ATDR

SajatosEnaplo


Részletes kereső

Magyarorszag.hu

Kormany.hu

Kozadat.hu

Osztrák-magyar kétoldalú találkozó

2017.10.26

2017. október 16-17-én az Országos Atomenergia Hivatalban került megrendezésre a minden évben megtartott osztrák-magyar kétoldalú találkozó. A mintegy negyven fő részvételével lezajlott megbeszélésen az osztrák és magyar fél tájékoztatást adott az elmúlt évben történt legfontosabb változásokról, az elért eredményekről, fejlesztésekről és kihívásokról. A főbb témák között szerepeltek az elmúlt évi jogszabályváltozások, a Paksi Atomerőmű új blokkjainak építése, a régi blokkok üzemeltetési ciklusának meghosszabbítása, a veszélyhelyzet-kezelés, a sugárvédelem, a radioaktívhulladék-kezelés, valamint a 2017 nyarán lezajlott IPPAS-misszió eredményei.


A huszonharmadik kétoldalú találkozón a magyar delegációt Fichtinger Gyula, az Országos Atomenergia Hivatal főigazgatója vezette. A hazai küldöttségben helyet kaptak a Paksi Atomerőmű kapacitásának fenntartásáért felelős államtitkár, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium, a Földművelésügyi Minisztérium, az MVM Paksi Atomerőmű Zrt., a Radioaktív Hulladékokat Kezelő Közhasznú Nonprofit Kft., az Országos Közegészségügyi Központ, a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal képviselői is.

Az osztrák külügyminisztérium főosztályvezetője, Ulrike Hartmann által vezetett osztrák delegációban a tartományi képviselők mellett részt vettek a Mezőgazdasági, Erdőgazdálkodási, Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium, a Tudományos, Kutatási és Gazdasági Minisztérium, a Belügyminisztérium képviselői, valamint egyetemi szakértők is.

Megnyitóbeszédében Fichtinger Gyula kiemelte, hogy a kétoldalú találkozó az átláthatóság jegyében lehetőséget biztosít arra, hogy a felek részletes tájékoztatást adjanak egymásnak az előző találkozó óta eltelt egy év alatt az atomenergia felhasználásához kapcsolódó, kölcsönös érdeklődésre számot tartó témákról.

Osztrák és magyar részről is előadás hangzott el az elmúlt évi jogszabályváltozásokról. Ennek kapcsán az osztrák fél az Atomtörvény módosításáról tett fel több kérdést, amelyekre Czottner László, az OAH vezető jogtanácsosa adott választ.

Osztrák részről kiemelt figyelmet kapott az új atomerőművi blokkok magyarországi építése, ezen belül pedig a földrengésbiztonság kérdése, melyre Aszódi Attila, a Paksi Atomerőmű kapacitásának fenntartásáért felelős államtitkár előadásában és kérdésekre adott válaszaiban részletesen kitért. Petőfi Gábor, az OAH főosztályvezetője pedig további tájékoztatást nyújtott az új blokkokkal, a Paksi Atomerőmű régi blokkjai üzemeltetési ciklusának meghosszabbításával, az IRRS-akciótervvel és egyéb témákkal kapcsolatban.

Részletes előadások hangzottak el továbbá a veszélyhelyzet-kezelés, a radioaktívhulladék-kezelés, a kutató- és oktatóreaktorok, valamint a sugárvédelem témakörében. Vincze Árpád, az OAH főosztályvezetője pedig tájékoztatást adott a 2017 nyarán lezajlott IPPAS-misszió eredményeiről.

Az osztrák delegáció vezetője záróbeszédében megköszönte a kétnapos találkozó programjának megszervezését, kiemelte a magyar fél nyitottságát, együttműködő készségét, valamint leszögezte, hogy minden kérdésükre kielégítő választ kaptak magyar kollégáiktól.Facebook megosztás