ATDR

SajatosEnaplo


Részletes kereső

Magyarorszag.hu

Kormany.hu

Kozadat.hu

Magyar szakember is részt vett az Egyesült Arab Emírségek nukleáris védettségi felülvizsgálatában

2016.11.15

Az Egyesült Arab Emírségek kormánya felkérésére a Nemzetközi Atomenergia Ügynökség szervezte IPPAS-misszió keretében kilencfős szakértői csoport vizsgálta a létesítés alatt levő atomerőművek, a nukleáris és más radioaktív anyagok, valamint a kapcsolódó létesítmények fizikai védelmi rendszerét. A közel kéthetes felülvizsgálatban Vincze Árpád, az Országos Atomenergia Hivatal főosztályvezetője is részt vett.


A 2016. október 30 – november 11. között tartott felülvizsgálat során a nemzetközi egyezmények és a NAÜ-ajánlások tükrében értékelték a szakértők a nukleáris létesítményekhez, radioaktív anyagokhoz és azok szállításához, valamint az informatikai rendszerekhez kapcsolódó törvényi és hatósági kereteket, továbbá megvizsgálták, hogyan felelnek meg a létesítmények az előírásoknak.

A 75. IPPAS-misszió több szempontból is úttörőnek tekinthető. Egyrészt az Öböl-menti Együttműködési Tanács országai közül az Egyesült Arab Emírségekben először került rá sor, másrészt a felülvizsgálat először terjedt ki létesítés alatt levő atomerőműre. A misszió megállapította, hogy az Emírségek jogszabályi rendszere hatékony, mind a hatóságok mind az engedélyes jól felkészült az új atomerőművek üzemeltetésére, a nukleáris és más radioaktív anyagok nukleáris védettsége összességében megfelel a nemzetközi szerződésekben lefektetett kötelezettségeknek és a NAÜ ajánlásoknak. A szakértők, több jó gyakorlat azonosítása mellett, ajánlásokkal és javaslatokkal éltek a nukleáris védettség további erősítése elősegítése érdekében.

A Nemzetközi Atomenergia Ügynökség IPPAS-misszióról szóló hírét angol nyelven itt érheti el:

https://www.iaea.org/newscenter/pressreleases/iaea-completes-nuclear-security-review-mission-in-united-arab-emirates

Az Egyesült Arab Emírségek atomerőmű beruházásáról bővebb információ itt található:

https://www.enec.gov.ae/Facebook megosztás