ATDR

SajatosEnaplo


Részletes kereső

Magyarorszag.hu

Kormany.hu

Kozadat.hu

A Nemzetközi Atomenergia Ügynökség szakértői missziója Romániában, magyar részvétellel

2015.06.25

A romániai nukleáris szabályozó hatóság kezdeményezésére, a Nemzetközi Atomenergia Ügynökség szervezésében 2015. június 17-19. között Bukarestben került sor arra a nemzetközi szakértői misszióra, képzésre, amely lehetőséget teremtett a román szakemberek számára, hogy megismerjék a nukleáris hatósági kommunikációhoz kötődő nemzetközi tapasztalatokat, a mindennapokban is hasznosítható gyakorlatokat. Magyar részről az Országos Atomenergia Hivatal tájékoztatási felelőse, Körmendi Gábor tartott előadást. A képzés során a nyitottság és az átláthatóság kettős követelménye végig kiemelten megjelent mint a nukleáris hatóságok működésének egyik legfontosabb alapelve.


A Nemzetközi Atomenergia Ügynökség részéről Jean-René Jubin koordinálta a három napos képzést, valamint előadást is tartott, amelyben részletesen ismertette a NAÜ útmutatóinak kommunikációra vonatkozó részeit. A francia szakember kiemelte: a kommunikáció területén nem lehet legjobb gyakorlatról beszélni, minden országnak saját magára kell adaptálnia a kommunikációs tapasztalatokat, nemzetközi gyakorlatot, figyelembe véve többek között a társadalmi, gazdasági tényezőket is.

Igor Jenčič, a szlovéniai Jožef Stefan Institute vezetője a kommunikáció főbb aspektusairól, az érdekelt felekkel történő kommunikációról, a médiának és a lakosságnak szánt üzenetek érthetőségéről, valamint a proaktív és a reaktív kommunikációs stratégiákról tartott előadást.

Körmendi Gábor, az OAH tájékoztatási felelőse az Országos Atomenergia Hivatal kommunikációs tevékenységéről és a hazai szabályozási környezetről, a közbizalom kérdéséről, a közmeghallgatások szervezéséről, valamint a kommunikációs stratégiák és tervek készítéséről tartott előadást.

A program keretében gyakorlati feladatra is sor került: a résztvevőknek közmeghallgatást kellett tartaniuk, a felkészülésnél és a lebonyolításnál hasznosítva mindazon ismereteket, amelyeket az előadások során hallhattak. A gyakorlat után a szakértők és a képzésen résztvevők közösen értékelték a tapasztalatokat.Facebook megosztás