ATDR

SajatosEnaplo


Hirdetmények

Nincs aktuális hirdetmény!


ÖSSZES HIRDETMÉNY
Részletes kereső

Magyarorszag.hu

Kormany.hu

Kozadat.hu

VVER-fórum az OAH szervezésében

2021.12.09
VVER Hatósági Fórum VVER Hatósági Fórum

2021. november 30-án kezdődött a háromnapos VVER Hatósági Fórum, amelyet ezúttal az Országos Atomenergia Hivatal szervezett. Az eredeti tervektől eltérően, a járványhelyzetre való tekintettel online formátumban került sor a rendezvényre. A fórum fő célja, hogy a VVER-típusú atomerőműveket üzemeltető országok nukleáris hatóságai kicseréljék tapasztalataikat, tájékoztassák egymást eredményeikről, a jó gyakorlatok bemutatásával segítsék egymás munkáját. Az előző ülésre 2019-ben került sor, így most a résztvevők 2 éves periódusról adtak áttekintést.


Az ülést Kádár Andrea Beatrix, az OAH főigazgatója nyitotta meg. Beszédében ismertette az Atomtörvény legfontosabb módosításait, amelyek az OAH szakmai függetlenségének megtartása mellett szervezeti és költségvetési szempontból is nagyobb önállóságot teremtenek a hivatal számára. A főigazgató hangsúlyozta: a nemzetközi kapcsolatok továbbra is fontosak az OAH-nak, így a VVER Hatósági Fórum keretében történő együttműködésre is kiemelt figyelmet fordít a hivatal.

Az Országos Atomenergia Hivatal teljes mértékben elkötelezett a fórum célkitűzései, a minél magasabb szintű biztonság és sugárvédelem érdekében tett erőfeszítések iránt – mondta a főigazgató, hozzátéve, hogy „a fórum által összegyűjtött és értékelt információk mindig jó alapot jelentenek a magas színvonalú hatósági munkához.” Magyarország kiemelt figyelmet fordít a fórum ajánlásaira annak érdekében, hogy a nemzetközi tapasztalatok hasznosuljanak és megjelenjenek a hazai szabályozási környezetben.

A fórum munkacsoportjainak beszámolóját követően közel 20 ország adott áttekintést a legfontosabb fejleményekről, jogszabályváltozásokról, a hatóságok által értékelt eseményekről, illetve az általuk végzett ellenőrzések tapasztalatairól. A rendezvényen más szakértő intézmények képviselője mellett részt vett a Nemzetközi Atomenergia Ügynökség képviselője is, aki röviden beszámolt a NAÜ hatósági munkát érintő tevékenységeiről (pl. NAÜ-szabvány kiadványokról, egyes nemzetközi felülvizsgálati értekezletek szervezéséről, a hatósági rendszerekre vonatkozó statisztikákról).

A rendezvény lezárásaként az OAH megköszönte a résztvevők nyitottságát és az általuk megosztott hasznos információkat, továbbá jelezte, hogy az OAH vállalja a következő, személyes részvétellel zajló rendezvény szervezését.Facebook megosztás