ATDR

SajatosEnaplo


Részletes kereső

Magyarorszag.hu

Kormany.hu

Kozadat.hu

WENRA munkacsoport-ülés az OAH-ban

2018.03.14

A Nyugat-európai Nukleáris Hatóságok Szövetsége (WENRA) radioaktív-hulladékokkal, kiégett fűtőelemekkel és a nukleáris létesítmények leszerelésével foglalkozó munkacsoportja 2018. március 12-14. között ülést tartott az Országos Atomenergia Hivatalban. A találkozón 12 tagország 21 képviselője vett részt.


1999-ben Európa nukleáris biztonsági hatóságai alapították a WENRA-t, tapasztalatcsere és fontosabb biztonsági vonatkozású kérdések megvitatása céljából. A WENRA két állandó, de különböző feladatokat ellátó munkacsoportja közül a WGWD (Working Group on Waste and Decommissioning) munkacsoport feladata a radioaktív hulladékokra, kiégett fűtőelemekre és a nukleáris létesítmények leszerelésre vonatkozó biztonsági referenciaszintek megalkotása. Ennek célja a jogharmonizáció, azaz hogy a WENRA-tagországok belső jogi szabályozása nukleáris biztonság terén egységessé váljon, amit a WENRA követelmények (referenciaszintek) nemzeti szabályozásaikba történő beépítésével érnek el.

A héten, Budapesten lezajlott 40. munkacsoport-ülésen résztvevő szakértők ezeknek a referenciaszinteknek való megfeleléseket vizsgálták a radioaktív-hulladékok és kiégett fűtőelemek végleges elhelyezésére vonatkozóan, valamint megkezdték a WENRA honlapjára legutóbb felkerült – a radioaktív-hulladékok kezelésére vonatkozó – referenciaszintek nemzeti átültetésének vizsgálatát is.Facebook megosztás