ATDR

SajatosEnaplo


Részletes kereső

Magyarorszag.hu

Kormany.hu

Kozadat.hu

Hogyan készül Paks II?

2014.11.17

Rendkívüli érdeklődés mellett az atomerőművi kapacitás fenntartásáról tartott fórumot az Energetikai Szakkollégium, amelynek a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem adott otthont 2014. november 12-én. A rendezvényen Aszódi Attila, a Paksi Atomerőmű teljesítményének fenntartásáért felelős kormánybiztos, Nagy Sándor, az MVM Paks II. Atomerőmű Fejlesztő Zrt. vezérigazgatója, valamint Fichtinger Gyula, az Országos Atomenergia Hivatal főigazgatója tartott előadást.


Aszódi Attila a paksi bővítés rövid történeti áttekintését követően a műszaki és finanszírozási kérdésekről, valamint a biztonsági követelményekről beszélt, jelezve, hogy az új blokkoknak folyamatos üzemben 50-100 % közötti terheléskövetésre (szabályozhatóságra) kell képesnek lenniük. A blokkok hűtéséről elmondta: bár szó volt hűtőtornyos elképzelésekről is, azonban a vizsgálatok alapján a legjobb megoldás a frissvízhűtés, amelyhez a Duna elegendő vizet biztosít.

Fichtinger Gyula az új atomerőművi blokkok nukleáris biztonsági engedélyezéséről tartott előadást. Az OAH felkészülése erre a feladatra 2009-ben kezdődött, amelyhez a legkorszerűbb nemzetközi normák és tapasztalatok adták a keretet, de a hivatal felhasználta az időközben bekövetkezett fukushimai katasztrófát követő felülvizsgálatok tapasztalatait is – mondta el az OAH főigazgatója. A felkészülés részeként az OAH felmérte a személyi és anyagi erőforrásait és megállapította: a megnövekedett feladatok ellátásához elengedhetetlen magasan képzett munkatársak felvétele. Fichtinger Gyula áttekintést adott a telephely vizsgálati és értékelési engedélykérelemről, valamint a környezetvédelmi engedélyezésről is.

Nagy Sándor előadásában kiemelte: AES-2006 típusú, 1200 MW-os blokkok épülnek fel Pakson, amelyek a legmodernebb és legszigorúbb nemzetközi előírásoknak is megfelelnek. A vezérigazgató felhívta a figyelmet arra, hogy az új blokkokat már 60 éves üzemidőre tervezik, és az üzemanyagciklusuk 12-18 hónap.Facebook megosztás