ATDR

SajatosEnaplo


Hirdetmények

Nincs aktuális hirdetmény!


ÖSSZES HIRDETMÉNY
Részletes kereső

Magyarorszag.hu

Kozadat.hu

Az OAH szakértője is részt vett a NAÜ kommunikációs képzési anyagának előkészítésén

2018.02.27

2018. február 19-23. között került sor arra a munkacsoportülésre, amely a Nemzetközi Atomenergia Ügynökség nemrég kiadott „Nukleáris hatósági kommunikáció és konzultáció az érdekelt felekkel” című útmutatójához kapcsolódó képzési anyagokat véglegesítette. Az ötfős szakértői csoport munkájában az Országos Atomenergia Hivatal tájékoztatási felelőse is részt vett.


A 26 órás képzést elsősorban olyan országoknak tartják majd, amelyek atomerőmű építését tervezik. Ennek részeként az elméleti előadások mellett gyakorlati feladatokat is kapnak a résztvevők.

A képzés többek között olyan témákat dolgoz fel, mint a kommunikációs stratégia készítése, a kommunikáció szisztematikus tervezése, a kommunikációs eszközök és csatornák használata, a kockázatok érzékelése. A NAÜ számára kiemelten fontos a nukleáris hatóságok nyitott és átlátható kommunikációja, illetve a lakosság bevonása a hatósági döntéshozatalba. Ez úgy a kiadvány, mint az egész képzés szellemiségét is meghatározza.

Magyarországon az Atomtörvény 2013-as módosítása óta kötelező a létesítményi szintű engedélyezési eljárásoknál közmeghallgatást tartani. Ezen felül az OAH 2018-tól az útmutatók tervezetét is közzéteszi véleményezésre a honlapján.

A munkacsoportban végzett tevékenységünk megteremti azt a lehetőséget, hogy a közmeghallgatásokkal kapcsolatban összegyűlt közel ötéves tapasztalatunkat más országok is hasznosíthassák.

A NAÜ útmutatóját angol nyelven itt érheti el.Facebook megosztás