ATDR

SajatosEnaplo


Részletes kereső

Magyarorszag.hu

Kormany.hu

Kozadat.hu

Összefoglaló az OAH Paks II-vel kapcsolatos 2019-es tevékenységéről

2019.10.31
Forrás: Paks II. Zrt, a kép illusztráció Forrás: Paks II. Zrt, a kép illusztráció

A Paks II. beruházást folyamatosan kiemelt figyelemmel kíséri a hazai közvélemény, ezért fontosnak tartjuk, hogy röviden összefoglaljuk a 2019-es hatósági munkát, megfelelve az átláthatóság követelményének. A legjelentősebb feladat a tervellenőrzési folyamatok, valamint egyes kiszolgáló épületek kivitelezésének nyomon követése, hatósági ellenőrzése volt.


Az új atomerőművi blokkokkal kapcsolatosan az Országos Atomenergia Hivatalhoz idén nem érkezett engedélykérelem a Paks II. Atomerőmű Zrt.-től. A tavalyi évben kiadott építési engedélyeknek megfelelően elkezdődtek a kivitelezési munkák a felvonulási területen az igazgatási és kiszolgálóépületek komplexumából a fővállalkozói irodaépület és a beruházói irodaépület, valamint egy 100 fős étterem és főzőkonyha építésére, amelyeket az OAH építésifelügyeleti hatóságként felügyel.

2019 folyamán a hatósági felügyelet részeként az OAH több eseti és egy átfogó ellenőrzést is tartott, amelyek kifejezetten a tervellenőrzési folyamatra irányultak, ezen ellenőrzések értékelése folyamatban van. Az OAH figyelemmel kíséri többek között a telephelyen folyó geotechnikai vizsgálatokat is.

Az OAH megfigyelőként idén több hazai és külföldi beszállítói nukleáris minősítő eljáráson vett részt.

Az új paksi blokkok nukleáris biztonsági engedélyezéséhez kapcsolódóan több létesítményszintű engedély tartozik, amelyek közül a telephelyvizsgálati és -értékelési engedélyt 2014-ben, a telephelyengedélyt 2017-ben adta meg az OAH. A következő lépés a létesítésiengedély-kérelem benyújtása lesz – a ma ismert ütemterv szerint - 2020. június 30-ig. A felvonulási területre tervezett további kiszolgálóépületek vonatkozásában közel 80 engedélykérelem várható még.

További információ az engedélyezési szakaszokról a itt olvasható.Facebook megosztás