ATDR

SajatosEnaplo


Részletes kereső

Magyarorszag.hu

Kozadat.hu

Válogatás a NucNet híreiből - 2004. április

2004.04.19


A tajvani atomerőművek biztonsága 2003-ban
Tajvan hat atomerőművi blokkja az áramtermelés 21,5 %-át biztosítja. A blokkok kihasználtsága az elmúlt tíz évben 75%-ról 86, 3 %-ra növekedett. Az erőművek üzembiztonságát jelzi, hogy az évenkénti rendellenességek száma húszról ötre csökkent. Automatikus leállítás 2003-ban két ízben történt, ezt a térségben dúló tájfun idézte elő.

Nem született döntés az ITER helyének kijelöléséről
A Nemzetközi Atomenergia Ügynökség (NAÜ) székhelyén folytatódtak a Nemzetközi Termonukleáris Kísérleti Reaktor (ITER) projekt megvalósítását célzó tárgyalások. A projekt megvalósításában érdekelt NAÜ, valamint az EU, USA, Japán, Oroszország, Kína, Dél-Korea is megerősítette a projekt létrehozására irányuló szándékát. Továbbra sem született döntés azonban az ITER helyének kijelölésére. Hosszú egyezkedés után két helyszín maradt állva, a francia Cadarache és a japán Hokkaido, közöttük kell döntenie a nemzetközi konzorciumnak. (Részletesebben: www.oah.hu)

Putyin elnök támogatja a kiégett nukleáris fűtőelemek importját
A szibériai Krasznojarszkban Vlagyimir Putyin elnök egyik választási beszédében kifejtette, hogy támogatja a kiégett atomerőművi fűtőelemek importját, ha ennek célja az újrafeldolgozás. Az elnök szerint ez az Oroszország által korábban külföldi erőművek számára szállított urán-fűtőelemekre vonatkozik, figyelembe véve a környezetvédelmi előírásokat. Oroszország urán-termelésének mintegy 25%-át európai atomerőművek számára exportálja, de szállítanak még fűtőelemeket Japánba, Dél-Koreába, Dél-Afrikába és Mexikóba is.

Sugárbiztonsággal és ismeretterjesztéssel kapcsolatos javaslatok
A francia nukleáris biztonsági hatóság (ASN) javasolta a természetes- és mesterséges sugárzás mérésére szolgáló központosított rendszer létrehozását Franciaországban. A javaslat kitért arra is, hogy a radioaktív sugárzással kapcsolatos hiteles ismereteket el kell juttatni az orvosi személyzet és az iskoláskorú gyermekek számára, valamint az egész francia népességhez. Az ASN által felkért szakértői bizottság jelentése szerint növelni kell az atomerőművi dolgozók, továbbá az orvosi személyzet és a betegek sugárvédelemmel kapcsolatos ismereteit. Fontos lenne egy nemzeti stratégia kidolgozása egy feltételezett nukleárisbaleset-, valamint terrorista cselekmények során keletkezett szennyeződés kezelésével kapcsolatosan. A javaslat céljai részben a médián, részben kiállítások szervezésén keresztül valósíthatók meg.

Új kutatóreaktort helyeztek üzembe Németországban
A München-közeli Garchingban helyeztek üzembe egy nagy neutronfluxusú kutatóreaktort. A reaktor névleges teljesítménye a felfűtés után 20 MW lesz. A kutatóreaktort fizikai-, kémiai-, biológiai-, orvosi és műszaki kutatások során felmerülő tudományos vizsgálatokban hasznosítják.

Orosz ajánlat úszó atomerőmű létesítésére
Oroszország kis teljesítményű, vízfelszínen úszó áramtermelő atomerőművet lízingelne Indiának. A terv szerint a 70 MW teljesítményű atomerőmű 50 ezer ember energiával való ellátását biztosíthatja. Hasonló erőmű megvalósítását tervezik Oroszország sarkvidéki területén, valamint Kínában és Indonéziában is.

Átalakult az orosz nukleáris hatóság
V. Putyin elnök rendeleti úton megszüntette az orosz Atomenergia Minisztériumot (Minatom). Egyidejűleg elrendelte az újonnan szervezett Ipari és Energiaügyi Minisztérium szervezetébe tartozó Szövetségi Atomenergia Ügynökség felállítását. Az új minisztériumhoz tartozik az orosz nukleáris biztonsági hatóság, a korábbi Gosatomnadzor is. Az elnöki rendelet a nukleáris védelemmel kapcsolatos ügyeket a Honvédelmi Minisztérium hatáskörébe utalta.

Az atomerőművi áramtermelés helyzete a spanyol választások után
A Spanyol Szocialista Párt (PSOE) váratlan kormányra kerülésével kapcsolatosan a sajtó híradása szerint – összhangban a párt korábbi irányvonalával – fokozatosan bezárnák az ország kilenc üzemelő atomerőművi blokkját. Az atomerőművek 7816 MW (63 TWh) teljesítménnyel az ország áramtermelésének jelenleg 24 %-át biztosítják.

Geológusok szerint a hazai kis- és közepes aktivitású radioaktív hulladék elhelyezésére Bátaapáti megfelelő helyszín lehet
A tervezett helyszín 250 méterrel a föld felszíne alatt létesülne, 40 000 m3 befogadó kapacitással. Ha a kormány a létesítmény tervét jóváhagyja, a tárolót 2008-ban adnák át.

Az atomerőművi enrgiatermelés növekedését jósolják Kinában
A XXI. század első két évtizedében, Kína fokozódó energiaigényének kielégítését az atomerőművi energiatermelés növelése is segítheti. Erről a kínai “Nukleáris Ipari Csoport” vállalat elnöke Kang Rixin nyilatkozott, aki szerint az ország energia igényének biztosításában jelentős szerepet játszik a jelenlegi 1,4%-ról 2020-ig 4%-ra növelendő atomerőművi energiatermelés.

Folytatódik az indiai gyorsszaporító reaktor prototípusának építése
Az indiai Tamil Nadu-ban épül az 500 MW teljesítményű szaporító reaktor prototípusa. (PFBR). A nagyrészt a kormány által finanszírozott projekt mintegy ugródeszkául szolgál a tórium-alapú nukleáris ciklus megvalósítására. India tórium tartalékai jelentősek és meghaladják az urán tartalékokat. A tóriumhasadásra alapozott energiatermelő rendszer előnye, hogy így kevesebb plutónium és transzurán elem keletkezik, mint az urán-ciklus során. A reaktor üzembe helyezése 2011-ben várható.

Mérföldkő a folyékony fémek ártalmatlanítása terén
Az UK Atomenergia Hatósága (UKAEA) bejelentette, hogy a skóciai Dounreay-ben teljes kapacitással üzemel a folyékony fém-hatástalanító üzem. A fémnátriumot (folyadék halmazállapotban) a gyorsszaporító reaktor primér keringtető rendszerében használták. A most üzembe helyezett létesítmény működésének eredményeként a reaktorban használt mintegy 1780 tonna nátriumot hatástalanítják. A prototípus-reaktor 1974-től 1994-ig működött. A létesítményben a fém nátriumot natrium-klorid oldattá, azaz sós vízzé alakítják, amelyet biztonságosan beleengedhetnek a tengerbe.Facebook megosztás