ATDR

SajatosEnaplo


Részletes kereső

Magyarorszag.hu

Kormany.hu

Kozadat.hu

Veszélyhelyzet-kezelés: regionális találkozó a jobb együttműködésért

2019.07.10
Regionális találkozó Regionális találkozó

2019. július 4-én és 5-én az Országos Atomenergia Hivatal adott otthont annak a regionális találkozónak, amelynek az volt a célja, hogy fejlessze a határok menti együttműködést a lakosságvédelmi óvintézkedések hatékonyabb koordinálása érdekében egy esetleges nukleáris baleset bekövetkezésekor.


Vincze Árpád, az OAH főosztályvezetője megnyitóbeszédében hangsúlyozta: egy nukleáris veszélyhelyzet során különösen fontos, hogy kipróbált, hatékony, határokon átívelő koordináció segítse a lakosságvédelmi óvintézkedések összehangolását az érintett országokban, hozzátéve, hogy a budapesti rendezvény jó lehetőséget biztosít egymás rendszereinek és döntéshozatali mechanizmusainak megismerésére, valamint a fejlesztési lehetőségek azonosítására. Vincze Árpád kiemelte a bizalomépítés fontosságát, egyrészt a lakosság körében, másrészt a hatóságok között.

A találkozón számos előadásra és intenzív szakmai beszélgetésre került sor olyan témákban, mint a nemzetközi követelmények, az országspecifikus nemzeti szabályozások, az országok közötti kapcsolatok különböző aspektusai és lehetséges módszerei (többek között esettanulmányok és más, nem nukleáris területek tapasztalatainak hasznosításával).

Élénk eszmecsere zajlott a határon átnyúló tevékenységek koordinációjáról és harmonizációjáról, csak úgy, mint a témához kapcsolódó jövőbeni feladatokról.Facebook megosztás