ATDR

SajatosEnaplo


Részletes kereső

Magyarorszag.hu

Kormany.hu

Kozadat.hu

Kezdetét vette az IRRS-misszió

2015.05.11

Hazai és nemzetközi részről mintegy százan vettek részt a misszió 2015. május 11-én tartott nyitóértekezletén. A Nemzetközi Atomenergia Ügynökség szervezésében hazánkba érkezett külföldi szakértők két héten keresztül vizsgálják a teljes hazai nukleáris hatósági rendszert.


Az IRRS-missziót vezető Michael R. Johnson, az Amerikai Egyesült Államok Nukleáris Biztonsági Hatóságának (US NRC) igazgatóhelyettese beszédében kiemelte: nem ellenőrzik, hanem felülvizsgálják a magyarországi nukleáris hatósági rendszert, annak érdekében, hogy jobbító szándékú javaslatokat és ajánlásokat tehessenek. Intenzív két hét előtt állnak a résztvevők: az interjúk, helyszíni látogatások és a megbeszélések eredménye egy előzetes jelentés lesz. Elismerését fejezte ki, hogy a nukleáris biztonság fejlesztése érdekében Magyarország maga kezdeményezte a felülvizsgálatot, ami végső soron az egész társadalom érdekét szolgálja.

Fichtinger Gyula, az Országos Atomenergia Hivatal főigazgatója a megnyitón hangsúlyozta: Magyarország elkötelezett a nukleáris biztonság folyamatos fejlesztése terén, ezért került sor az IRRS-misszió meghívására, amelyre már 2013-ban megkezdődött a felkészülés. „Hatékonyabb hatósági rendszert szeretnénk működtetni” – mondta Fichtinger Gyula, és reményét fejezte ki, hogy a jelentésben tett ajánlások mindehhez hozzájárulnak.

Kádár Andrea Beatrix, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium energetikáért felelős helyettes államtitkára hangsúlyozta, hogy az IRRS eredménye a magyar kormány számára is kiemelten fontos. Közös cél, hogy a magyar hatósági rendszer teljes összhangban legyen a nemzetközi normákkal. Bevezetőjében kiemelte: a Nemzeti Energiastratégia 2030 fő célkitűzései közé tartozik az energiahatékonyság, a regionális együttműködés, a megújuló és alacsony széndioxid-kibocsátású energiatermelés növelése, valamint fontos elem az atomenergia jelenlegi kapacitásainak megőrzése, amelynek része az üzemidő-hosszabbítás és az új blokkok építése. A helyettes államtitkár hozzátette: folyamatban van a kiégett üzemanyag és a radioaktív hulladék kezelése nemzeti programjának kidolgozása.

Sáfrány Géza, az Országos "Frédéric Joliot-Curie" Sugárbiológiai és Sugáregészségügyi Kutató Intézet főigazgatója az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat Országos Tisztifőorvosi Hivatal képviseletében, valamint Schwarcz Tibor, a Baranya Megyei Kormányhivatal Környezetvédelmi és Természetvédelmi Főosztály vezetője köszöntötte a résztvevőket és eredményes munkát kívánt.

Az IRRS-misszióhoz kapcsolódó korábbi híreink:


Az Országos Atomenergia Hivatal megkezdte a felkészülést az IRRS-misszió fogadására

Amit az IRRS-ről tudni kell

Felkészülés az IRRS-misszióra

Benyújtottuk az „ARM”-ot

Az IRRS-felkészülés utolsó lépéseiFacebook megosztás