ATDR

SajatosEnaplo


Részletes kereső

Magyarorszag.hu

Kormany.hu

Kozadat.hu

Hírek

NUKLEÁRISBALESET-ELHÁRÍTÁSI GYAKORLAT

2008.11.27

A Paksi Atomerőmű minden ősszel megrendezi teljes körű nukleárisbaleset-elhárítási gyakorlatát, amihez az érintett közigazgatási szervek is kapcsolódhatnak. Idén a gyakorlatot 2008. november 27-én rendezik, amelyhez az OAH Baleset-elhárítási Szervezete mellett a Kormányzati Koordinációs Bizottság Operatív Törzse, a Nukleárisbaleset-elhárítási Védekezési Munkabizottsága és Veszélyhelyzeti Központja, valamint az OAH-ban működő Szakértői Részlege, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság Nukleárisbaleset-elhárítási Információs és Értékelő Központja is csatlakozik. A gyakorlaton a Tolna megyei, a Bács-Kiskun megyei, és a Fejér megyei Védelmi Bizottság szervei is részt vesznek. Az említett szervek teljes törzsvezetése gyakorlatozik. A szervezetek tevékenységét felkért szakemberek értékelik.

Tovább olvasom »

Megjelent az OAH novemberi Hírlevele

2008.11.19

a Hírlevél a Hírlevél melléklete (tartalomjegyzék)

Tovább olvasom »

Válogatás a NucNet híreiből - 2008. november

2008.11.19

Válogatás a NucNet híreiből

Tovább olvasom »

Együttműködési megállapodás az ETV-Erőterv ZRt.-vel

2008.11.17

Az OAH főigazgatója, dr. Rónaky József és az ETV-Erőterv ZRt. elnök-vezérigazgatója, Dénes József 2008. november 11-én írta alá a két szervezet közötti TSO Partneri együttműködési megálla-podást. Az aláíráshoz kapcsolódó szakmai összejövetelen az aláírókon kívül az ETV-Erőterv ZRt. részéről Gönczi Péter és Kovács Kálmán, az OAH részéről dr. Lux Iván, Macsuga Géza és Neubau-er István vettek részt. Az ETV-Erőterv ZRt. a magyar nukleáris és hagyományos energetikai ipar meghatározó szereplő-jeként eddig is részt vett az atomenergia biztonságos alkalmazásának hatósági ellenőrzését szolgáló műszaki megalapozó tevékenységben (ABA MMT). Az együttműködés azonban eddig javarészt az ABA MMT feladatokhoz kapcsolódó kétoldalú szerződések keretében zajlott, a napi szerződéseken túlmutató stratégiai partneri együttműködés a most aláírt szerződéssel veszi kezdetét. A megállapodás aláírását megelőzően az OAH főigazgatója ismertette az ABA MMT program és azon belül is a TSO Partneri hálózat szerepét és jelentőségét. Kiemelte, hogy a hazai és nemzetközi tapasztalat szerint egy újabb elismert szakértő intézmény szellemi potenciáljának hatósági alkalma-zása a hatósági munka hatékonyságának növekedéséhez és ezen keresztül a nukleáris biztonság nö-vekedéséhez vezet. Az ETV-Erőterv ZRt. elnök-vezérigazgatója elmondta, hogy stratégiai lehetőségnek tekinti a meg-állapodás létrejöttét, és reméli, hogy a megállapodás kereteit mindkét fél megelégedésére sikerül kitölteni. Megtiszteltetésként értékelte, hogy az ETV-Erőterv ZRt. ezzel a megállapodással a KFKI Atomenergia Kutató Intézettel, a BME Nukleáris Technikai Intézettel és a VEIKI Villamosenergia-ipari Kutató Intézettel együtt vesz részt a hatósági munka operatív támogatásában.

