ATDR

SajatosEnaplo


Részletes kereső

Magyarorszag.hu

Kormany.hu

Kozadat.hu

RENDKÍVÜLI HÍREK

NAÜ-közlemény NAÜ-közlemény

NAÜ-közlemény a Zaporizzsjai Atomerőmű 4-es blokkjával kapcsolatban

2023.08.11

A Nemzetközi Atomenergia Ügynökség 2023. augusztus 10-én közzétett közleményében arról adott tájékoztatást, hogy a Zaporizzsjai Atomerőmű 4-es blokkját melegből hideg leállított állapotra állítják át, mivel az egyik gőzfejlesztő berendezésnél szivárgást észleltek, ezért szükséges a hiba feltárása és elhárítása. A többi blokk már régebb óta hideg leállított állapotban van. Az egyes rendszerek üzemeltetéséhez szükséges gőz előállításához a 6-os blokkot hozzák meleg állapotba. A közlemény hangsúlyozza, hogy nem történt környezeti radioaktív kibocsátás. A munkálatokat szorosan nyomon követik a NAÜ helyszínen tartózkodó szakértői. A NAÜ továbbra is a külső forrásból történő gőzellátás telepítését javasolja, amely hosszabb távon nukleáris szempontból a legbiztonságosabb megoldás lenne. A közleményben hozzáteszik: az atomerőmű egyes külső árambetáplálásának megszakadásai továbbra is a nukleáris biztonsági és fizikai védelmi helyzet bizonytalanságát jelzik.

Tovább olvasom »

NAÜ-közlemény NAÜ-közlemény

A NAÜ tájékoztatása szerint a Kakhovka víztározóból egyelőre még tudják biztosítani a hűtővizet a Zaporizzsjai Atomerőmű számára

2023.06.09

Az előzetes becslésekkel ellentétben még mindig tudják biztosítani a Zaporizzsjai Atomerőmű hűtővízellátását a június 6-án megsérült Kakhovka víztározóból. A Nemzetközi Atomenergia Ügynökség főigazgatója, Rafael Mariano Grossi hangsúlyozta, hogy bár ezzel valamennyi többletidőt nyertek, hogy áttérjenek az alternatív hűtővízforrásokra, "az általános nukleáris biztonsági és védettségi helyzet továbbra is nagyon bizonytalan és potenciálisan veszélyes." A NAÜ főigazgatója, aki a tervek szerint a június 12-i héten újra a Zaporizzsjai Atomerőműbe látogat, elmondta: továbbra sem ismert, hogy mekkora károk keletkeztek, és az sem látható tisztán, hogy mikor és milyen szintnél stabilizálódik a víztározó.

Tovább olvasom »

NAÜ-közlemény NAÜ-közlemény

NAÜ: a Nova Kakhovka duzzasztómű sérülésének nincs közvetlen hatása a Zaporizzsjai Atomerőmű biztonságára

2023.06.06

Június 6-án, hajnalban a Zaporizzsjai Atomerőmű hűtővízellátására is szolgáló víztározó gátja megsérült. A Nemzetközi Atomenergia Ügynökség tájékoztatása szerint a nukleáris létesítmény biztonsága ennek ellenére nincs közvetlen veszélyben. A legfontosabb alternatív vízforrás a telephely melletti nagy hűtőtó, amely a tározó magassága felett található. Mivel a reaktorokat több hónapja leállították, a becslések szerint a tó több hónapig képes biztosítani az atomerőmű hűtéshez szükséges mennyiségű vizet . A NAÜ Főigazgatója, Rafael Mariano Grossi – a fenti hírek kapcsán – megerősítette, hogy a jövő héten, az eredeti terveknek megfelelően, a Zaporizssjai Atomerőműbe látogat.

