ATDR

SajatosEnaplo


Részletes kereső

Magyarorszag.hu

Kozadat.hu

Hírek

Osztrák-magyar online kétoldalú találkozó Osztrák-magyar online kétoldalú találkozó

Osztrák-magyar online kétoldalú találkozó

2021.04.29

A járványhelyzet miatt 2020 ősze helyett 2021. április 27-ére halasztott, 26. osztrák-magyar kétoldalú találkozó ezúttal rendhagyó módon, online került megrendezésre az osztrák fél szervezésében. A felek a szokásostól eltérően a találkozó előtt megküldték egymásnak tájékoztató előadásaikat. A kétoldalú rendezvényen már csak az ezekkel kapcsolatos kérdések, megjegyzések, illetve válaszok hangzottak el.

Tovább olvasom »

OAH OAH

Lemondott Fichtinger Gyula, az OAH főigazgatója

2021.04.29

2021. április 29-i hatállyal lemondott Fichtinger Gyula, az Országos Atomenergia Hivatal főigazgatója. Lemondását Miniszterelnök úr elfogadta. Feladatkörét az OAH Szervezeti és Működési Szabályzata szerint Hullán Szabolcs főigazgató-helyettes látja el. A hivatal működése folyamatos és zavartalan.

Tovább olvasom »

WENRA WENRA

A WENRA online tartotta tavaszi plenáris ülését

2021.04.27

2021. április 13-14. között online került sor a Nyugat-európai Nukleáris Hatóságok Szövetségének (WENRA) tavaszi plenáris ülésére. Az ülésen tárgyalták az európai uniós országok 2. tematikus szakértői felülvizsgálata (TPR) folyamatában a WENRA feladatainak részleteit, elfogadták a munkacsoportok beszámolóit, valamint a jövőbeli tagságokat illetően megállapodás született, hogy alapvetően nem kívánják bővíteni a tagok számát.

Tovább olvasom »

Forrás: https://chnpp.gov.ua/nbk/index.html Forrás: 
https://chnpp.gov.ua/nbk/index.html

35 éve történt a csernobili atomerőmű-baleset

2021.04.26

Az 1986-os csernobili atomerőmű-baleset a legsúlyosabb volt a nukleáris ipar történetében, amelynek során hatalmas mennyiségű radioaktív anyag jutott a környezetbe. Azóta számos tanulmány és elemzés született, a tanulságok továbbra is meghatározók a nukleáris ipar számára. A nukleáris biztonsági követelmények jelentősen szigorodtak, illetve folyamatosan változtak, érvényesítve a technológiai fejlődés eredményeit, mindezt annak érdekében, hogy elkerülhetők legyenek a hasonló balesetek.

Tovább olvasom »

OECD NEA OECD NEA

Online ülést tartott az OECD NEA irányítótestülete

2021.04.21

2021. április 15-16-án online tartotta 141. ülését az OECD Nukleáris Energia Ügynökségének irányítótestülete. Legfontosabb napirendi pontként tárgyalták a szervezet 2021-2022-es költségvetését, amelynek elfogadásához további egyeztetésekre lesz szükség.

Tovább olvasom »

OECD NEA kiadvány OECD NEA kiadvány

Megjelent az OECD NEA éves kiadványa a nukleáris terület legfontosabb adataival

2021.04.16

Az OECD Nukleáris Energia Ügynöksége 2021 áprilisában tette közzé a 2020-ra vonatkozó kiadványát, amelyben megtalálhatók az OECD tagországai nukleáris területének legfontosabb adatai, emellett az egyes országokról is számos információt tartalmaz.

Tovább olvasom »

Forrás: www.pixabay.com Forrás: www.pixabay.com

2020-ban senkinek nem haladta meg a foglalkozási sugárterhelése az éves korlátot

2021.04.12

Az OAH rendszeresen ellenőrzi az ionizáló sugárzás fokozott kockákatának kitett munkavállalók foglalkozási sugárterhelését, amelyről személyekre lebontott, országos szintű hatósági nyilvántartást vezet. 2020-ban egyetlen munkavállaló sugárterhelése sem haladta meg a jogszabályban rögzített foglalkozási sugárterhelés éves korlátját. Ez egyrészt köszönhető annak, hogy az engedélyesek a hatósági követelményeknek megfelelően látták el tevékenységeiket, másrészt ezzel párhuzamosan a hatósági felügyelet is jól működött.

Tovább olvasom »

Paksi Atomerőmű Paksi Atomerőmű

Tervezett karbantartás a Paksi Atomerőmű 4. blokkján

2021.04.11

2021. április 12-én hajnalban megkezdődik a Paksi Atomerőmű 4. blokkjához tartozó villamos berendezés szénkefecseréje. A karbantartás ideje alatt a blokk 50 %-os teljesítménnyel üzemel. A blokk biztonsága nincsen veszélyeztetve, a tevékenységnek környezetre gyakorolt hatása nincs. A karbantartás a szabályok betartásával, a rendszerirányítóval (MAVIR) egyeztetve zajlik. Az érintett blokkot a vonatkozó ütemterv szerint még aznap este visszaállítják névleges teljesítményre.

Tovább olvasom »

NRHT NRHT

Sikeres volt hazánk nemzetközi jogharmonizációja

2021.04.01

A radioaktív hulladékok tárolására vonatkozó magyarországi szabályozás teljes mértékben megfelel a Nyugat-európai Nukleáris Hatóságok Szövetsége (WENRA) által meghatározott követelményeknek.

Tovább olvasom »

Útmutató-tervezet Útmutató-tervezet

Útmutató-tervezet az OAH honlapján nyilvános véleményezésre

2021.03.31

Az Országos Atomenergia Hivatal egy felülvizsgált útmutató-tervezetet tett közzé nyilvános véleményezés céljából. Az „Új atomerőmű irányítástechnikai rendszerének tervezése” című útmutató célja, hogy ajánlásokat adjon az atomerőmű irányítástechnikai rendszereinek és rendszerelemeinek tervezési követelményeivel kapcsolatosan, és egyértelművé tegye a vonatkozó hatósági elvárásokat.

Tovább olvasom »

Útmutató-tervezet Útmutató-tervezet

Útmutató-tervezet az OAH honlapján nyilvános véleményezésre

2021.03.31

Az Országos Atomenergia Hivatal egy felülvizsgált útmutató-tervezetet tett közzé nyilvános véleményezés céljából. Az „Új atomerőmű blokk- és tartalékvezénylőjének tervezése” című útmutató célja, hogy ajánlásokat adjon a blokk- és tartalékvezénylő, valamint a műszaki támogatóközpontok tervezésével kapcsolatosan, és egyértelművé tegye a vonatkozó hatósági elvárásokat.

Tovább olvasom »

Útmutató-tervezet Útmutató-tervezet

Útmutató-tervezet az OAH honlapján nyilvános véleményezésre

2021.03.30

Az Országos Atomenergia Hivatal egy felülvizsgált útmutató-tervezetet tett közzé nyilvános véleményezés céljából. Az „Új atomerőmű segéd- és támogatórendszereinek tervezése” című útmutató célja, hogy ajánlásokat adva egyértelművé tegye a hatósági elvárásokat.

Tovább olvasom »