ATDR

SajatosEnaplo


Részletes kereső

Magyarorszag.hu

Kozadat.hu

Mesterséges izotópok felhasználása: hasznok és kockázatok

2017.03.10

2017 februárjában egész Európában jelentős számú cikkben foglalkoztak azzal, hogy a mérőrendszerek mesterséges jód jelenlétét mutatták ki a levegőben. Az atomenergia hazai alkalmazását felügyelő hatóságként az Országos Atomenergia Hivatal a megjelentekre reagálva hírt tett közzé, azonban felmerült, hogy átfogóbb tájékoztatásra is szükség lenne. Ennek érdekében összeállítást készítettünk a hazai, illetve az európai mesterséges izotópelőállításról, valamint az ipari és egészségügyi alkalmazásuk vonatkozásairól.


Mesterséges izotópokat a mindennapi élet számos területén alkalmaznak, az egészségügyben segítségükkel többek között pl. csontsűrűséget lehet mérni, kimutatható az emberi testben a rosszindulatú daganat, bizonyos rákos elváltozások kezelésére is hatékonyan alkalmazzák őket. Emellet a sugárforrások használata megjelenik az ipar számos területén is (pl. tömörséget vizsgáló, zárványokat kutató berendezések, csomagvizsgáló röntgengépek, víztisztító berendezések, vagy az élelmiszeriparban használatos csírátlanító gépek).

Az izotópfelhasználás előnyeit és kockázatait figyelembe véve a társadalom számára ezek az alkalmazások jelentős haszonnal bírnak. Egy időben felismert daganat kezelése emberéletet menthet, egy betonalapban felfedezett levegőbuborék akár egy ipari katasztrófát is megelőzhet. Ugyanakkor egy rosszul kezelt berendezés, egy nem megfelelően tárolt, vagy szállított sugárforrás veszélyessé is válhat a környezet számára.

Az OAH egyik kiemelt feladata, hogy a mesterséges izotópok, sugárforrások felhasználásával járó kockázatokat minimálisra csökkentse megfelelő szabályozás megalkotásával, betartatásával, folyamatos hatósági felügyeleti tevékenységével. Mindezt úgy, hogy az engedélyesek tevékenységét csak a szükséges mértékben korlátozza.

A lakosság természetes és mesterséges eredetű sugárterhelését meghatározó környezeti sugárzási helyzetre vonatkozó adatok központi gyűjtése, feldolgozása, nyilvántartása és értékelése is az OAH feladata. Az OAH figyelemmel kíséri emellett a legújabb nemzetközi kutatások eredményeit, valamint hasznosítja más országok tapasztalatait – tesszük mindezt a hazai lakosság védelmének érdekében.

A kapcsolódó szakmai-tudományos cikket ide kattintva érheti el.Facebook megosztás

Kapcsolódó dokumentumok