Tovább olvasom »

Reagálás Reagálás

Az OAH reagálása a félrevezető hírekre: a sugárzási szint normális Magyarországon és a környező országokban is

2023.05.20

A hírekben és a közösségi médiában számos félrevezető hír jelent meg egy ukrajnai robbanásról. Ezzel kapcsolatban fontosnak tartjuk hangsúlyozni, hogy a sugárzási szint sem hazánkban, sem pedig a környező országokban nem emelkedett meg, a mért háttérsugárzási értékek normálisak, nem alakult ki semmilyen radioaktív felhő Ukrajnában. A sugárzási adatok bárki számára online elérhetők. Az Országos Atomenergia Hivatal folyamatosan követi, és nukleáris biztonsági szempontok alapján értékeli az ukrán, valamint a nemzetközi eseményeket, és tájékoztatja a hazai lakosságot.

Tovább olvasom »

Forrás: IAEA Forrás: IAEA

NAÜ-közlemény az ukrán helyzetről

2023.04.01

A Nemzetközi Atomenergia Ügynökség főigazgatója, Rafael Mariano Grossi a háború kitörése óta második alkalommal látogatott el az ukrán Zaporizzsjai Atomerőműbe, illetve először azóta, hogy a NAÜ munkatársai szakértői misszió keretében folyamatosan a helyszínen tartózkodnak. A főigazgató elmondta, hogy az atomerőműben tett látogatás tapasztalatai megerősítették a korábbi, a nukleáris biztonsági és védettségi helyzet súlyosságáról adott értékelését. Azt is közölte, hogy az elmúlt hónapokban olyan javaslaton dolgozott Oroszországgal és Ukrajnával, amely biztosítja az atomerőmű biztonságát és védettségét.

Tovább olvasom »

NAÜ-tájékoztatás NAÜ-tájékoztatás

NAÜ-tájékoztatás: helyreállították a Zaporizzsjai Atomerőmű áramellátását

2023.03.10

A Nemzetközi Atomenergia Ügynökség tájékoztatása szerint 2023. március 9-én délután 4 órára sikerült helyreállítani az atomerőmű áramellátását, miután hajnalban elvesztette a külső betáplálását egy, a 750 kilovoltos távvezetéket érő tüzérségi csapás miatt, és tizenegy órán keresztül dízelgenerátorok biztosították a hűtést és a biztonság szempontjából fontos rendszerek áramellátását.

Tovább olvasom »

A NAÜ tájékoztatása a Zaporizzsjai Atomerőmű aktuális helyzetéről

2023.03.09

Az ukrán nukleáris hatóság tájékoztatta a Nemzetközi Atomenergia Ügynökséget és a tagállamok nukleáris hatóságait, hogy a Zaporizzsjai Atomerőmű március 9-én hajnalban elvesztette a külső betáplálását egy, a 750 kilovoltos távvezetéket érő tüzérségi csapás miatt. Ennek következményeként az erőmű eddig „meleg-leállás” üzemállapotban lévő két blokkját is teljesen leállították, továbbá mind a 20 dízelgenerátorát beüzemelték, hogy ellássák árammal a biztonság szempontjából fontos rendszereket. Az erőmű 15 napra elegendő dízel üzemanyaggal rendelkezik. Az értesítést később a Nemzetközi Atomenergia Ügynökség főigazgatója is megerősítette a szervezet honlapján.

Tovább olvasom »

Forrás: IAEA Forrás: IAEA

NAÜ-tájékoztatás: A zaporizzsjai atomerőmű után újabb három nukleáris létesítményben is kialakították az állandó felügyeletet Ukrajnában

2023.01.23

A Nemzetközi Atomenergia Ügynökség főigazgatója, Rafael Mariano Grossi 2023. január 19-én Kijevben találkozott Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel, ahol beszámolt arról, hogy a NAÜ szakemberei az összes ukrán atomerőműben állandó jelleggel tartózkodnak majd, ezzel is segítve az atomenergia békés célú felhasználását, valamint a NAÜ közvetlen tájékoztatását. A január 16-i héten a főigazgató részvételével három helyen volt NAÜ-zászlófelvonás: a dél-ukrajnai, a rivnei atomerőművekben, valamint a csernobili telephelyen is 2-2 szakember segíti ezentúl az ott dolgozók munkáját. A következő napokban a NAÜ-misszió a hmelnickiji atomerőműhöz is eljut majd. Így az ügynökségnek egyszerre legalább 11 nukleáris biztonsági és védelmi szakértője lesz folyamatosan Ukrajnában, ami példátlan vállalkozás a szervezet részéről.

