ATDR

SajatosEnaplo


Részletes kereső

Magyarorszag.hu

Kormany.hu

Kozadat.hu

Az ENSREG harmadik hatósági konferenciáját rendezte meg „Nukleáris biztonság Európában” címmel

2015.07.02

Az ENSREG (European Nuclear Safety Regulators Group) június 29-30-i brüsszeli konferenciáján közel háromszáz vendég vett részt. A hatóságok és a nukleáris ipar képviselői mellett fontos szerepet kaptak a különböző társadalmi szervezetek is, mint például a Greenpeace. A rendezvényen a résztvevők tájékozódtak, illetve eszmét cseréltek a térség biztonságot érintő legfontosabb kérdéseiről: a társadalom tájékoztatásáról és az átláthatóságról az atomenergia alkalmazását érintő ügyekben; a stressz-tesztet követő akciótervek végrehajtásának felülvizsgálatáról; az Európai Unió terveiről a nukleáris energia alkalmazásával kapcsolatos követelmények módosításával kapcsolatban; a létesítmények leszereléséről; a radioaktív hulladékok kezelése és a baleset-elhárítás kérdéseiről.


A konferencia résztvevőinek véleményét összegezve megállapítható, hogy egyre fontosabb szerepe van és lesz a tájékoztatásnak, az Európai Unió kiemelten figyeli a függetlenséggel összefüggő követelmények teljesülését és a szükséges függetlenség feltételeinek meglétét.

A stressz-tesztet követően az Unióban a tematikus felülvizsgálatoké lesz a főszerep. Az aktuális tervek szerint hatévente kerül sor ezekre. 2017-re tervezik az első felülvizsgálatot, amelynek fő témája az öregedéskezelés lesz. Ez utóbbiról a konferenciát követően az ENSREG 30. ülésén született döntés, ahol lehetséges témaként az időszakos biztonsági felülvizsgálat és a külső kockázati tényezők versenyeztek az öregedéskezeléssel.Facebook megosztás