ATDR

SajatosEnaplo


Hirdetmények

Nincs aktuális hirdetmény!


ÖSSZES HIRDETMÉNY
Részletes kereső

Magyarorszag.hu

Kozadat.hu

Nukleáris létesítmények öregedéskezelésének uniós felülvizsgálata

2018.06.05

Az öregedéskezelés témakörében 2018. május 14 és 18. között Luxemburgban került sor az Európai Unió nukleáris létesítményeket üzemeltető tagállamainak tematikus szakértői felülvizsgálatához kapcsolódó értekezletre. Magyarországot a Paksi Atomerőmű, a Budapesti Kutatóreaktor és az Országos Atomenergia Hivatal szakértőiből álló csoport képviselte.


Az EU Nukleáris Biztonsági Irányelve (2014/87/EURATOM (NSD)) szerint hatévente tematikus szakértői felülvizsgálatot kell végrehajtani minden, nukleáris létesítményeket üzemeltető tagállamban. Az első ilyen felülvizsgálatra 2017-ben az öregedéskezelés témakörében került sor. A felülvizsgálat során a tagállamok először nemzeti értékelést készítettek, amelyet publikáltak angol nyelven is, majd egymás jelentéseit felülvizsgálták, továbbá a jelentésekhez bárki tehetett észrevételeket, fogalmazhatott meg kérdéseket. Az EU szakértőket is felkért a jelentések vizsgálatára. Ezen felülvizsgálatok eredményeit mutatták be a tagállamok és a felkért szakértők az értekezleten, ahol lehetőség nyílt a még tisztázandó kérdések megválaszolására, illetve a közös problémák és a követendő jó gyakorlatok azonosítására.

Az első két napon az Öregedéskezelési Programok országonkénti bemutatása zajlott. A magyar előadásban Rétfalvi Eszter, az OAH főosztályvezető-helyettese ismertette a hazai jogszabályi hátteret, az érintett létesítményeket, valamint bemutatta a felülvizsgálat általános következtetéseit. Ezt követően kérdéseket kaptunk az öregedéskezelés hatósági ellenőrzési gyakorlatára, a fokozatos megközelítés alkalmazására, a tapasztalat-visszacsatolási módszerekre és alkalmazott adatbázisokra vonatkozóan.

A következő két napon a felülvizsgálat négy tématerületének (reaktortartály, konténment, eltakart csővezetékek és kábelek) megfelelő párhuzamos üléseken az országok röviden bemutatták az adott terület országspecifikus gyakorlatát. A magyar előadásokat a Paksi Atomerőmű szakemberei, Rátkai Sándor és Tóth Pál tartották. Az előadások kitértek az öregedéskezeléssel kapcsolatosan azonosított kihívásokra és bemutatták a nemzetközi szinten jó gyakorlatnak tartott magyar példákat is. Az országok előadásai után élénk szakmai vita bontakozott ki.

Az utolsó napon a szakértők összegezték a felülvizsgálat eredményeit, megfogalmazták az európai szintű kihívásokat, beazonosítottak egyes javítandó területeket és jó gyakorlatokat. A felülvizsgálati jelentést az Európai Nukleáris Biztonsági Hatóságok Csoportjának (ENSREG) ülésén fogadják el, majd várhatóan augusztusban közzéteszik az ENSREG honlapján. Ezt követően az ENSREG 2018 decemberéig kidolgozza a javító intézkedéseket tartalmazó Végrehajtási Tervét. Az egyes tagállamoknak tett ajánlások és javaslatok megvalósulását figyelemmel követik majd.

Az első európai szintű tematikus szakértői felülvizsgálat eddigi tapasztalatai alapján kijelenthető, hogy a már bevált és régebb óta alkalmazott nemzetközi felülvizsgálati értekezletek és felülvizsgálati missziók mellett betöltötte a célként kitűzött szerepét. Egy speciálisan azonosított területen sikeresen ösztönözte a tagállamokat további önértékelésre, fejlesztésre és a létesítményi üzemeltetési tapasztalatok azonosítására, megosztására. Azonban a szervezési hibák, a résztvevőkön lévő túlzott időnyomás és az időközben változó értékelési szempontok miatti nehézségek rontották a felülvizsgálat hatékonyságát. Az OAH bízik benne, hogy az irányelvnek megfelelően, a jövőben kialakul egy rutinos és transzparens felülvizsgálati folyamat, amely hozzájárul az európai nukleáris biztonság magas szintű fenntartásához és folyamatos fejlesztéséhez.

Kapcsolódó korábbi híreink:

2018.05.08.

Lezajlott az ENSREG közmeghallgatása Brüsszelben

2018.04.19.

Az OAH lakossági összefoglalót készített az ENSREG brüsszeli közmeghallgatásához

2018.03.23.

ENSREG közmeghallgatás Brüsszelben a folyamatban lévő tematikus szakértői felülvizsgálatról

2017.12.19.
Az OAH benyújtotta a magyar Nemzeti Jelentést az EU tematikus szakértői felülvizsgálatáhozFacebook megosztás