ATDR

SajatosEnaplo


Részletes kereső

Magyarorszag.hu

Kormany.hu

Kozadat.hu

Hírek

Forrás: https://en.wikipedia.org Forrás: https://en.wikipedia.org

Tájékoztatás a Taishan-i atomerőműben történtekről

2021.06.17

A Kínai Atomenergia Hatóság arról tájékoztatta a Nemzetközi Atomenergia Ügynökséget, hogy a Taishan-i atomerőmű normál üzemállapotban van, az üzembiztonság garantált. Az elmúlt napokban a nemzetközi és a hazai sajtóban is megjelent, hogy az erőműben meghibásodás történt. A kínai hatóság arról számolt be, hogy az erőműben üzemanyagburkolati hiba lépett fel, aminek hatására a primerköri hűtőközeg radioaktivitása megemelkedett, de továbbra is a hatóságilag engedélyezett értékhatárokon belül maradt. A kialakult helyzetet az előírásoknak megfelelően kezelték, az erőmű rendszereiben károsodás nem történt. A telephelyen és környékén végzett folyamatos mérések alapján környezeti kibocsátás nem történt.

Tovább olvasom »

MSZT MSZT

Jól vizsgázott az OAH integrált irányítási rendszere

2021.06.14

A Magyar Szabványügyi Testület 2021. június 7-8. között hajtotta végre az Országos Atomenergia Hivatal integrált irányítási rendszerének okiratmegújító auditját, amelynek elsődleges célja annak ellenőrzése volt, hogy az irányítási rendszer miként teljesíti az MSZ EN ISO 9001:2015 szabvány, valamint a vonatkozó jogszabályok és a saját belső szabályozók által előírt követelményeket.

Tovább olvasom »

Paksi Atomerőmű Paksi Atomerőmű

100 MW-ot meghaladó, tervezett teljesítménycsökkentés a 3. blokkon

2021.06.13

2021.06.13-án 12.30 és 17.30 óra között menetrendesített leterhelés következtében az atomerőmű 3. blokkjának teljesítményét 150 MW-tal csökkentik.

Tovább olvasom »

Paksi Atomerőmű Paksi Atomerőmű

Teljesítménycsökkentés a Paksi Atomerőmű 1. blokkján

2021.06.11

Az MVM Paksi Atomerőmű 1. blokkját, 2021. június 11-én egy biztonsági rendszert érintő hiba miatt 70 MW-ot meghaladóan leterhelték a szakemberek. A blokk biztonsága nem volt és nincs veszélyeztetve, az eseménynek környezetre gyakorolt hatása nincs.

Tovább olvasom »

Hirdetmény Hirdetmény

Hirdetmény közzététele az ügyintézési határidő meghosszabbításáról a paksi telephelyen létesítendő 5. és 6. atomerőművi blokkok biztonsági övezetének kijelölése tárgyú közigazgatási hatósági eljárásban

2021.06.11

Az Országos Atomenergia Hivatal (a továbbiakban: OAH) a Paks II Atomerőmű Zrt. kérelmére indított, „A paksi telephelyen létesítendő 5. és 6. atomerőművi blokkok biztonsági övezetének kijelölése” tárgyú, OAH-2020-04609/2020 ügyszámú hatósági engedélyezési eljárás ügyintézési határidejét 3 hónappal meghosszabbította.

Tovább olvasom »

OECD NEA CNRA OECD NEA CNRA

Online ülést tartott az OECD NEA hatósági tevékenységgel foglalkozó bizottsága

2021.06.03

2021. május 31 – június 1. között online tartotta 45. ülését az OECD Nukleáris Energia Ügynökségének hatósági tevékenységgel foglalkozó bizottsága (CNRA). A bizottság áttekintette a felügyelete alá tartozó munkacsoportok tevékenységét, jóváhagyta azok jelentéseit és meghatározta a CNRA folyamatban lévő átalakulásának irányait és következő lépéseit.

Tovább olvasom »

Forrás: IAEA Forrás: IAEA

Nemzetközi ConvEx-gyakorlat az OAH részvételével

2021.06.02

2021. május 27-én az Országos Atomenergia Hivatal Baleset-elhárítási Szervezete részt vett a Nemzetközi Atomenergia Ügynökség által szervezett ConvEx-2a típusú gyakorlaton, amelyen a résztvevő tagországok, így Magyarország is gyakorolhatta a NAÜ-vel történő veszélyhelyzeti kommunikáció menetét.

Tovább olvasom »

Útmutató-tervezet Útmutató-tervezet

Útmutató-tervezet az OAH honlapján nyilvános véleményezésre

2021.06.02

Az Országos Atomenergia Hivatal egy felülvizsgált útmutató-tervezetet tett közzé nyilvános véleményezés céljából. „A nukleáris biztonság szempontjából fontos rendszerelemek környezetállósági minősítésének módszere és folyamata az új atomerőművek tervezése során” című útmutató célja, hogy ajánlásokat adjon a nukleáris biztonság szempontjából fontos rendszerelemek környezetállósági minősítésével kapcsolatosan.

Tovább olvasom »

Útmutató Útmutató

Új útmutató az OAH honlapján

2021.05.31

Egy új útmutató kiadásáról döntött az Országos Atomenergia Hivatal. A honlapon elérhető az „Új reaktortartályok és primerköri berendezések ridegtöréssel szembeni biztonságának értékelése” című útmutató.

Tovább olvasom »

Paksi Atomerőmű Paksi Atomerőmű

Tervezett karbantartás a Paksi Atomerőmű 4. blokkján

2021.05.30

2021. május 31-én hajnalban megkezdődik a Paksi Atomerőmű 4. blokkjához tartozó villamos berendezés szénkefecseréje. A karbantartás ideje alatt a blokk 50 %-os teljesítménnyel üzemel. A blokk biztonsága nincsen veszélyeztetve, a tevékenységnek környezetre gyakorolt hatása nincs. A karbantartás a szabályok betartásával, a rendszerirányítóval (MAVIR) egyeztetve zajlik. Az érintett blokkot a vonatkozó ütemterv szerint még aznap este visszaállítják névleges teljesítményre.

Tovább olvasom »

útmutató útmutató

Felülvizsgált útmutató az OAH honlapján

2021.05.28

Egy felülvizsgált útmutató kiadásáról döntött az Országos Atomenergia Hivatal. A honlapon elérhető az „Atomerőmű rendszeres jelentései” című útmutató.

Tovább olvasom »

útmutató útmutató

Felülvizsgált útmutató az OAH honlapján

2021.05.28

Egy felülvizsgált útmutató kiadásáról döntött az Országos Atomenergia Hivatal. A honlapon elérhető az „Új atomerőmű irányítástechnikai rendszerének tervezése” című útmutató.

Tovább olvasom »