ATDR

SajatosEnaplo


Részletes kereső

Magyarorszag.hu

Kormany.hu

Kozadat.hu

Tájékoztató a felülvizsgált WENRA referencia szintek véleményezési lehetőségéről

2013.12.06

A Nyugat Európai Hatóságok Szervezete (WENRA) az Európában üzemelő atomerőművekre vonatkozó, 2008-ban kiadott elvárásokat felülvizsgálta a fukusimai atomerőmű-baleset tanulságai alapján. A nemzetközi szervezet legutóbbi kezdeményezése, hogy útjára indított egy 2014. február 28-ig tartó nyilvános véleményezési folyamatot.


A Nyugat Európai Nukleáris Hatóságok Szervezete (WENRA) 1999-ben jött létre elsődlegesen azzal a céllal, hogy harmonizálja az európai atomerőművek biztonsági követelményeit legalább a közösen megállapított alapszinten. Ennek érdekében 2008-ban kiadta a meglévő, már üzemelő atomerőművekre vonatkozó elvárásait (referencia szintek). A tagországok azt vállalták, hogy ezeket az elvárásokat beépítik a nemzeti nukleáris biztonsági szabályozásukba. A hazai szabályozás felülvizsgálatának eredményeként megjelent a nukleáris létesítmények nukleáris biztonsági követelményeiről és az ezzel összefüggő hatósági tevékenységről szóló 118/2011. (VII. 11.) Korm. rendelet. Ezzel hazánk teljesítette a harmonizáció érdekében vállalt kötelezettségét.

A WENRA a fukusimai atomerőmű-baleset tanulságai alapján felülvizsgálta ezeket az elvárásokat. A felülvizsgálat során figyelembe vették az európai célzott biztonsági felülvizsgálatok eredményei alapján az ENSREG által megfogalmazott ajánlásokat, a NAÜ rendkívüli felülvizsgálati ülésének következtetéseit és a NAÜ biztonsági követelmények felülvizsgálatának eredményeit. A WENRA, minden érintett álláspontjának megismerése érdekében, egy nyilvános véleményezési folyamatot indított a felülvizsgált referencia szintek véglegesítése előtt. A kezdeményezés, a felülvizsgált dokumentum, a felülvizsgálatról szóló jelentés és a véleményezésre kialakított űrlap a WENRA honlapján érhető el (http://www.wenra.org/archives/consultation-revised-wenra-safety-reference-levels/). A referencia szintekhez február 28-ig várják a véleményeket.Facebook megosztás