ATDR

SajatosEnaplo


Részletes kereső

Magyarorszag.hu

Kormany.hu

Kozadat.hu

Idén az OAH adott otthont az ENSRA éves ülésének és szemináriumának

2015.10.07

Az Európai Nukleáris Védettség Területén Kompetens Hatóságok Szövetsége (ENSRA) a szeptember 30. és október 2. között megrendezett ülésen döntött a Nyugat Európai Nukleáris Hatóságok Szervezetével (WENRA) való szorosabb együttműködésről, valamint jóváhagyta, hogy a magyar elnökség által készített új honlap hamarosan elérhető legyen a nyilvánosság számára.


Az OAH 2009-ben csatlakozott az ENSRA-hoz, melynek elnökségi pozícióját idén hazánk tölti be, elnöke Horváth Kristóf, az Országos Atomenergia Hivatal főigazgató-helyettese. Az ENSRA éves ülésének és szemináriumának idén az OAH adott otthont szeptember 30. és október 2. között.

A három napos ülésen a tagországok képviselői bemutatták az elmúlt évben hazájukban történt, nukleáris védettséggel összefüggő eseményeket, fejlesztéseket és az elért eredményeket, valamint megosztották tapasztalataikat a nukleáris létesítmények és nukleáris anyagok fizikai védelmével kapcsolatban.

Az egyik kiemelt téma a WENRA–ENSRA együttműködés volt: a két szervezet elnöke mindkét társaság éves ülésein részt vesz a jövőben, szorosabbra fűzve a biztonsági és a védettségi területekkel foglalkozó hatóságok munkáját.

A magyar elnökség bemutatta az ENSRA honlapjának tervezetét, amelyet a jelenlévők elfogadtak, és ami a www.ensra.org címen lesz hamarosan elérhető. A szemináriumon olyan aktuális témákról hangzottak el előadások, mint a programozható rendszerek védelme, a nukleáris anyagok szállításának védettségi kérdései, a fizikai védelmi gyakorlatok, a belső elkövetők, valamint a drónok okozta fenyegetettség.

A záró napon a résztvevők a Paksi Atomerőműben is látogatást tettek, ahol az erőmű képviselői bemutatták a létesítmény fizikai védelmi rendszerét egy előadás és bejárás keretében.Facebook megosztás