ATDR

SajatosEnaplo


Részletes kereső

Magyarorszag.hu

Kozadat.hu

30 éves a magyar támogatóprogram

2022.02.22
30 éves a magyar támogatóprogram 30 éves a magyar támogatóprogram

A Nemzetközi Atomenergia Ügynökség biztosítéki rendszerének célja a nukleáris fegyverek elterjedésének megakadályozása, a nukleáris anyagok és a nukleáris technológia nem békés célokra történő felhasználásának megelőzésével, illetve ennek időben történő felismerésével. Hazánk három évtizede támogatja a NAÜ rendszerét, az erről szóló kiadványunk elérhető az OAH honlapján.


A hatékony és eredményes biztosítéki rendszeréhez szükséges legmodernebb eszközök, módszerek, technikák és az ehhez kapcsolódó szakértelem kiaknázása érdekében a NAÜ nagymértékben támaszkodik a tagállamok támogatóprogramjaira, amelyek hatalmas erőforrásokat jelentenek számára. A tagállamok támogatóprogramjai alapvetően természetbeni (képzések, eszközfejlesztés stb.) hozzájárulások, azonban egyre több ország nyújt pénzügyi támogatást is.

Magyarország 1991-ben csatlakozott azon tagállamok közé, akik támogatást adnak a NAÜ biztosítéki rendszerének megerősítéséhez. Ezzel 2021-ben a magyar támogatóprogram a 30. évfordulójához érkezett. Bár vannak tagállamok, amelyek az 1970-es évek végétől támogatják a NAÜ-t, így a hazai programunk viszonylag fiatal, ennek ellenére büszkék lehetünk arra, hogy kis országként immár 30 éve folyamatos támogatást nyújtunk a NAÜ-nek küldetése megvalósításában.

A legfontosabb információkat a „30 éves a magyar támogatóprogram” című kiadványunkban foglaltuk össze, amelyet ide kattintva érhet el.Facebook megosztás