ATDR

SajatosEnaplo


Hirdetmények

Nincs aktuális hirdetmény!


ÖSSZES HIRDETMÉNY
Részletes kereső

Magyarorszag.hu

Kozadat.hu

Hírek

Munkacsoportülés Munkacsoportülés

Az OAH elnöklésével megtartotta első ülését az EU nukleáris ügyekkel foglalkozó munkacsoportja

2024.07.12

Magyarország uniós elnökségének féléve alatt az Országos Atomenergia Hivatal vezeti az Európai Unió nukleáris ügyekkel foglalkozó munkacsoportját. Az első ülésen a soron következő féléves időszak munkaprogramjáról adott áttekintést Balczó Béla András kabinetfőnök.

Tovább olvasom »

NAÜ-közlemény NAÜ-közlemény

NAÜ-közlemény az újabb, zaporizzsjai atomerőmű elleni dróntámadásról valamint a többi ukrán nukleáris létesítmény helyzetéről

2024.07.09

A Nemzetközi Atomenergia Ügynökség közleménye szerint a zaporizzsjai atomerőmű arról adott tájékoztatást, hogy július 3-án több drón csapódott be személyi sérülést és kisebb erdőtüzet okozva a létesítmény közelében. A támadás az atomerőmű mellett lévő transzformátor-állomásban tett kárt. A létesítményt jelenleg egy 750 kilovoltos vezeték látja el a hűtéshez is szükséges árammal, valamint az erőmű számára továbbra is elérhető egy 330 kilovoltos tartalékvezeték. A NAÜ helyszínen tartózkodó szakértői a létesítmény telephelyén belüli károkról nem tettek jelentést. „Rendkívül aggasztó, hogy ezek a dróntámadások folytatódnak, annak ellenére, hogy egyértelmű veszélyt jelentenek az enerhodari lakosságra, valamint a zaporizzsjai atomerőmű biztonságára nézve. A támadásokat azonnal abba kell hagyni.” – jelentette ki Grossi főigazgató.

Tovább olvasom »

Paksi Atomerőmű Paksi Atomerőmű

Újra névleges teljesítményen üzemel a Paksi Atomerőmű 2. blokkja

2024.07.08

2024. július 7-én elvégzett szekunderköri karbantartást és javítást követően a Paksi Atomerőmű 2. blokkja újra névleges teljesítményen üzemel. A blokk biztonsága nincsen veszélyeztetve, a tevékenységnek környezetre gyakorolt hatása nem volt.

Tovább olvasom »

Paksi Atomerőmű Paksi Atomerőmű

Menetrendesített leterhelés a Paksi Atomerőműben

2024.07.06

2024. július 6-án, 10:00 és 15:15 között az MVM Paksi Atomerőmű blokkjai összesen 185 MW menetrend szerinti leterhelésben vettek részt a rendszerirányító (MAVIR) kérésére. Ezt követően a blokkokat visszaterhelték a névleges teljesítményre. A blokkok biztonsága nem volt veszélyeztetve, az eseménynek környezetre gyakorolt hatása nincs.

Tovább olvasom »

Paksi Atomerőmű Paksi Atomerőmű

Leterheléssel járó tervezett karbantartás a Paksi Atomerőmű 2. blokkján

2024.07.06

2024. július 7-én 01:00 órától kezdődően az MVM Paksi Atomerőmű 2. blokkján olyan szekunderköri karbantartást végeznek, amely a termelőegység 50%-os leterhelése mellett hajtható végre. A tevékenységnek a nukleáris biztonságra és a környezetre gyakorolt hatása nincsen, a rendszerirányítóval (MAVIR) egyeztetve zajlik.

Tovább olvasom »

Kétoldalú találkozó CTBTO Kétoldalú találkozó CTBTO

Kétoldalú találkozón vett részt az OAH elnöke az Átfogó Atomcsend Szerződés szervezetének vezető tisztségviselőivel

2024.07.05

Kádár Andrea Beatrix, az Országos Atomenergia Hivatal elnöke július 2-án ellátogatott az Átfogó Atomcsend Szerződés Szervezete Előkészítő Bizottságának (CTBTO) Gyöngyös térségében tartott terepgyakorlatára. A program során, az OAH elnöke kétoldalú találkozón vett részt a nemzetközi szervezet vezető tisztségviselőivel, ahol hangsúlyozta a szerződés fontosságát, valamint Magyarország elkötelezettségét a CTBTO munkájának támogatásában. A program további részében a CTBTO munkatársai terepmunkán keresztül tesztelték és gyakorolták az általuk használt technikai berendezések működtetését, betekintést nyújtva a “kulisszák mögé” a meghívott diplomaták, kormányzati képviselők és a sajtó számára.

