ATDR

SajatosEnaplo


Részletes kereső

Magyarorszag.hu

Kormany.hu

Kozadat.hu

Jordán és kínai szakemberek látogatása az OAH-ban

2015.09.29

2015. szeptember 21-én jordán, 25-én pedig kínai szakértői delegációt fogadott az Országos Atomenergia Hivatal. A vendégek főként a nukleáris és sugárvédelmi szabályozások, a környezet monitoring eljárások, a sugárzási és környezetvédelmi hatástanulmányok, valamint a nukleáris és sugaras veszélyhelyzetek kezelése és elhárítása iránt érdeklődtek.


Fichtinger Gyula, az OAH főigazgatója 2015. szeptember 21-én fogadta Khaled Toukan, a Jordán Atomenergia Bizottság elnöke által vezetett delegációt. A jordán hatóság mind a hatósági tevékenység, mind a technológiai tapasztalatok terén szeretne együttműködni az Országos Atomenergia Hivatallal. Jordániában az atomerőmű-építési tendert az orosz Atomsztrojekszport nyerte el, az ország jelenleg két (a Magyarországon létesítendőhöz hasonló) atomerőművi blokk megépítését tervezi, 2024., illetve 2026. évi üzembe helyezéssel.

A vendégeknek Horváth Kristóf főigazgató-helyettes bemutatta a hatóság szerepét és engedélyező tevékenységét, a biztonságnövelő intézkedések végrehajtásának jelenlegi állását, illetve az új blokkok engedélyezési folyamatát. Macsuga Géza főtanácsadó a nukleáris balesetek elhárításáról, valamint a Veszélyhelyzeti Intézkedési, Gyakorló és Elemző Központ működéséről tartott előadást.  A kínai Jiangsu tartomány Környezetvédelmi Igazgatósága delegációjának Horváth Kristóf főigazgató-helyettes és Vincze Árpád főosztályvezető 2015. szeptember 25-én az Országos Atomenergia Hivatal tevékenységéről és a felügyelt létesítményekről adott áttekintést, Balogh Csaba, az OAH nukleáris biztonsági felügyelője a Baleset-elhárítási Szervezet felépítéséről és működéséről tartott előadást. Homoki Zsolt, az Országos Sugárbiológiai és Sugáregészségügyi Kutató Igazgatóság (OKK) szakembere az Országos Környezeti Sugárvédelmi Ellenőrző Rendszert mutatta be.A delegációt vezető Liu Jianlin értékesnek és hasznosnak tartotta a szakmai programot, és a további együttműködés reményében átnyújtotta Jiangsu tartomány meghívólevelét a 2015-ben, Kínában megrendezésre kerülő Környezeti Technológiai Konferenciára.Facebook megosztás