ATDR

SajatosEnaplo


Részletes kereső

Magyarorszag.hu

Kormany.hu

Kozadat.hu

„Force on Force” gyakorlatokkal kapcsolatos továbbképzés

2019.10.18
Force on Force gyakorlat  Force on Force gyakorlat

A Nemzetközi Atomenergia Ügynökség, az Amerikai Egyesült Államok Energetikai Minisztériuma, az MVM Paksi Atomerőmű Zrt. és az Országos Atomenergia Hivatal 2019. október 8. és 11. között képzést szervezett Pakson, a teljesítményalapú védelmi gyakorlatok, más néven Force on Force (fegyveres támadást szimuláló) gyakorlatok szervezésével és lebonyolításával kapcsolatban.


A rendezvényen az OAH védettségi felügyelőin túl az Országos Rendőr-főkapitányság, a Terrorelhárítási Központ és a hazai nukleáris létesítmények szakértői vettek részt.

A NAÜ instruktorai bemutatták a Force on Force gyakorlatok tervezésének, lebonyolításának és értékelésének módszereit és szabályait, illetve rövid tájékoztatást adtak a reagáló erő és az ellenerő tagjai közötti tűzváltás szimulálását és vizsgálatát támogató megoldásokról és technológiákról.

Az oktatás gyakorlati részeként a kisebb csoportokba osztott résztvevőknek egy fiktív atomerőmű telephelyének felhasználásával egy elkövetői tervet kellett készíteniük, majd ehhez egy levezetési tervet is ki kellett dolgozniuk. A foglalkozások végén a csoportok bemutatták az általuk kidolgozott megoldásokat.

A zárónapon a jelenlevők értékelték a képzést: egyetértettek abban, hogy a tanfolyam mindamellett, hogy nagy segítséget nyújtott a Force on Force gyakorlatok tervezéséhez, a hallottakat más, nem Force on Force jellegű gyakorlatok esetében is hasznosítani fogják. Az OAH kitűzött célja, hogy az elkövetkező években a Paksi Atomerőműben is megtartsák az első hazai teljesítményalapú védelmi gyakorlatot.Facebook megosztás