ATDR

SajatosEnaplo


Hirdetmények

Nincs aktuális hirdetmény!


ÖSSZES HIRDETMÉNY
Részletes kereső

Magyarorszag.hu

Kozadat.hu

Nukleáris létesítmények biztonsági felügyelete

A hatósági felügyeletnek 4 fő eszköze van: az engedélyezés, ellenőrzés, értékelés és érvényesítés.

Az engedélyezés egy adott tevékenységet megelőző hatósági eszköz, hiszen a hatóság a tevékenység végrehajtása előtt bírálja el a tevékenység végrehajthatóságát és határozza meg a végrehajtás feltételeit, a kapcsolódó feladatokat. Az ellenőrzés jellemzően a tevékenység végrehajtásának idejében zajlik, a tevékenységre jellemző tények és körülmények felügyeletét teszi lehetővé, de a végrehajtás folyamatába is enged beavatkozást.

Az értékelés jellemzően az adott tevékenység, folyamat lezárása után végzi a hatóság, így a megállapítások utólag, a tevékenység, folyamat befejezését követően fogalmazódnak meg, ezért ennek a hatósági eszköznek az egyik lényeges pontja a visszacsatolás, amely segítségével a feltárt hibákat a következő alkalommal kell elkerülni.

Az engedélyezés, ellenőrzés, értékelés nem választható el teljes mértékben egymástól. Ezek együtt léteznek és sokszor egy-egy ügy, tevékenység kapcsán mindhármat kell alkalmazni.

Az érvényesítés folyamatáról mindenkinek a bírság jut eszébe. Ugyanakkor nukleáris területen, de az élet sok más területén is a bírságolás az egyik végső eszköz. Előtte sokrétű beavatkozási lehetőség áll a hatóság rendelkezésére, hogy érvényt szerezzen a jogszabályi előírásoknak, hatósági döntéseknek.