ATDR

SajatosEnaplo


Részletes kereső

Magyarorszag.hu

Kormany.hu

Kozadat.hu

Együttműködési megállapodás a lengyel és a marokkói nukleáris hatósággal

2017.09.26

A marokkói hatóság főigazgatójával, Khammar Mrabittal szeptember 18-án, a lengyel atomenergia felügyeleti szerv elnökével, Andrzej Przybycinnel szeptember 19-én Bécsben írta alá a szakmai együttműködési megállapodást Fichtinger Gyula, az Országos Atomenergia Hivatal főigazgatója.


Az új megállapodás alapján az OAH többek között az új atomerőművekhez kapcsolódó hatósági tevékenységek (telephely-kiválasztás, létesítés, üzembehelyezés, működtetés és leszerelés), a sugár- és fizikai védelem, a radioaktív hulladékok kezelése, a környezeti monitorozás, veszélyhelyzeti készültség területén fog együttműködni a lengyel Nemzeti Atomenergia Ügynökséggel. Az információcsere látogatások és a társhatóságnak nyújtott képzések formájában is megvalósulhat a jövőben.

A Marokkói Atomenergia Ügynökséggel kötött szakmai megállapodás alapján az OAH többek között a nukleáris és radiológiai biztonság jogi hátterének kidolgozása, az engedélyezési felügyeleti és ellenőrzési tevékenységekhez kapcsolódó tapasztalatok cseréje, a nukleáris anyagok és radioaktív források nyilvántartása és ellenőrzése, valamint a fizikai védelem területén működik együtt. Az együttműködés érinti a biztonsági fejlesztési tervek és intézkedések hatósági értékelését, a veszélyhelyzet-kezelést, továbbá a nukleáris hatóságok személyzetének képzését. Az együttműködés információcsere, szakértői és tudományos látogatások, képzések és konzultációk, valamint közös projektek keretében valósul meg.Facebook megosztás