ATDR

SajatosEnaplo


Hirdetmények

Nincs aktuális hirdetmény!


ÖSSZES HIRDETMÉNY
Részletes kereső

Magyarorszag.hu

Kozadat.hu

NAÜ ellenőrök képzése és vizsgáztatása hazánkban

2018.02.16

2018. február 5-9. között a Paksi Atomerőműben került sor a Nemzetközi Atomenergia Ügynökség újonnan felvételt nyert nukleáris biztosítéki ellenőreinek gyakorlati képzésére és vizsgáztatására.


Az egyhetes képzés első napján az ellenőrök átfogó ismertetőt kaptak az erőmű műszaki jellemzőiről, sugárvédelmi szabályairól, a nukleáris anyagok nyilvántartási és ellenőrzési rendszeréről. A következő napokban több ellenőrzési gyakorlatra is sor került, amelyek kétfős csoportokban, az erőmű reaktorcsarnokában zajlottak. A klasszikus nukleáris biztosítéki ellenőrzések szimulálása során az ellenőrök a frissfűtőelem-tárolóban végeztek leltárellenőrzést és méréseket, a pihentetőmedencében található kiégett fűtőelemek számát ellenőrizték, valamint a NAÜ által alkalmazott megfigyelési (kamerák és kamerarendszerek) és körülhatárolási (fém-. optikai-, és elektronikus plombák/pecsétek) eszközök beállításait, karbantartását és felhelyezését is gyakorolták. Az ellenőrzések során az ellenőrök szemrevételezték azokat a helyszíneket, ahol nem bejelentett nukleáris anyagok vagy tevékenységekre utaló nyomokra lelhetnek, többet mérésekkel is ellenőriztek.

A tanfolyam zárásaként a nyolc ellenőr a tanultakról gyakorlati vizsgán adott számot, amit a gyakorlati oktatást végző négy NAÜ-instruktor és a NAÜ Biztosítéki Oktatási Részlegének vezetője, Jean Maurice Crete felügyelt. Az oktatást és vizsgát figyelemmel kísérte két, a NAÜ más szervezeti egységéből érkezett megfigyelő is.

A képzés sikeres lebonyolításában az atomerőmű Nukleáris Biztonsági Osztálya és az OAH munkatársai is aktív szerepet vállaltak, amiért a NAÜ köszönetét fejezte ki.Facebook megosztás