ATDR

SajatosEnaplo


Hirdetmények

Nincs aktuális hirdetmény!


ÖSSZES HIRDETMÉNY
Részletes kereső

Magyarorszag.hu

Kozadat.hu

ENSREG-konferencia és plenáris ülés Brüsszelben

2022.07.04
ENSREG ENSREG

2022. június 21-én került sor az Európai Nukleáris Biztonsági Hatóságok Csoportjának (ENSREG) soron következő plenáris ülésére. Az ülés a hatodik Európai Nukleáris Biztonsági Konferenciához kapcsolódott. A június 20-21-i brüsszeli konferencián a hatóságok és a nukleáris ipar képviselői mellett fontos szerepet kaptak a különböző társadalmi szervezetek is, mint például a Greenpeace. A rendezvényen a résztvevők tájékozódtak, illetve eszmét cseréltek a térség biztonságot érintő legfontosabb kérdéseiről: az ukrajnai háború nukleáris biztonságra gyakorolt hatásáról; a Covid-19 világjárvány tapasztalatairól és tanulságairól; a lakosság bevonásáról a radioaktív hulladékok kezelésével és az üzemidőhosszabbítással kapcsolatos eljárásokba továbbá az innovatív tervekről, például a kis moduláris reaktorok engedélyezéséről, valamint a nukleáris biztonsággal kapcsolatos kutatásokról.


A konferencia résztvevőinek véleményét összegezve megállapítható, hogy egyre fontosabb szerepe van és lesz a tájékoztatásnak, az Európai Unió kiemelten figyeli a függetlenséggel összefüggő követelmények teljesülését és a szükséges függetlenség feltételeinek meglétét.

Az ENSREG plenáris ülés egyik fő témája a nukleáris létesítmények tűzbiztonságához kapcsolódó második tematikus felülvizsgálat (TPR) munkatervének és a Nyugat-európai Nukleáris Hatóságok Szövetsége (WENRA) által kidolgozott műszaki specifikációnak az elfogadása és ezzel a II. TPR nemzeti önértékelési szakaszának az elindítása volt. Az ülésen szó volt még az Európai Bizottság által készítettet a Nukleáris Biztonsági Direktíva implementációját bemutató jelentésről, a kis moduláris reaktorokkal kapcsolatos európai platform tevékenységéről.

A tematikus felülvizsgálatokkal kapcsolatban itt érhet el bővebb információkat (angol nyelven).Facebook megosztás