ATDR

SajatosEnaplo


Részletes kereső

Magyarorszag.hu

Kormany.hu

Kozadat.hu

Közlemény a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtérre érkező irídiumszállítmányról

2018.08.16

2018. augusztus 15-én, a késő esti órákban lezárták a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér 2B terminálját hatósági vizsgálat miatt. A Turkish Airlines menetrendszerinti járatán az Izotóp Intézet Kft. által Oroszországból rendelt irídium-192 radioaktív anyag érkezett. A radioaktív anyag szállítása nem tekinthető rendkívüli eseménynek. Az Irídium-192 anyagot az erre a célra kialakított, biztonságos szállítókonténerben tárolják. A konténer nem sérült meg és radioaktív anyag nem jutott ki a környezetbe, a reptéren dolgozókra és az utasokra egészségügyi kockázatot nem jelentett.


A szállítmány nem tekinthető különlegesnek, hasonló mennyiségű radioaktív sugárforrást tartalmazó küldemény a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtérre havi rendszerességgel érkezik. A Belügyminisztérium Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatósága a saját méréseit követően döntött a 2B terminál lezárásáról. A további mérések alapján kiderült, hogy a konténer nem sérült, a környezetbe radioaktív anyag nem jutott ki, a mért sugárzási szintek az előírásoknak megfelelőek voltak.

A szállított radioaktív izotóp nagy aktivitású és nagy a hőtermelő képessége. Az ilyen anyagok szállítására speciális szállítókonténerek használhatók, melyek rendelkeznek a hatóság engedélyével. Ezeket a szállítókonténereket úgy alakítják ki, hogy védjék a külső környezetet nemcsak a szállított radioaktív anyag sugárzásától, hanem a kibocsátott hőtől is. Az ilyen típusú küldeménydarabok hozzáférhető felületének hőmérséklete nem haladhatja meg, és jelen esetben sem haladta meg, az 50 °C-ot.

A szállítmány és a szállítási folyamat rendelkezik a szükséges engedélyekkel, minden előírás teljesült, ezért további hatósági intézkedés nem indokolt.Facebook megosztás