ATDR

SajatosEnaplo


Részletes kereső

Magyarorszag.hu

Kormany.hu

Kozadat.hu

NAÜ-munkacsoportülés az OAH-ban

2019.03.11
munkacsoport munkacsoport

2019. február 26 és március 1 között az Országos Atomenergia Hivatalban tartotta ülését a Nemzetközi Atomenergia Ügynökség IGALL WG4 munkacsoportja. A munkacsoport célja, hogy a hatóságok számára egy biztonsági jelentés keretében összefoglalja a munkában résztvevő nemzeti hatóságok üzemidő-hosszabbítással és öregedéskezeléssel kapcsolatos eddigi tapasztalatait a jogi keretrendszer megteremtésétől az engedélyezést követő utólagos feladatokig bezárólag. A dokumentumban olyan általános tapasztalatok és gyakorlatok jelennek meg, amelyek segítséget nyújthatnak az üzemidő-hosszabbítás engedélyezési folyamatának különböző stádiumaiban lévő országok számára.


Az IGALL (International Generic Ageing Lessons Learned) a NAÜ-nek egy elkülönített költségvetésű programja, amely az atomerőműveket üzemeltető országok üzemeltetői és hatóságai tevékenységének segítését célozza, figyelembe véve a romlási, öregedési folyamatokat, továbbá átfogó támogatást nyújt a nemzeti szinteken azonosítható követelmények és gyakorlatok tekintetében, amelyek elősegítik az erőművek tervezett üzemidőn túli folytatólagos üzemeltetését. Az IGALL-program már komolyabb múltra tekint vissza, mivel a WG4 munkacsoport a tevékenység 4. fázisában alakult. Az előző fázisokban is igen intenzív munka folyt, amelyek keretében számos dokumentum kidolgozására is sor került (pl. általános öregedéskezelési programok, korlátozott időre érvényes elemzések, stb.) A WG4 munkacsoport 2018 nyarán alakult a NAÜ IGALL-tevékenységének égisze alatt, amelynek célja a hatóságokat segítő dokumentum összeállítása. A WG4-es munkacsoportnak ez volt a második ülése, amelyet idén várhatóan még egy követ majd. A budapesti találkozó intenzív munkájának köszönhetően jó esély van arra, hogy az idei harmadik, egyben utolsó programon sikerül a dokumentum végleges, kiadás előtti változatát elkészíteni.

Az Országos Atomenergia Hivatal 2017. december 19-én adta ki a Paksi Atomerőmű utolsó, 4. blokkjának, az eredetileg tervezett 30 éves üzemidején túl, plusz 20 évre vonatkozó üzemeltetési engedélyét, amely így 2018. január 1. napjától 2037. december 31. napjáig engedélyezi a 4-es blokk üzemeltetését.Facebook megosztás