ATDR

SajatosEnaplo


Részletes kereső

Magyarorszag.hu

Kozadat.hu

Nincs egészségügyi kockázata a légkörben mért ruténiumnak

2017.10.09

Az elmúlt hét második felében Európa több országában, így hazánkban is észlelték a ruténium mesterséges eredetű 106Ru izotópját a légkörben, az azonban olyan csekély mennyiségben van jelen, amely nem jelent egészségügyi kockázatot a lakosság számára.


Az Országos Atomenergia Hivatal figyelemmel kísérte az európai nukleáris hatóságok és szakmai szervezetek tájékoztatásait, majd 2017. október 7-én a Nemzetközi Atomenergia Ügynökség is kérte a tagállamokat, hogy a mérési eredményeket küldjék meg számára.

A Magyarországi légkörben mérhető 106Ru mennyisége alacsony, melynek tartós fennállása sem okoz sugáregészégügyi kockázatot. A hazánkban mért mennyiség mértéke megfeleltethető a környező országokban mért értékeknek.

A mérőhálózatok laboratóriumai a 106Ru izotóp megjelenése óta kiemelt figyelmet fordítanak a 106Ru-aktivitás koncentrációjának nyomon követésére. Hazánkban 106Ru izotópot nem állítanak elő, a külföldről beszerzett sugárforrásokat az egészségügyben alkalmazzák.

Tekintettel arra, hogy 106Ru izotóp természetes forrásból nem kerülhetett a levegőbe, nemzetközi szinten vizsgálják, hogy hol történhetett a kibocsátás. Az már most is nagy valószínűséggel kizárható, hogy atomerőműből származik az izotóp.

Az Európai Unió oldalán is megtalálható mérési eredményeket itt érheti el.Facebook megosztás