Tovább olvasom »

Orosz-ukrán konfliktus Orosz-ukrán konfliktus

NAÜ-tájékoztatás az ukrán helyzetről

2023.01.19

2023. január 14-én folytatódott az ukrán villamos energia infrastruktúráinak tüzérségi támadása, emiatt csökkenteni kellett a működő atomerőművek villamosenergia-termelését a rendszer egyensúlyban tartásának érdekében. Az ukrán nukleáris hatóság tájékoztatása szerint a támadás során a Kijevi Kutatóintézet területén található kutatóreaktort találat érte, a keletkező tüzet eloltották, a tüzérségi támadás következményeinek felmérése folyamatban van. A háború elején a kijevi kutatóreaktor fűtőelem-kazettáit áthelyezték a kiégettfűtőelem-tárolóba, így a kutatóreaktorban nem található hasadóanyag. A radiológiai helyzet helyszíni változásáról nem érkezett információ, nem mértek megemelkedett sugárzási szintet. A Nemzetközi Atomenergia Ügynökség tájékoztatása szerint Rafael Mariano Grossi főigazgató a január 16-i héten Ukrajnába látogat, hogy előkészítse a NAÜ-szakértők állandó misszióját az országban található atomerőművekben (hasonlóan a Zaporizzsjai Atomerőműhöz), ezzel is segítve az ott dolgozó személyzet munkáját, továbbá a NAÜ folyamatos és közvetlen tájékoztatását.

Tovább olvasom »

Orosz-ukrán konfliktus Orosz-ukrán konfliktus

Felmérték a károk mértékét Zaporizzsjai Atomerőműben

2022.11.24

A NAÜ szakértői csoportja november 21-én felmérte az ukrajnai Zaporizzsja Atomerőműben a hétvégi heves tűzérségi támadások által okozott károk mértékét és megerősítették, hogy a kulcsfontosságú berendezések sértetlenek maradtak.

Tovább olvasom »

Újabb NAÜ-missziók Ukrajnában

2022.11.16

A Nemzetközi Atomenergia Ügynökség 2022. november 8-10 között újabb szakértői missziót hajtott végre Ukrajnában, amelynek során ellenőrizték a Harkiv nukleáris kutatóintézetet és a RADON radioaktívhulladék-tárolót. A szakértők arról adtak tájékoztatást, hogy a korábbi jelentésekhez képest nagyobb károkat szenvedett el a kutatóintézet, szinte minden épülete sérült, többségük helyreállítása már nem is lehetséges. Továbbá ellenőrizték a telephelyen és annak közelében a sugárzási monitoring hálózat detektorait, és megállapították, hogy azok hitelesen mérnek, a korábbi eredményeket igazolva nem emelkedett a sugárzási szint. A NAÜ szakemberei a RADON radioaktívhulladék-tárolóval kapcsolatban hangsúlyozták, hogy a létesítmény épületei nem szenvedtek károkat, azonban távoli bombarobbanásokat lehetett hallani a látogatásuk során. A misszió tagjai nem találtak be nem jelentett nukleáris anyagokra vagy tevékenységekre utaló jeleket a két telephelyen.

Tovább olvasom »

Orosz-ukrán konfliktus Orosz-ukrán konfliktus

Összefoglaló a Zaporizzsjai Atomerőmű helyzetéről

2022.10.14

A Nemzetközi Atomenergia Ügynökség kiemelt figyelemmel követi a Zaporizzsjai Atomerőmű helyzetét, különös tekintettel az erőmű közelében zajló háborús eseményekre. A NAÜ szakértői állandó helyszíni jelenléttel biztosítják, hogy az erőmű helyzetéről megbízható információkat kapjon az ügynökség. Az elmúlt hét napban kétszer is megszakadt a Zaporizzsjai Atomerőmű kapcsolata a külső elektromos hálózattal, mindkétszer be kellett indítani a dízelgenerátorokat az erőmű hűtésének és biztonsági rendszereinek működtetéséhez. A hálózati betáplálást mindkét alkalommal sikerült helyreállítani.

Tovább olvasom »