ATDR

SajatosEnaplo


Hirdetmények

Nincs aktuális hirdetmény!


ÖSSZES HIRDETMÉNY
Részletes kereső

Magyarorszag.hu

Kozadat.hu

ConvEx-3-2013 nemzetközi nukleáris veszélyhelyzet-kezelési gyakorlat

2013.11.19

Megkezdődött a „Bab Al Maghrib" gyakorlat, amelynek során nemzetközi szervezetek, valamint a Nemzetközi Atomenergia Ügynökség (NAÜ) és tagországai, továbbá Marokkó azt tesztelik, hogy egy piszkosbomba robbantását követő veszélyhelyzetben a résztvevők hogyan reagálnának.


Felkészülve az elképzelhetetlenre, Marokkó (mint a merényletet elszenvedő ország), valamint a Nemzetközi Atomenergia Ügynökség kétnapos veszélyhelyzeti gyakorlatot szervezett. A forgatókönyv szerint 2013. november 20-án piszkosbomba robban Marokkóban.

A „Bab Al Maghrib” a ConvEx-3 NAÜ gyakorlatsorozat része. ConvEx-3 gyakorlatokra három-öt évente kerül sor, mostanáig atomerőművekben történt balesetek szimulálásán alapult.  A forgatókönyv idén ettől eltérő: piszkosbomba robban, amelynek súlyosak a radiológiai következményei, valamint további támadások is elképzelhetők. A “Bab Al Maghrib” fedőnevű gyakorlat az első, amely ezt a forgatókönyvet ennyire széles nemzetközi részvétellel valósítja meg.

 Közel 60 ország és mintegy 10 nemzetközi szervezet teszteli mindazokat a nemzeti és nemzetközi képességeket, amelyek egy ilyen radiológiai veszélyhelyzetben bevethetők.  

Hogyan fog Marokkó, a NAÜ és annak tagországai válaszolni és együttműködni egy ilyen esemény bekövetkeztekor? Nemzeti szinten a veszélyhelyzetekre kidolgozott eljárásokra és tervekre alapoznak, nemzetközi szinten pedig a kétoldalú együttműködések meghatározók, valamint a NAÜ vonatkozó szakmai kiadványai, kézikönyvei nyújtanak segítséget. Mindemellett az ügynökség olyan veszélyhelyzeti honlapot működtet, amely alkalmas az információk megosztására. Egy ilyen esetben hangsúlyos szerepet kap az a terv is, amely a nemzetközi szervezetek veszélyhelyzeti együttműködésére vonatkozik.

A nemzetközi gyakorlat során Magyarországot az Országos Atomenergia Hivatal (OAH) képviseli.   Az OAH részvételének általános célja annak igazolása, hogy a Hivatal Balesetelhárítási Szervezete egy távoli nukleáris veszélyhelyzet esetén is képes teljesíteni a jogszabályokban és nemzetközi szerződésekben rögzített feladatait, és megbirkózni a közvetlenül és közvetetten jelentkező kihívásokkal.

A gyakorlaton az Európai Bizottság (EB) is részt vesz.  A RESPEC szerződés szerint az OAH három éven keresztül az Európai Bizottság szakmai támogató intézménye az EU-t érintő nukleáris veszélyhelyzetek esetén (beleértve a nem nukleáris létesítményben bekövetkező veszélyhelyzeteket is). A szerződéses kötelezettségek keretében az OAH Baleset-elhárítási Szervezete a gyakorlat során szakmai támogatást nyújt a radiológiai helyzet értékelésében, valamint a segíti az EB munkáját a lakossági kommunikációban.

A „Bab Al Maghrib” forgatókönyvét a Marokkói Nemzeti Gyakorlati Bizottság állította össze. Nemzetközi szinten a Nemzetközi Gyakorlatokat Koordináló Munkacsoport, mint az Intézményközi Radiológiai és Nukleáris Veszélyhelyzet Bizottság része fogta össze az előkészítést.

További információért kérjük, forduljon Körmendi Gábor tájékoztatási felelőshöz (mobil: +3620/560-0984).Facebook megosztás