ATDR

SajatosEnaplo


Részletes kereső

Magyarorszag.hu

Kormany.hu

Kozadat.hu

RENDKÍVÜLI HÍREK

Ukrán-orosz konfliktus Ukrán-orosz konfliktus

Folyamatosan érkeznek a védőeszközök Ukrajnába

2022.10.01

A Nemzetközi Atomenergia Ügynökség legutóbbi tájékoztatása szerint az ukrán nukleáris létesítmények biztonságának és védettségének biztosítása érdekében újabb eszközöket szállítanak Ukrajnába: a svédek által felajánlott eszközök már megérkeztek a NAÜ-höz, az Amerikai Egyesült Államok és Franciaország pénzügyi támogatásából a NAÜ által beszerzett felszerelések pedig a napokban fognak érkezni.

Tovább olvasom »

NAÜ-jelentés NAÜ-jelentés

Részletes jelentést adott ki a NAÜ az ukrán helyzetről

2022.09.09

A Nemzetközi Atomenergia Ügynökség 2022. szeptember 6-án tette közzé azt az ötvenoldalas jelentést, amely áttekinti az előző, 2022. április 28-án közzétett jelentés óta eltelt időszakot, az ukrán nukleáris biztonsági, védettségi és biztosítéki helyzetet értékelve.

Tovább olvasom »

Forrás: IAEA Forrás: IAEA

A Nemzetközi Atomenergia Ügynökség delegációjának megállapításai a zaporizzsjai atomerőműből

2022.09.05

A Nemzetközi Atomenergia Ügynökség (NAÜ) megfigyelői 2022. szeptember 1-jén érkeztek meg a zaporizzsjai atomerőmű területére, hogy felmérjék az oroszok által elfoglalt, de ukrán szakemberek által üzemeltetett atomerőmű nukleáris biztonsági helyzetét, külön figyelmet fordítva az üzemeltető személyzetre. Rafael Mariano Grossi legutóbb április végén járt Ukrajnában egy hasonló misszióval, a mostani 14 fős delegációt szintén a NAÜ főigazgatója vezette. A küldöttség szerdán reggel indult Kijevből, amely a NAÜ nukleáris biztonsági és védettségi szakértőiből állt.

Tovább olvasom »

NAÜ-közlemény NAÜ-közlemény

NAÜ főigazgatói közlemény az ukrajnai helyzetről

2022.08.26

Rafael Mariano Grossi, a NAÜ főigazgatója 2022. augusztus 25-én újabb közleményt adott ki a Zaporizzsjai Atomerőmű aktuális helyzetéről. „Szinte minden nap történik új incidens a Zaporizzsjai Atomerőműben vagy annak közelében. Nem engedhetjük meg magunknak, hogy több időt veszítsünk. Eltökélt szándékom, hogy a következő napokban NAÜ-misszió élén ellátogassak az erőműbe, hogy segítsek stabilizálni a nukleáris biztonsági és védettségi helyzetet” – idéztek a közleményben a főigazgatótól.

Tovább olvasom »

Ukrajna Ukrajna

Összefoglaló az ukrán nukleáris létesítmények helyzetéről

2022.07.04

A Nemzetközi Atomenergia Ügynökség főigazgatója, Rafael Mariano Grossi június végén kiadott két sajtóközleményt is az ukrán nukleáris létesítmények jelenlegi helyzetével kapcsolatban. A NAÜ továbbra is aggasztónak találja a Zaporizzsjai Atomerőmű körül kialakult helyzetet, amely Ukrajna és egyben Európa legnagyobb teljesítményű atomerőműve.

Tovább olvasom »

NAÜ-misszió NAÜ-misszió

Újabb NAÜ-misszió Ukrajnában

2022.06.07

2022. május 31. és június 3. között a Nemzetközi Atomenergia Ügynökség újabb, immár a második missziót küldte Ukrajnába, hogy segítse a nukleáris biztonsággal összefüggő feladatok ellátását a csernobili atomerőmű telephelyén és a lezárt övezetben. A nemzetközi szakértők egyik kiemelt feladata, hogy az egykori erőművet körülvevő zónába telepített automata sugárzásmérő rendszert - mely a katonai invázió során megsérült - helyreállítsa. A misszió tagjai emellett felmérik a létesítmények állapotát, illetve helyszíni tréning keretében segítik az áprilisban átadott sugárszintmérő műszerek használatának elsajátítását. A NAÜ felügyelők ellenőrzik továbbá a nukleáris anyagok nyilvántartását és a korábban helyreállított biztosítéki adattovábbítási rendszer működését.

