nyilvántartási feladattal összefüggésben változnak az OAH igazgatási szolgáltatásaiért fizetendő díjak.

Tovább olvasom »

NAÜ-tájékoztatás NAÜ-tájékoztatás

NAÜ-tájékoztatás az április 7-i dróntámadásról: a Zaporizzsjai Atomerőműben nincs jele a nukleáris biztonsági rendszerek károsodásának

2024.04.08

A Nemzetközi Atomenergia Ügynökség tájékoztatása szerint 2024. április 7-én legalább egy, de feltételezések alapján lehetséges, hogy akár több drón is elérte az ukrán Zaporizzsjai Atomerőmű (ZNPP) 6-os blokkjának épületét. Az elsődleges vizsgálatok alapján nincs jele a kritikus nukleáris biztonsági vagy védelmi rendszerek károsodásának.

Tovább olvasom »

Biztosítéki Fórum Biztosítéki Fórum

2024. évi Biztosítéki Fórum az OAH-ban: fókuszban az uniós szabályozás módosításai

2024.04.03

Az OAH a hazai nukleáris létesítmények és szervezetek biztosítékokért felelős vezetőinek és munkatársainak részvételével 2014 óta évente tart Biztosítéki Fórumot. A rendezvény célja a nukleáris biztosítékokkal összefüggő legfontosabb események, tapasztalatok összegzése, valamint az, hogy rendszeres szakmai fórumot biztosítson a nukleáris energia békés célú alkalmazásának felügyelete mellett elkötelezett szakemberek számára. Az idei találkozóra 2024. március 20-án került sor az OAH székházában.

Tovább olvasom »

ELFT Sugárvédelmi Szakosztályának vezetőségi ülése ELFT Sugárvédelmi Szakosztályának vezetőségi ülése

ELFT Sugárvédelmi Szakosztályának vezetőségi ülése az OAH-ban: rendezvény- és képzési tematika volt a megbeszélések középpontjában

2024.04.02

Az Eötvös Loránd Fizikai Társulat (ELFT) Sugárvédelmi Szakosztályának vezetősége kéthavonta ülésezik; soron következő megbeszélésüket március 27-én tartották az OAH székházában, az OAH részéről Déri Zsolt és Katona Tünde vezetőségi tagok részvételével. Az ülés legfontosabb témájaként szerepelt az április 16-18. között, Szegeden megrendezésre kerülő XLIX. Sugárvédelmi Továbbképző Tanfolyam tematikájának összeállítása; döntés született a bejelentett előadások alapján készülő programról, a szekció elnökökről és más operatív jellegű feladatokról. Az áprilisi rendezvény kiemelten foglalkozik a radioaktív hulladékok hatósági felügyelet alól történő felszabadításának témakörével, valamint bemutatják a „Sugárvédelem a gyakorlatban” című frissen elkészült szakkönyvet.

Tovább olvasom »

Hirdetmény Hirdetmény

Hirdetmény a Paks II. Atomerőmű Zártkörűen Működő Részvénytársaság kérelmére indult eljárásban hozott döntésről

2024.04.02

Az Országos Atomenergia Hivatal (OAH) határozatot hozott a Paks II. Atomerőmű Zártkörűen Működő Részvénytársaság kérelmére indult, a Paksi Atomerőmű 5. és 6. blokk létesítéséhez szükséges Acél és betonacél szerelő üzem (UXD) Acél szerelvények összeszerelési és raktározási területe (6.3) építési engedélyezési eljárásában. Az eljárás a Paksi Atomerőmű kapacitásának fenntartására irányuló és az azzal kapcsolatos beruházásokkal összefüggő közigazgatási hatósági ügyek nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségű üggyé nyilvánításáról szóló 208/2015. (VII. 23.) Korm. rendelet alapján nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségű ügy. A vonatkozó jogszabályi előírásoknak megfelelően a nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségű ügyben meghozott döntést az OAH hirdetményi úton közli.

