ATDR

SajatosEnaplo


Hirdetmények

Nincs aktuális hirdetmény!


ÖSSZES HIRDETMÉNY
Részletes kereső

Magyarorszag.hu

Kozadat.hu

Hatósági függetlenség erősítéséről, célzott felülvizsgálatok bevezetéséről készít elő javaslatot az Európai Unió Tanácsa

2014.06.13

Az Európai Bizottság a fukusimai tapasztalatok alapján úgy döntött, hogy kezdeményezi a 2009-ben elfogadott Nukleáris biztonsági irányelv (amely a nukleáris létesítmények nukleáris biztonsági közösségi keretrendszerének létrehozásáról szól) módosítását, új célokat és követelményeket meghatározva. Az Európai Unió Tanácsának nukleáris kérdésekkel foglalkozó munkacsoportja közel egy éve dolgozik a módosító javaslatokon, amelyet 2014. június 11-én a nagykövetek tanácsa (COREPER) elfogadott, ezt követően az Európai Unió Tanácsa dönt az irányelv módosításáról. Az első célzott felülvizsgálat legkorábban 2017-ben kezdődhet. Az eredeti, 2009/71/Euratom irányelv alapján ez év július 22-ig annak végrehajtásáról jelentést készít az OAH az Európai Bizottságnak.


Az Európai Bizottság számára kiemelt kérdés, hogy a fukusimai tapasztalatok uniós szinten is minél jobban hasznosuljanak. Ennek érdekében 2013 nyarán kezdeményezték a nukleáris biztonsági irányelv módosítását, amely négy pilléren alapul:

  1. 1. hatóságok függetlenségének és szakmai kompetenciájának erősítése;
  2. 2. biztonsági célkitűzések bevezetése;
  3. 3. célzott felülvizsgálatok bevezetése (kiválasztott témakörhöz kötődő felülvizsgálatok);
  4. 4. átláthatóság növelése.

Az EURATOM szerződés (amely a Lisszabon Szerződés egyik alapszerződése) szerint a nukleáris biztonságra vonatkozó irányelv felülvizsgálatáról, szükség szerinti módosításáról szóló javaslatot az Európai Bizottság készíti elő, amelyet minden esetben az Európai Unió Tanácsa fogad el, ezért különösen fontos, hogy a tagállamok szakértői és politikai szinten is konszenzusra jussanak. Ennek érdekében a Tanács nukleáris kérdésekkel foglalkozó munkacsoportja (amelyben hazánkat az OAH képviseli) tavaly nyár óta tárgyalt a tervezetről. A főbb irányokat megtartották, azonban néhány kisebb, de fontos módosítást átvezettek a javaslaton.

A tárgyalássorozat lezárásaként a 2014. május 28-i ülésen jutottak konszenzusra a munkacsoport tagjai. Az eredeti elképzelésekhez képest a legnagyobb változás az Európai Bizottság szerepében történt, mivel sikerült olyan javaslatot kidolgozni, amely szerint a Bizottság nem aktív résztvevője, hanem csak megfigyelője a célzott felülvizsgálatoknak. A szakértői vizsgálatokat az ENSREG (a Bizottság magas szintű tanácsadó testülete, amelynek tagjai a nukleáris hatóságok vezetői) és a WENRA (az európai hatóságok szövetsége) bevonásával a tagállamok végzik. Lényeges kiegészítés, hogy a nukleáris biztonsági kultúrára vonatkozó rész is megjelenik a szövegben.Facebook megosztás