ATDR

SajatosEnaplo


Részletes kereső

Magyarorszag.hu

Kozadat.hu

Sugárvédelmi ülés

2004.03.18


A júniusi madridi sugárvédelmi kongresszust (IRPA) követően már olvasható lesz a Nemzetközi Sugárvédelmi Bizottság (ICRP) honlapján az új ICRP ajánlások tervezete.
Erről az idei, a március 2-4-i ülésén döntött az OECD Nukleáris Energia Ügynökség (NEA) Sugárvédelmi Bizottsága (CRPPH). A tanácskozáson, amelyen Magyarországot dr. Koblinger László, az OAH főigazgató-helyettese képviselte, megjelent R. Clarke és J. Valentine a bizottság elnöke, illetve titkára. Hangsúlyozták, hogy a tervezetre vonatkozó észrevételeket fél éven keresztül várják. Maga az ICRP 2005 tavaszán véglegesíti a szöveget, s az új ajánlások (ICRP-100?) megjelenése 2005 végére, 2006 elejére várhatók.
A CRPPH felkérésére N. Priest és H. Metivier foglalta össze a sugárvédelmi kutatások legfontosabb új eredményeit. Számos adathalmazt elemezve arra a következtetésre jutottak, hogy a szilárd tumorok esetében nagy valószínűséggel küszöb van: kb. 0,1 Gy alatt nincs semmilyen hatás. A leukémia esetén az adatok mennyisége nem elégséges a kérdés eldöntésére. Az alfa-sugárzások esetében bevezetett 20-as súlytényező is nagynak tűnik, feltehetőn kb. 2-3 lenne a helyes érték. További tanulmányokat igényel a dózisteljesítmény változásának (a besugárzás időbeli eloszlásának) a hatása is.Facebook megosztás