ATDR

SajatosEnaplo


Részletes kereső

Magyarorszag.hu

Kozadat.hu

Létesítésiengedély-kérelem: munkaértekezletet tartott az OAH

2020.07.07
Munkaértekezlet Munkaértekezlet

A 2020. július 6-i értekezleten a munkatervet kidolgozó operatív irányítás részletesen bemutatta a létesítésiengedély-kérelem értékelésében, illetve a munka támogatásában részt vevők számára a munkatervben meghatározott szervezeti hátteret, a munkafolyamatokat, valamint a határidőket és a feladatokat. Fichtinger Gyula, az OAH főigazgatója kiemelte: az Országos Atomenergia Hivatal 2009 óta készül az új atomerőművi blokkok létesítésével összefüggő hatósági feladatokra. Most, hogy beérkezett az OAH eddigi történetének legnagyobb engedélykérelme, az első pillanattól kezdve megfeszített munka vár mindenkire, s ez a feladat prioritást élvez.


Juhász László, a Reaktorlétesítmény Felügyeleti Főosztály vezetője elmondta: a mostani eljárásban arról kell dönteni, hogy a jogszabályoknak megfelelő módon, biztonságosan felépíthetők és üzemeltethetők lesznek-e az új atomerőművi blokkok. A három hónapon belül kötelezően benyújtandó fizikai védelmi terv engedélykérelmén túl várhatóan számos engedélykérelem érkezik még be, főleg építési és gyártási tevékenységekhez kapcsolódóan.

A konkrét munkaszervezésről szólva elhangzott: a hatékonyság érdekében 15 csoportban zajlik a beadvány szakmai értékelése, az operatív irányítás adja ki a feladatokat, illetve ez a szervezeti egység fogja össze az értékelést. Számos kontrollmechanizmust építettek a rendszerbe, ezen kívül minőségellenőr és stratégiai felügyelet is segíti a feladatok magas színvonalú elvégzését. Az engedélyezés előrehaladtával, akár mintegy száz engedélyezési eljárás zajlik majd le párhuzamosan (pl. fizikai védelemhez, felvonulási épületekhez, veszélyhelyzet-kezeléshez, talaj-előkészítéshez, résfalazáshoz, hosszú gyártási idejű berendezésekhez, illetve már a nukleáris biztonsági funkciót ellátó építményekhez kapcsolódóan), amelyek egy részét már a létesítési engedély kiadása előtt el kell bírálni, másik részüknél csak a létesítési engedély kiadását követően dönthet az OAH.

Fontos, hogy a létesítési engedély tekintetében a munkaterv szerinti ütemezés 12 hónapos eljárási idővel számol, eszerint határozták meg a feladatokat. Ugyanakkor a hivatalnak lehetősége van arra, hogy indokolt esetben további három hónappal meghosszabbítsa az eljárást.Facebook megosztás