ATDR

SajatosEnaplo


Hirdetmények

Nincs aktuális hirdetmény!


ÖSSZES HIRDETMÉNY
Részletes kereső

Magyarorszag.hu

Kozadat.hu

NAÜ-közlemény az újabb, zaporizzsjai atomerőmű elleni dróntámadásról valamint a többi ukrán nukleáris létesítmény helyzetéről

2024.07.09
NAÜ-közlemény NAÜ-közlemény

A Nemzetközi Atomenergia Ügynökség közleménye szerint a zaporizzsjai atomerőmű arról adott tájékoztatást, hogy július 3-án több drón csapódott be személyi sérülést és kisebb erdőtüzet okozva a létesítmény közelében. A támadás az atomerőmű mellett lévő transzformátor-állomásban tett kárt. A létesítményt jelenleg egy 750 kilovoltos vezeték látja el a hűtéshez is szükséges árammal, valamint az erőmű számára továbbra is elérhető egy 330 kilovoltos tartalékvezeték. A NAÜ helyszínen tartózkodó szakértői a létesítmény telephelyén belüli károkról nem tettek jelentést. „Rendkívül aggasztó, hogy ezek a dróntámadások folytatódnak, annak ellenére, hogy egyértelmű veszélyt jelentenek az enerhodari lakosságra, valamint a zaporizzsjai atomerőmű biztonságára nézve. A támadásokat azonnal abba kell hagyni.” – jelentette ki Grossi főigazgató.


A NAÜ szakértői arról is beszámoltak, hogy az Ukrajnában található többi atomerőműben a személyzet az elmúlt időszak légiriadói ellenére is folyamatosan fenntartja a nukleáris biztonságot és védelmet.

A NAÜ közleménye angol nyelven itt olvasható.Facebook megosztás