ATDR

SajatosEnaplo


Részletes kereső

Magyarorszag.hu

Kormany.hu

Kozadat.hu

Radioaktív anyagok védettségével kapcsolatos szakmai konferencia az OAH-ban

2017.11.02

Az Amerikai Egyesült Államok Energetikai Minisztériuma és az Országos Atomenergia Hivatal 2017. október 24. és 26. között az OAH székházában a radioaktív sugárforrások védettségével kapcsolatos szakmai konferenciát tartott a hazai társszervezetek részvételével.


Az egyeztetésre az Országos Rendőr-főkapitányság, a Terorrelhárítási Központ, a Magyar Honvédség, a Magyar Tudományos Akadémia Energiatudományi Kutatóközpont, az Országos Sugárbiológiai és Sugáregészségügyi Kutató Igazgatóság és az OAH delegáltak résztvevőket. A program célja az volt, hogy egy országos szintű, a radioaktív sugárforrások jogtalan eltulajdonítása esetén életbe lépő eljárásrend elkészítésének folyamatát elindítsa.

A rendezvényen a delegáltak, az amerikai előadók irányítása mellett, két szcenárión keresztül elemezték a jelenleg érvényes eljárásrendeket, azonosították az esetleges hiányosságokat és többszörös átfedéseket. Ezen tapasztalatok alapján egy, az Amerikai Egyesült Államokban használt mintát követve elkészült egy lehetséges nemzeti reagálási terv, amely szabályozná a radioaktív anyagok ellen elkövetett és azonnali intézkedést igénylő bűncselekmények esetén a szükséges teendőket.

A résztvevők egyetértettek abban, hogy a nemzetközi tapasztalatok alapján kiemelten fontos, hogy az egyes országok rendelkezzenek hasonló eseményekre kidolgozott és begyakorolt tervekkel. Egyetértés volt abban is, hogy érdemes folytatni a szakmai konferencián megkezdett munkát kibővülve a konferenciára résztvevőt nem delegáló szervezetekkel.

A jelenlevők a zárónapon megkezdték egy jövőre esedékes törzsvezetési gyakorlat szervezését is, amelynek célja, hogy kipróbálják és szükség szerint javítsák az addigra elkészülő intézkedési tervet.Facebook megosztás