ATDR

SajatosEnaplo


Részletes kereső

Magyarorszag.hu

Kormany.hu

Kozadat.hu

22. osztrák-magyar kétoldalú találkozó

2016.10.24

2016. október 18-19-én az osztrák Európai, Integrációs és Külügyminisztérium adott otthont az évente megrendezésre kerülő kétoldalú osztrák-magyar találkozónak. A közel negyven fő részvételével zajló megbeszélések során a felek kölcsönösen tájékoztatták egymást az elmúlt egy év legfontosabb változásairól, a szervezetek előtt álló kihívásokról, valamint az elért eredményekről és fejlesztésekről. Élénk érdeklődést kiváltó téma volt a Nemzeti Akcióterv és az új blokkok építésének jelenlegi állása, az Országos Atomenergia Hivatal feladat- és hatáskörváltozásai, a radioaktívhulladék-kezelés, valamint a 2016 júniusában lezajlott EPREV-misszió eredményei.


A huszonkettedik alkalommal megtartott kétoldalú találkozón a magyar delegációt Fichtinger Gyula, az Országos Atomenergia Hivatal főigazgatója vezette. A hazai küldöttségben helyet kaptak a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium, a Földművelésügyi Minisztérium, a Paksi Atomerőmű teljesítményének fenntartásáért felelős kormánybiztos Titkársága, az MVM Paksi Atomerőmű Zrt., a Paks II. Atomerőmű Fejlesztő Zrt., a Radioaktív Hulladékokat Kezelő Közhasznú Nonprofit Kft., az Országos Közegészségügyi Központ és a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal munkatársai is.

Az osztrák külügyminisztérium újonnan kinevezett osztályvezetője, Ulrike Hartmann által vezetett delegációban a tartományi képviselők mellett az ülésen részt vettek a mezőgazdasági, erdőgazdálkodási, környezetvédelmi és vízügyi minisztérium, a tudományos, kutatási és gazdasági minisztérium, az egészségügyi minisztérium, a belügyminisztérium, valamint a Biztonsági Intézet és a Szövetségi Környezetvédelmi Ügynökség szakértői is.

A felek kölcsönösen beszámoltak egymásnak az elmúlt év eseményeiről, amelyek az atomenergia felhasználása terén országaikban történtek.

Az OAH részéről Czottner László, Katona Tünde és Kapitány Sándor a 2016. évi jogszabályváltozásokról, illetve a hivatal ehhez kapcsolódó feladat- és hatáskörátvételről szólva elmondták: az OAH megfelelt az új feladatok (sugárvédelmi, építésügyi hatósági feladatok) átvétele jelentette kihívásoknak. Az üzemidő-hosszabbítás, az új paksi blokkok engedélyezése, a Célzott Biztonsági Felülvizsgálatból adódó hatósági feladatok 2016. évi ellátása kiemelt erőfeszítést igényelt a hivatal részéről – ismertette Petőfi Gábor, főosztályvezető.

Idén is élénk érdeklődést váltott ki osztrák részről az új atomerőművi blokkok magyarországi építése. Aszódi Attila, kormánybiztos az új blokkok tervezett beruházásához kapcsolódó aktuális információkat ismertette. Az osztrák fél itt a környezetvédelmi eljárás és a telephely-engedélyezési eljárásról, valamint a régi és az új blokkok együttes működéséről, továbbá a környezeti hatásokról tett fel kérdéseket.

Kiemelt figyelemmel kísérte az osztrák fél Kádár Andrea Beatrix helyettes államtitkár és Molnár Balázs, az RHK Kft. munkatársa előadását, amelyben részletesen foglalkoztak a kiégett üzemanyag és a radioaktív hulladék kezelésének nemzeti politikájával (Nemzeti Program), illetve a radioaktívhulladék-kezelés aktuális kérdéseivel.

Osztrák előadás hangzott el a jogszabályváltozásokról, a veszélyhelyzet-kezelést érintő szervezeti és strukturális átalakításokról, valamint az ausztriai kutatóreaktorban végrehajtandó biztonságnövelő intézkedésekről.

Fichtinger Gyula záróbeszédében elmondta: a kétoldalú találkozó ismét kiváló lehetőséget biztosított arra, hogy mind az osztrák, mind a magyar fél részletes tájékoztatást adjon az atomenergia felhasználásához kapcsolódó összes kölcsönös érdeklődésre számot tartó témáról az átláthatóság jegyében.

Az osztrák delegáció vezetője nagyra értékelte a magyar delegáció nyitottságát és kiemelte, hogy minden, a megbeszélésen felmerülő kérdésre sikerült megnyugtató választ adni.Facebook megosztás