Tovább olvasom »

Paksi Atomerőmű Paksi Atomerőmű

Teljesítménycsökkenés a Paksi Atomerőmű 2. és 3. blokkján

2024.03.31

2024. március 31-én, 9:30 és 16:00 óra között az MVM Paksi Atomerőmű 2. és 3. blokkja 50-150 MW menetrend szerinti leterhelésben vett részt a rendszerirányító (MAVIR) kérésére. Ezt követően a blokkokat visszaterhelték a névleges teljesítményre. A blokkok biztonsága nem volt veszélyeztetve, az eseménynek környezetre gyakorolt hatása nincs.

Tovább olvasom »

Hatósági Fórum Hatósági Fórum

Sugárvédelmi képzésekkel és továbbképzésekkel kapcsolatos hatósági fórumot tartott az OAH

2024.03.29

Az Országos Atomenergia Hivatal március 21-én sugárvédelmi képzésekkel kapcsolatos hatósági fórumot szervezett a sugárvédelmi képzésekre és továbbképzésekre engedéllyel rendelkező szervezőknek. A jövőre tekintve fontos célként fogalmazódott meg, hogy a képzések kötelezően előírt tematikájának, a vizsgakövetelményekkel és az egyes szakirányoknak megfelelő speciális ismeretek oktatására olyan új, átdolgozott rendszer szülessen, amely jobban illeszkedő sugárvédelmi képzéseket biztosít az érintett munkavállalók számára feladataik elvégzéséhez.

Tovább olvasom »

Paksi Atomerőmű Paksi Atomerőmű

Teljesítménycsökkenés a Paksi Atomerőmű 2. blokkján

2024.03.25

2024. március 25-én délelőtt az MVM Paksi Atomerőmű 2. blokkja egyik tápszivattyújának üzemképtelensége miatt 100 MW-tal leterhelték a blokkot. A szakemberek a hiba elhárítását megkezdték, és a javítást követően a blokkot visszaterhelik névleges teljesítményre. A blokk biztonsága nem volt veszélyeztetve, az eseménynek környezetre gyakorolt hatása nincs.

Tovább olvasom »

Paksi Atomerőmű Paksi Atomerőmű

Teljesítménycsökkenés a Paksi Atomerőmű 2. és 3. blokkján

2024.03.25

2024. március 24-én, 12 és 15:15 óra között az MVM Paksi Atomerőmű 2. és 3. blokkja 50-50 MW menetrend szerinti leterhelésben vett részt a rendszerirányító (MAVIR) kérésére.

Tovább olvasom »

Paksi Atomerőmű Paksi Atomerőmű

Automatikus védelmi működés a Paksi Atomerőmű 1. blokkján

2024.03.25

2024. március 25-én délelőtt az MVM Paksi Atomerőmű 1. blokkján automatikus védelmi működés következtében a reaktor leállt. A blokk biztonsága nem volt veszélyeztetve, az eseménynek környezetre gyakorolt hatása nincs. A szakemberek dolgoznak a hiba pontos okának feltárásán.

Tovább olvasom »

ENSREG ENSREG

Az ENSREG 54. plenáris ülése

2024.03.25

2024. március 20-án került sor az Európai Nukleáris Biztonsági Hatóságok Csoportjának (ENSREG) soron következő plenáris ülésére Brüsszelben, ahol kiemelt napirendi pontként szerepelt az Első Nukleáris Csúcstalálkozóhoz kapcsolódó ENSREG-nyilatkozat elfogadása. A rendezvényen Rétfalvi Eszter felügyeleti igazgató képviselte az Országos Atomenergia Hivatalt.

Tovább olvasom »

MSZT-IQNET MSZT-IQNET

Sikeresen vizsgázott az OAH integrált irányítási rendszere

2024.03.21

A Magyar Szabványügyi Testület 2024. február 5-7. között hajtotta végre az Országos Atomenergia Hivatal integrált irányítási rendszerének okirat-megújító tanúsító auditját. Az OAH teljesítette az MSZ EN ISO 9001:2015 szabvány, valamint a vonatkozó jogszabályok és a saját belső szabályozók által előírt követelményeket, így a hivatal irányítási rendszere újra megkapta az ISO-szabvány szerinti tanúsítást. A Magyar Szabványügyi Testület egyúttal aranyoklevelet adományozott az OAH-nak integrált irányítási rendszerével kapcsolatos elkötelezettségének elismeréseként.

Tovább olvasom »