Tovább olvasom »

Hirdetmény Hirdetmény

Hirdetmény a Paks II. Atomerőmű Zrt. kérelmére indult eljárásban hozott döntésről

2024.07.05

Az Országos Atomenergia Hivatal határozatot hozott a Paks II. Atomerőmű Zrt. kérelmére indult, A Paks II. Atomerőmű 5. és 6. blokk létesítéséhez szükséges Légtechnikai üzem (UXH), Adminisztrációs és kiszolgáló épület (közös használatra a szaniter munkálatok komplexumának személyzetével) (10.5) építési engedély iránti kérelem ügyében. Az eljárás a 208/2015. (VII. 23.) Korm. rendelet alapján nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségű ügy. A vonatkozó jogszabályi előírásoknak megfelelően a nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségű ügyben meghozott döntést az OAH hirdetményi úton közli.

Tovább olvasom »

Hirdetmény Hirdetmény

Hirdetmény a Paks II. Atomerőmű Zrt. kérelmére indult eljárásban hozott döntésről

2024.07.05

Az Országos Atomenergia Hivatal határozatot hozott a Paks II. Atomerőmű Zrt. kérelmére indult, A Paks II. Atomerőmű 5. és 6. blokk létesítéséhez szükséges Mechanikai és termikus összeszerelési munkálatok komplexuma (UXB), Mérnökség és laboratórium épület (4.3) építési engedély iránti kérelem ügyében. Az eljárás a 208/2015. (VII. 23.) Korm. rendelet alapján nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségű ügy. A vonatkozó jogszabályi előírásoknak megfelelően a nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségű ügyben meghozott döntést az OAH hirdetményi úton közli.

Tovább olvasom »

Kép forrása: https://diefenbunker.ca/artifact-of-the-month-geiger-counter Kép forrása: https://diefenbunker.ca/artifact-of-the-month-geiger-counter

Új poszt az OAH Instagram oldalán: Röntgen vagy Sievert?

2024.07.01

Tudtad, hogy a csernobili balesetről szóló filmsorozatban többször emlegetett Röntgen mértékegységet napjainkban már nem használják a személyi dozimetriában? Helyette a Sievert mértékegység használata terjedt el, amely alkalmasabb az ionizáló sugárzás hatásainak számszerűsítésére.

Tovább olvasom »

ENSREG-konferencia ENSREG-konferencia

Európai nukleáris biztonsági konferencia Brüsszelben az OAH elnökének részvételével

2024.06.28

2024. június 24-25-én hetedik alkalommal rendezték meg Brüsszelben az európai nukleáris biztonsági konferenciát, amelyen Kádár Andrea Beatrix, az Országos Atomenergia Hivatal elnöke, valamint Rétfalvi Eszter, az OAH felügyeleti igazgatója is részt vett. A rendezvényen számos aktuális témáról tárgyaltak a résztvevők, mint például a kihívások kezelése a nukleáris biztonságra vonatkozó szabályozás tükrében, koncentrálva olyan alapelvekre, mint az átláthatóság, a hatóság iránti bizalom, a hitelesség és függetlenség. A hatóságok erőforrás és kompetencia-fejlesztésének kérdései mellett a klímaváltozás jelentette kihívásokra való reagálás is a témák között szerepelt, hasonlóképpen, mint a kisméretű modulárisreaktor-technológia hatósági engedélyezése, amelyet egyrészt a nukleáris ipar, másrészt a hatóságok együttműködése szempontjából vizsgáltak a résztvevők.

Tovább olvasom »

Paksi Atomerőmű Paksi Atomerőmű

Menetrendesített leterhelés a Paksi Atomerőműben

2024.06.23

2024. június 23-án, 13:00 és 14:05 között az MVM Paksi Atomerőmű négy blokkja összesen 100 MW, 14.05 és 17.30 között összesen 200 MW menetrend szerinti leterhelésben vett részt a rendszerirányító (MAVIR) kérésére. Ezt követően a blokkokat visszaterhelték a névleges teljesítményre. A blokkok biztonsága nem volt veszélyeztetve, az eseménynek környezetre gyakorolt hatása nincs.

Tovább olvasom »

EU-elnökség EU-elnökség

Megkezdődött hazánk európai uniós elnöksége: az OAH az EU Tanácsának nukleáris döntéselőkészítő munkacsoportját elnökli fél éven keresztül

2024.06.22

2024. június 19-én az Országos Atomenergia Hivatal átvette az Európai Unió Tanácsának nukleáris kérdésekkel foglalkozó, döntéselőkészítő munkacsoportjának elnökségi tisztségét. A magyar elnökség féléves programjának kiemelt témakörei az ukrán nukleáris létesítmények nukleáris biztonsága és védettsége, a nukleárisüzemanyag-ellátás biztonsága, a kisméretű, moduláris reaktorokhoz kapcsolódó nemzetközi kezdeményezések, a nukleáris törvényszéki analitika nemzetközi szinten is kiemelkedő magyar eredményeinek ismertebbé tétele. Mostantól fél éven keresztül az OAH feladata a munkacsoport üléseinek előkészítése, valamint a találkozók levezetése, amely egyben lehetőség arra, hogy nagyobb hangsúlyt kapjanak a hazánk számára fontos kérdések.

Tovább olvasom »