ATDR

SajatosEnaplo


Részletes kereső

Magyarorszag.hu

Kormany.hu

Kozadat.hu

A NAÜ idei első Kormányzótanácsi Ülésére 2018. március 5. és 8. között került sor

2018.03.13

A Nemzetközi Atomenergia Ügynökség Kormányzótanácsának idei első ülése 2018. március 5. és 8. között zajlott. Az ülésen az OAH képviselője is részt vett. A márciusi Kormányzótanácsi Ülés többek közt megtárgyalta a NAÜ által készített 2018-as, nukleáris biztonságról és nukleáris technológiáról szóló összefoglaló dokumentumokat. A hozzászólásokat követően mindkét felülvizsgálati dokumentumot elfogadták a résztvevők. Az ülésen olyan kérdéseket is megvitattak, mint például az iráni nukleáris ellenőrzés, a biztosítékok alkalmazása a Koreai Népi Demokratikus Köztársaságban, valamint az atomsorompó-szerződés megkötéséről szóló megállapodás végrehajtása a Szíriai Arab Köztársaságban.


A NAÜ főigazgatója, Yukiya Amano megnyitóbeszédében kiemelte a fent említett dokumentumok jelentőségét. Emellett felhívta a figyelmet a kiégett fűtőelemek kezelésének biztonságáról és a radioaktív hulladékok kezelésének biztonságáról szóló közös egyezmény közelgő hatodik felülvizsgálati értekezletére, amely Bécsben, 2018. május 21. és június 1. között kerül megrendezésre. A főigazgató kitért továbbá az atomenergia, a nukleáris alkalmazások és a technikai együttműködés kérdésköreire.

A Kormányzótanácsi Ülés margóján, március 8-án a nemzetközi nőnap alkalmából panelbeszélgetésre került sor, ahol a beszélgetés résztvevői hangsúlyozták a nőkkel szemben megnyilvánuló tudatalatti elfogultság kezelésének fontosságát.Facebook megosztás