ATDR

SajatosEnaplo


Részletes kereső

Magyarorszag.hu

Kormany.hu

Kozadat.hu

„Csernobil – 20 év után”

2006.04.13

Az OAH és a TIT Stúdió Egyesület országos ismeretterjesztő konferenciát rendezett április 12-én a Magyar Tudományos Akadémia Dísztermében „Csernobil – 20 év után” címmel. A csaknem 400 résztvevő nagy érdeklődéssel hallgatta az előadásokat, amelyekben neves előadók bemutatták az esemény lefolyását, ismertették a radiológiai és egészségügyi hatásokat a világban és Magyarországon, beszámoltak az atomerőművek biztonságával kapcsolatos fejlődésről és a nemzetközi nukleáris biztonsági rendszer keretében zajló nemzetközi együttműködésről. Az elmúlt évben Csernobilban járt magyar tudományos expedícióról az expedíció vezetője tartott képes beszámolót.


A konferencia résztvevői kiadvány formájában megkapták az előadások rövid összefoglalóját, valamint a Csernobili expedícióról készült DVD-t. A szünetekben a Fiatalok a Nukleáris Energiáért (FINE) szervezetnek a csernobili expedícióban részt vett tagjai bemutatót tartottak a radioaktív sugárzás méréséről. A résztvevők a helyszínen hozzájuthattak a témát részletesen ismertető, nemrég megjelent könyvhöz is. (Szatmáry Zoltán – Aszódi Attila: „Csernobil tények, okok, hiedelmek”, Budapest 2005, Typotex kiadó) Hogyan történt a baleset?
Dr. Szatmáry Zoltán egyetemi tanár
BME Nukleáris Technikai Intézet
Rövid és hosszú távú hatások a világban
Dr. Koblinger László főigazgató-helyettes
Országos Atomenergia Hivatal
Magyarországi hatások
Dr. Pellet Sándor igazgató-főigazgató
Országos Sugárbiológiai és Sugáregészségügyi Kutató Intézet
Az atomerőművek biztonsága
Dr. Gadó János igazgató
KFKI Atomenergia Kutatóintézet
A nemzetközi nukleáris biztonsági rendszer
Rónaky József főigazgató
Országos Atomenergia Hivatal
Magyar expedíció Csernobilban – 2005
Aszódi Attila igazgató, egyetemi docens
BME Nukleáris Technikai Intézet
Csernobil öröksége: Egészségügyi, környezeti, társadalmi és gazdasági hatások, valamint ajánlások Fehéroroszország, az Orosz Föderáció és Ukrajna kormányai számára - (A Nemzetközi Atomenergia Ügynökség „Chernobyl`s Legacy: Health, Environmental and Socio-economic Impacts and Recommendations to the Governments of Belarus, the Russian Federation and Ukraine” című kiadványának fordítása)Facebook megosztás