ATDR

SajatosEnaplo


Részletes kereső

Magyarorszag.hu

Kormany.hu

Kozadat.hu

NAÜ Átfogó Ellenőrzési Gyakorlat (Comprehensive Inspection Exercise) a Paksi Atomerőműben

2016.07.04

2016. június 20-24. között került sor a Paksi Atomerőműben a Nemzetközi Atomenergia Ügynökség újonnan felvételt nyert nukleáris biztosítéki ellenőreinek képzésére. Az ötnapos tanfolyam gyakorlati oktatását a NAÜ négy instruktora, valamint a NAÜ Biztosítéki Oktatási Részlegének vezetője, Jean Maurice Crete tartotta. A képzés lebonyolításában az atomerőmű Nukleáris Biztonsági Osztályának és az Országos Atomenergia Hivatal Nukleáris Védettségi, Non-proliferációs és Veszélyhelyzet-kezelési Főosztályának munkatársai is aktív szerepet vállaltak.


A képzés első napján az ellenőrök átfogó ismertetőt kaptak az erőmű műszaki jellemzőiről, sugárvédelmi szabályairól, nukleárisanyag-nyilvántartási és -ellenőrzési rendszeréről, biztosítéki szempontból jelentős pontjairól. A következő két napon került sor az Átfogó Safeguards Egyezmény (INFCIRC/153) szerinti nukleárisanyag-ellenőrzési gyakorlatokra, kétfős csoportokban egyszerre három helyszínen. A klasszikus nukleáris biztosítéki ellenőrzések szimulálása során az ellenőrök a friss fűtőelem tárolóban végeztek leltár ellenőrzést és méréseket, a pihentető medencében található kiégett fűtőelemek számát ellenőrizték, valamint a NAÜ által alkalmazott megfigyelési (kamerák és kamerarendszerek) és körülhatárolási eszközök (fém-, optikai-, és elektronikus plombák/pecsétek) beállításait, karbantartását és felhelyezését gyakorolták. A képzés negyedik napján az Átfogó Safeguards Egyezmény (INFCIRC/153) hatályát kiterjesztő ún. Kiegészítő Jegyzőkönyv (INFCIRC/540 Corrected) szerinti ellenőrzés gyakorlására is sor került.

A tanfolyam zárásaként a hat ellenőr a tanultakról egy gyakorlati vizsgán adott számot, amelyet a NAÜ szakemberei felügyeltek.

A NAÜ köszönetét fejezte ki a képzés sikeres lebonyolításáért.Facebook megosztás