ATDR

SajatosEnaplo


Részletes kereső

Magyarorszag.hu

Kormany.hu

Kozadat.hu

TSO-szemináriumok az OAH-ban

2016.07.08

A legutóbbi kutatások eredményeit mutatták be az Országos Atomenergia Hivatal műszaki-tudományos háttértámogató intézményei a június 7-én és június 28-án megtartott tudományos szemináriumon számos olyan témában, melyek az OAH hatósági feladataihoz szorosan köthetők.


Tizedik alkalommal került megrendezésre az a szeminárium, ahol az Országos Atomenergia Hivatal munkáját műszaki, tudományos és szakmai kérdésekben támogató kutatóintézetek, cégek és szervezetek bemutatták a 2015-ben az OAH számára elvégzett projektjeik főbb eredményeit. A hivatal által szervezett szeminárium két napja alatt összesen 25 előadásra került sor 4-4 szekcióban.

Június 7-én a nukleáris biztonsággal összefüggő témákban tartottak előadásokat a felkért szervezetek képviselői. A program az LG Energia Kft. előadásaival kezdődött, melyekben bemutatták a fűtőelemek inhermetikusságának vizsgálati eredményeit a Paksi Atomerőmű 1-4. blokkjain bevezetni kívánt 15 hónapos üzemeltetési ciklus esetén, továbbá az új paksi blokkokkal kapcsolatosan a VVER-1200 reaktor vízüzemi és vegyészeti biztonsági szempontjait. Ezután a NUBIKI előadását hallgathatták meg a résztvevők, valószínűségi biztonsági elemzések témakörben. A délelőtti program a Magyar Tudományos Akadémia Energiatudományi Kutatóközpontjának (MTA EK) a cirkónium burkolat oxidációs tulajdonságainak vizsgálatával kapcsolatos előadásával folytatódott, majd a PÖYRY ERŐTERV Zrt. építmények vizsgálatára alkalmazható szabványos és egyéb elméleti módszerek című előadásával zárult. A délután folyamán a hallgatóság az MTA EK előadásait hallgathatta meg, többek között az új blokkokhoz kapcsolódó fűtőelem-kutatások eredményeiről.

Június 28-án a nukleáris védettséggel és non-proliferációval, azaz a nukleáris fegyverek elterjedésének megakadályozásával kapcsolatos munkákat mutatta be a Budapesti Műszaki Egyetem Nukleáris Technikai Intézet (BME NTI) és az MTA EK. A nukleáris anyagok mérési eszközeiről, módszereiről és a nukleárisbaleset-elhárításról szóló előadások idén is jelentős részt képviseltek a programban. Emellett előadást hallhattak az atomenergia biztonságos alkalmazása során szükséges fizikai védelmi oktatási program kidolgozásáról az Óbudai Egyetem részéről.

A szeminárium szervezői elmondták: a szeminárium idén is számos érdekes előadást tartogatott, amelyek szakmai vitákra adtak lehetőséget az eredmények kapcsán, a rendezvényen résztvevők átfogó képet kaphattak az OAH által finanszírozott MMT-feladatok aktuális irányairól.Facebook megosztás