ATDR

SajatosEnaplo


Részletes kereső

Magyarorszag.hu

Kormany.hu

Kozadat.hu

Mongol, kínai és katari delegációk látogatása az OAH-nál

2016.02.05

Élénk nemzetközi élettel indult az év az Országos Atomenergia Hivatalban. Január folyamán három külföldi delegációt is fogadott az OAH: a kínai delegációval folytatott megbeszélések mellett mongol és katari szakembereknek tartott kéthetes szakmai programot.


2015. január 21-én Fichtinger Gyula, az OAH főigazgatója fogadta a kínai nemzeti atomenergetikai vállalat európai munkacsoportjának képviselőit. A kínai fél a nukleárisenergia-ipar gyors fejlődéséről szólva felhívta a figyelmet, hogy a partnerországokkal új együttműködési területek nyílhatnak, valamint üdvözölte, hogy az OAH felvételt nyert 2015-ben az OECD Nukleáris Energia Ügynökség (NEA) új atomerőművek terveinek értékelésével foglalkozó programjába. A delegáció tagjai a radioaktívhulladék-tárolók, a tudományos-műszaki háttértámogató intézményekkel való együttműködés és az új atomerőművi blokkok iránt érdeklődtek leginkább. Az OAH főigazgatója áttekintést adott a hivatal szerepéről, valamint ismertette az új blokkokhoz kapcsolódó hatósági engedélyezési eljárás előzetesen meghatározott ütemtervét. A megbeszéléseken felmerült egy jövőbeni együttműködési megállapodás lehetősége is.

A mongol atomenergia hivatal négyfős delegációja kéthetes szakmai programon vett részt az Országos Atomenergia Hivatal szervezésében. Többek között ellátogattak az RHK Kft. püspökszilágyi telephelyére, a Mecsekérc Zrt-hez, az Országos Sugárbiológiai és Sugáregészségügyi Kutató Igazgatósághoz, valamint a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatósághoz. Az OAH-nál tájékoztatást kaptak a hazai hatósági rendszerről, a hivatal főbb feladatairól, a hatósági eljárásokról és ellenőrzésekről, a nukleárisveszélyhelyzet-kezelésről, valamint a radioaktív anyagok nyilvántartásáról.

Január második felében a katari Környezetvédelmi Minisztérium Sugár- és Vegyvédelmi Osztályának szakembere – egy, a Nemzetközi Atomenergia Ügynökség által támogatott tudományos látogatás keretében – kéthetes szakmai programon vett részt hazánkban.


Részletes tájékoztatást kapott az OAH szakembereitől a nukleárisveszélyhelyzet-kezeléshez kapcsolódó hazai szabályozásról és a hatósági rendszerről, ellátogatott a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóságra, ahol megtekintette a Nukleáris Baleseti Információs és Értékelési Központot. Látogatást tett az MVM Paksi Atomerőmű Védett Vezetési Pontján és a NÉBIH ÉTbI (Élelmiszer- és Takarmánybiztonsági Igazgatóság) Radioanalitikai Referencia Laboratóriumába.Facebook megosztás