ATDR

SajatosEnaplo


Hirdetmények

Nincs aktuális hirdetmény!


ÖSSZES HIRDETMÉNY
Részletes kereső

Magyarorszag.hu

Kozadat.hu

Éves ülésen számoltunk be a NAÜ-nek nyújtott támogató programról

2013.11.28
NAÜ-OAH találkozó NAÜ-OAH találkozó

2013. november 25-én az Országos Atomenergia Hivatal adott otthont a Nemzetközi Atomenergia Ügynökség (NAÜ) nukleáris biztosítéki rendszerének erősítésére nyújtott magyar támogató program éves ülésének. A 2013-ban végzett tevékenységekről szóló beszámolókat követően a NAÜ képviselői hangsúlyozták: a nemzetközi szervezet biztosítéki rendszerének fejlesztése nagyban függ a tagországok által nyújtott támogató programoktól.


Az OAH részéről Vincze Árpád főosztályvezető, Stefánka Zsolt osztályvezető, valamint Földesi Erzsébet tanácsadó, az MTA Energiatudományi Kutatóközpont (MTA EK) képviseletében pedig Kovács-Széles Éva és Huszti József számoltak be a 2013-ban végzett tevékenységekről.

A hazánk által 22 évvel ezelőtt önkéntes alapon indított támogató programban jelenleg 11 aktív feladat van, amelyekben az OAH, az MTA EK, a nukleáris létesítmények, valamint a nukleáris terméket előállító, exportáló, és importáló cégek szakértői vesznek részt.

A NAÜ számára nyújtott támogató programunk folyamatosan igazodik az Ügynökség biztosítéki rendszer fejlesztési igényeihez. A hagyományos képzések szervezésén, a nukleáris mérési módszerek és eszközök kifejlesztésén, valamint különböző megfigyelési rendszerek tesztelésén túlmenően az utóbbi években egyre több támogatást nyújtunk azoknak a koncepcióknak a kidolgozásában, amelyek segítik a NAÜ biztosítéki rendszerének felkészülését az új non-proliferációs (nukleáris fegyverek elterjedésének megakadályozása) kihívásokra.

A NAÜ képviselői, N. Faibairn Tuley és Marc Andrew Humphrey megköszönték hazánk támogatását és hangsúlyozták, hogy a NAÜ biztosítéki rendszerének fejlesztése nagyban függ a tagországok által nyújtott támogató programoktól.Facebook megosztás