Tovább olvasom »

Forrás: IAEA Forrás: IAEA

Összefoglaló a NAÜ főigazgatójának ukrajnai útjáról és az azt követő sajtótájékoztatóról

2022.05.02

Rafael Mariano Grossi, a Nemzetközi Atomenergia Ügynökség főigazgatója biztonsági, védettségi és biztosítéki szakértőkből álló NAÜ támogató misszió élén Ukrajnába utazott 2022. április 25-én. A főigazgató április 26-án, a nukleáris baleset 36. évfordulóján ellátogatott Csernobilba, ahol találkozott az ukrán Állami Nukleáris Felügyelet megbízott vezetőjével. Grossi főigazgató elismeréssel szólt a csernobili atomerőmű munkatársainak rendkívül nehéz körülmények között végzett munkájáról. Megállapodás született egy, a csernobili atomerőmű üzemeltetőjének feladatellátását segítő, a NAÜ által delegált szakértőket is magában foglaló különleges munkacsoport felállításáról. A küldöttség a nukleáris létesítményekkel összefüggő védelmi és védettségi feladatok ellátásához nélkülözhetetlen speciális eszközöket – köztük személyi dózismérőket, valamint az erőmű 30 kilométeres környezetét magában foglaló lezárt övezet sugárzásszintjének mérésére és az ott jelenlévő radioizotópok fajtájának meghatározására alkalmas spektrométereket – adományozott az ukrán partnereknek. A szakértők emellett radiológiai méréseket végeztek Csernobilban, és közreműködnek a biztosítéki ellenőrzőrendszer helyreállításában.

Tovább olvasom »

OECD NEA OECD NEA

Ismét ülésezett az OECD NEA irányítótestülete

2022.04.30

2022. április 21-22-én, immár személyes részvétellel, Párizsban tartotta meg 143. ülését az OECD Nukleáris Energia Ügynökségének irányítótestülete. Egyik legfontosabb napirendi pontként tárgyalták Oroszország tagságának április 11-i felfüggesztéséből – amely 2022. május 11-én lép hatályba – következő lépéseket, továbbá a tagok elfogadtak egy, az ukrán nukleáris létesítmények biztonságával és védettségével kapcsolatos nyilatkozatot.

Tovább olvasom »

NAÜ-misszió Csernobilban NAÜ-misszió Csernobilban

Teljes körű NAÜ-misszió Csernobilban

2022.04.27

A Nemzetközi Atomenergia Ügynökség főigazgatója, Rafael Mariano Grossi Ukrajnába utazott, hogy vezesse a NAÜ biztonsági, védettségi és biztosítéki szakértőiből álló, első teljes körű misszióját az országban. A delegáció 2022. április 26-án érkezett a Csernobili Atomerőműbe, hogy berendezéseket szállítson, radiológiai vizsgálatokat végezzen, és helyreállítsa a biztosítéki ellenőrző rendszereket.

Tovább olvasom »

Csernobili Atomerőmű Csernobili Atomerőmű

Az elmúlt napokban több pozitív hírt tett közzé a NAÜ Csernobillal kapcsolatban

2022.04.12

Két fontos változásról adott tájékoztatást a Nemzetközi Atomenergia Ügynökség az elmúlt napokban a Csernobili Atomerőművel kapcsolatban. Az ukrán nukleáris hatóság arról informálta a NAÜ-t, hogy fokozatosan visszaállítják a hatósági felügyeletet a létesítmény felett, másrészt sikerült újra megoldani a személyzet váltását.

Tovább olvasom »

Forrás: www.pixabay.com Forrás: www.pixabay.com

Összefoglaló az ukrán nukleáris létesítmények helyzetéről

2022.04.01

Az OAH folyamatosan követi az ukrajnai eseményeket és értékeli a létesítmények nukleáris biztonsági helyzetét. A katonai műveletek ellenére nem történt az elmúlt héten olyan esemény, ami a hazai lakosságra radiológiai kockázatot jelentett volna.

Tovább olvasom »

Forrás: www.pixabay.com Forrás: www.pixabay.com

Összefoglaló az ukrán nukleáris létesítmények helyzetéről

2022.03.26

Az OAH folyamatosan követi az ukrajnai eseményeket és értékeli a létesítmények nukleáris biztonsági helyzetét. Csernobilban megoldották a személyzet váltását, ugyanakkor a telephely közelében erdőtűz keletkezett, amelyet még nem tudtak eloltani. A Zaporizzsjai Atomerőmű továbbra is orosz katonai ellenőrzés alatt van, azonban az ukrán személyzet üzemelteti.

Tovább olvasom »