ATDR

SajatosEnaplo


Hirdetmények

Nincs aktuális hirdetmény!


ÖSSZES HIRDETMÉNY
Részletes kereső

Magyarorszag.hu

Kozadat.hu

Osztrák-magyar kétoldalú találkozó az OAH-nál

2013.11.21
Osztrák-magyar találkozó Osztrák-magyar találkozó

2013. november 18-19. között az Országos Atomenergia Hivatal adott otthont az évente megrendezésre kerülő kétoldalú osztrák-magyar találkozónak. A közel ötven fő részvételével zajló megbeszélések során az osztrák delegáció tájékoztatást kapott az OAH-t érintő legfontosabb idei változásokról, a szervezet előtt álló kihívásokról, valamint az elért eredményekről és fejlesztésekről. Élénk érdeklődést kiváltó téma volt a Paksi Atomerőmű blokkjainak üzemidő-hosszabbítása, illetve az új blokk(ok) építésének terve.


Fichtinger Gyula főigazgató az új szervezeti felépítésről szólva elmondta: a 2013-as év jelentős változásokat hozott, kevesebb főosztállyal, hatékonyabb hivatali struktúrával működik az OAH. Kitért azokra a kihívásokra is, amelyek a hivatalt leginkább érintik. Az üzemidő-hosszabbítás, a lehetséges új paksi blokk(ok) hatósági feladatainak ellátása, valamint az erre való felkészülés kiemelt figyelmet és erőfeszítést jelent az OAH számára. Horváth Kristóf főigazgató-helyettes többek között az Atomtörvény 2013. évi változásairól adott részletes tájékoztatást. A legtöbb módosítás ahhoz kötődött, hogy a hazai szabályozás megfeleljen a kiégett fűtőelemek és a radioaktív hulladékok kezeléséről szóló 2011/70/EURATOM irányelvnek. A jogharmonizációs változtatások mellett további lényeges elem, hogy az OAH telephely-engedélyezéssel kapcsolatos hatásköre kibővült, a Központi Nukleáris Pénzügyi Alap kezelése pedig a Nemzeti Fejlesztési Minisztériumhoz került.

Két téma élénk érdeklődést váltott ki, amelyekkel kapcsolatban az osztrák delegáció tagjai sok kérdést is feltettek a magyar fél számára. Az egyik a paksi blokkok üzemidő-hosszabbítása volt, amelyről Hullán Szabolcs főosztályvezető tartott előadást. Elmondta: az értékelésre és a határozat kiadására hat hónap áll az OAH rendelkezésére, amely három hónappal meghosszabbítható. A folyamatban társhatóságként részt vesz a Dél-dunántúli Környezetvédelmi és Vízügyi Felügyelőség, valamint közmeghallgatásra is sor kerül. Itt elsősorban arra kérdeztek rá a vendégek, hogy az 1. blokk üzemidő-hosszabbításánál meghatározott hatósági eljárás szabályai változtak-e a 2. blokkhoz kapcsolódó eljárásnál, valamint, hogy milyen kiegészítő előírások születtek idő közben.

A másik jelentősebb érdeklődést kiváltó téma az új atomerőművi blokk(ok) magyarországi építése volt. Az MVM Paks II Atomerőmű Fejlesztő Zrt. részéről Tóth Csilla technikai igazgató és Dombóvári Péter sugárvédelmi szakértő az új blokk(ok) tervezett beruházásához kapcsolódó aktuális információkat ismertette. Az osztrák fél itt a környezetvédelmi eljárás és a telephely-engedélyezési eljárás közötti kapcsolatról, illetve a konzultációs időszakban kiadott előzetes véleményről kért további információkat. Andreas Molin delegációvezető-helyettes elmondta: jó gyakorlatnak tartja, hogy a tervekkel kapcsolatban összeállított anyagot hét nyelvre lefordították, mielőtt nemzetközi véleményezésre bocsátották.

 „Úgy gondolom rendkívül fontos, hogy ez a rendezvény lehetőséget biztosít a bizalom építésére és megerősítésére” – emelte ki a találkozó végén adott interjújában Georg Oberreiter, az Európai és Nemzetközi Ügyek Minisztériumának nukleáris ügyekért felelős vezetője, aki egyben az osztrák delegációt is vezette.Facebook megosztás