Tovább olvasom »

"ATOMENERGIÁRÓL - MINDENKINEK" ISMERETTERJESZTŐ KONFERENCIA VESZPRÉMBEN

2008.10.18

Az Országos Atomenergia Hivatal a TIT Stúdió Egyesülettel és a Pannon Egyetemmel közösen november 18-án ismeretterjesztő konferenciát rendezett „Atomenergiáról – mindenkinek” címmel Veszprémben a Hotel Magister konferenciatermében (8200 Veszprém, József A. u. 34/2.). Az ezúttal ötödik alkalommal vidéken rendezett és nagy érdeklődéssel fogadott regionális konferencián az ismeretterjesztésben jártas neves előadók mindazokat a területeket áttekintik – az ionizáló sugárzást, az atomerőmű biztonságát, az atomenergia jövőjét, a nukleáris biztonság hazai és nemzetközi biztosítékait, a radioaktív hulladékok kezelését – amelyek gyakran előfordulnak a médiában és érdekelhetik a lakosságot. A Konferenciateremben a Radioaktív Hulladékokat Kezelő Közhasznú Nonprofit Kft. kiállítását tekinthették meg az érdeklődők. A szünetben a Magyar Nukleáris Társaság „Fiatalok a Nukleáris Energetikáért” szakcsoportja műszeres bemutató tartott, s az érdeklődők totó kitöltésével ellenőrizhették ismereteiket. A konferencián elhangzott előadások:

Tovább olvasom »

Látogatás az Átfogó Atomcsend Szerződés Szervezeténél (CTBTO)

2008.10.16

A Magyar Tudományos, Üzemi és Szaklapok Újságíróinak Egyesülete 2008. október 15-én látogatást szervezett az Átfogó Atomcsend Szerződés Szervezetének bécsi központjába. A látogatás előkészítését és megszervezését a bécsi Magyar ENSZ Képviselet vezetője és munkatársai segítették. A látogatás 41 résztvevője között az újságírókon kívül ott volt az Országos Atomenergia Hivatal és az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság néhány munkatársa is. A Szerződés hatékony végrehajtásához szükséges előkészületek elvégzésére 1997-ben hozták létre a CTBTO Előkészítő Bizottságot, amelynek székhelye Bécsben, az ENSZ központban található . A Szerződés előzményéről és életbelépésének politikai akadályairól dr. Annika Thunborg, a Szervezet szóvivője és kommunikációs igazgatója tartott bevezető előadást. Dr. Balczó Béla, a helyszíni Ellenőrzési Igazgatóság Módszertani osztályának vezetője ismertette a szerződés betartásának ellenőrzésére szolgáló rendszer legfontosabb elemeit, az ellenőrzés módszereit és eszközeit, majd beszámolt a 2008. szeptember 24-én befejeződött, három héten át Kazahsztánban tartott, első átfogó helyszíni ellenőrzési gyakorlatról. Az újságírók látogatása az adatközpont megtekintésével folytatódott, ahol a szintén a szervezetnél dolgozó Ágoston László informatikus mérnök bemutatta a központ működését és az adatforgalom beérkezésének és feldolgozásának útját. Az újságírók nagyon érdekesnek tartották a bemutatót és számos kérdést tettek fel. A bécsi látogatás a magyar nagykövetségen folytatódott, ahol a nagykövet asszony meghívására tartott fogadás keretében ismerkedtek meg a látogatók a nagykövetség területén elhelyezkedő Magyar ENSz Képviselet munkájával és megtekintették Magyarország nagykövetségének helyet adó gyönyörű épületet. Az Átfogó Atomcsend Szerződés Szervezete

Tovább olvasom »

Nemzetközi szakmai értekezlet az OAH-ban

2008.10.10

A Nemzetközi Atomenergia Ügynökséggel, az OECD Nukleáris Energia Ügynökséggel, valamint az Európai Bizottsággal közösen szeptember 15 és19 között nemzetközi szakmai értekezletet rendezett az OAH. Az értekezlet a biztonsági tartalékok fejlett elemzési módszerekkel történő értékelésével foglalkozott atomerőművekben történő átalakítások esetén. A 2007 novemberében 4 nemzetközi szakértő részvételével tartott előkészítő értekezleten összeállított vitaindító anyag alapján, 23 országból (Argentínától, Oroszországon át Koreáig) érkezett prominens szakember ismertette az országukban alkalmazott gyakorlatot, valamint a kiemelt nemzetközi fórumokon kialakulóban levő szabványok és elvárások helyzetét. Az összesen 55 résztvevő között 5 különböző intézményből 15 magyar szakember is részt vett. A plenáris szekciókban 7 általános témájú előadás hangzott el, majd 14 előadásban egyes országok, ill. egyes erőművek speciális megoldásait mutatták be. A három fő témacsoportnak megfelelő szekciókban a résztvevők egy-egy összefoglaló anyagot állítottak össze, amely megjelenik az értekezlet anyagait összefoglaló CD-n. A résztvevő szakemberek magas szakmai színvonalának köszönhetően az értekezlet jelentősen előmozdította egy közös nemzetközi platform kialakítását a témakörben.

