ATDR

SajatosEnaplo


Hirdetmények

Nincs aktuális hirdetmény!


ÖSSZES HIRDETMÉNY
Részletes kereső

Magyarorszag.hu

Kozadat.hu

26 óra elteltével véget ért a „Bab Al Maghrib” veszélyhelyzet kezelési gyakorlat

2013.11.22
CERTA CERTA

A „Bab Al Maghrib” gyakorlatban résztvevő országok és nemzetközi szervezetek az elmúlt két nap folyamán azt tesztelték, hogy hogyan reagálnának egy piszkosbomba robbantását követő veszélyhelyzetben.


A feltételezett robbantások Marokkóban, Tangier Med kikötőjében és Marrakesh piacterén történtek. Az események számos súlyos következménnyel jártak, amelyek néhány ország számára valóságosak, továbbiak részére pedig lehetséges vagy figyelemmel kísérendő következmények voltak. A gyakorlat folyamán a résztvevők a légkörbe kerülő radioaktív kibocsátást értékelték, az eseményre adott orvosi és közegészségügyi lépéseket határozták meg, az átlátható tájékoztatási tevékenységet gyakorolták, valamint az ipar, turizmus és kereskedelem alakulásának (különös tekintettel az áruk importjára és exportjára) kísérték figyelemmel.

A nemzetközi gyakorlat lehetőséget biztosított az Országos Atomenergia Hivatalnak arra, hogy 26 órás folyamatos működés során gyakorolja a Hivatal Balesetelhárítási Szervezetének (BESZ) riasztását és működésbe lépését külföldi veszélyhelyzet esetén, független értékelést adjon egy nukleáris veszélyhelyzet helyi következményeiről, továbbá hiteles és időbeni tájékoztatást nyújtson a magyar állampolgároknak és veszélyhelyzeti viselkedési normákat fogalmazzon meg a külföldre utazók számára. A szervezet megfelelő színvonalon eleget tett az Európai Bizottsággal kötött RESPEC szerződésben vállalt kötelezettségeinek, javaslatokkal és elemzésekkel segítette a Bizottság, valamint az EB ENER D.3 veszélyhelyzeti központjának munkáját. A gyakorlat által bebizonyosodott, hogy a BESZ egy távoli nukleáris veszélyhelyzetben is megfelel a jogszabályokban és nemzetközi szerződésekben rögzített feladatainak.

Az elkövetkező hetekben a Nemzetközi Atomenergia Ügynökség összesíti a résztvevő tagországok és nemzetközi szervezetek visszajelzéseit. Az észrevételek alapul szolgálnak egy átfogó jelentéshez, amely elősegíti a hasonló veszélyhelyzetek kezelésére szolgáló nemzeti és nemzetközi képességek javítását.


További információért kérjük, forduljon Körmendi Gábor tájékoztatási felelőshöz (mobil: +36-20/560-0984).

Kapcsolat:
E-mail: szerkeszto kukac haea pont gov pont hu
Telefon: 06 (1) 436-4800
Telefax: 06 (1) 436-4843Facebook megosztás