Tovább olvasom »

Az amerikai Nukleáris Biztonsági Hatóság elnöke Magyarországon

2008.09.23

Az OAH főigazgatójának meghívására szeptember 22-24 között dr. Dale E. Klein, az Amerikai Egyesült Államok Nukleáris Biztonsági Hatóságának elnöke hivatalos látogatásra érkezett Magyarországra. Szeptember 23-án találkozott dr. Pálinkás Józseffel a Magyar Tudományos Akadémia elnökével, majd az Akadémia Könyvtártermében előadást tartott „Nukleáris reneszánsz” címmel. Ezt követően az OAH központjában megbeszélést folytatott az OAH vezetőivel. Szeptember 24-én látogatást tett Bátaapátiban, ahol megtekintette a hamarosan átadásra kerülő Nemzeti Radioaktívhulladék-tároló felszíni és felszín alatti létesítményeit. A látogatás nemzetközi sajtótájékoztatóval zárult. „Nuclear renaissance”

Tovább olvasom »

SIKERES NYÍLT NAP AZ OAH-BAN

2008.09.22

Az Országos Atomenergia Hivatal szeptember 20-án – csatlakozva a Kulturális Örökség Napjai rendezvénysorozathoz – nyílt napot tartott. A szombat délután 14 órakor kezdődött, s 15 és 16 órakor megismételt tájékoztatáson a résztvevőket Lux Iván, főigazgató-helyettes köszöntötte, majd vetített-képes előadáson mutatta be az atomenergia alkalmazását és az OAH tevékenységét. Horváth Kristóf főosztályvezető „Nukleáris anyagok szállításának biztonsága és védettsége” című előadása után Macsuga Géza főosztályvezető a nukleáris balesetek elhárításáról beszélt. A látogatás az OAH épületének alagsorában elhelyezett nukleárisbaleset-elhárítási központ (CERTA) megtekintésével folytatódott, ahol Petőfi Gábor osztályvezető, valamint Tóth Katalin, Nyisztor Dániel és Kantavári Anita egy nukleáris baleset szimulációján keresztül mutatták be a központ működését veszélyhelyzetben. A látogatók nagy érdeklődéssel fogadták a bemutatót, s számos kérdést tettek fel az OAH munkatársainak. Sokan nézték meg az épület előcsarnokában elhelyezett poszter kiállítást is, amely az OAH sokrétű tevékenységét mutatja be. A posztereknél Fichtinger Gyula, Rácz Gabriella és Vincze Árpád segítette a tájékoztatást. Az OAH kezelésében lévő Központi Nukleáris Alap finanszírozásában folyó, a radioaktív hulladékok elhelyezésével kapcsolatos tevékenységet Czoch Árpádné és Molnár Balázs mutatta be a látogatóknak.

Tovább olvasom »

Előadás a CTBTO-ról

2008.09.16

A Magyar Tudományos- Üzemi és Szaklapok Újságíróinak Egyesülete Nukleáris Újságíró Szakosztálya előadást szervez a környezeti nukleáris robbantásokat megtiltó Átfogó Atomcsend Szerződés (CTBT) életbe lépését előkészítő bizottság (CTBTO) tevékenységéről. A szerződés nemzetközi megfigyelő rendszert tart fenn 337 szeizmikus, hidroakusztikus, infrahang és sugárzás monitorozó állomással az egész világon. A CTBTO tevékenységét ismerteti dr. Horváth Kristóf, az Országos Atomenergia Hivatal főosztályvezetője a 2008. szeptember 17-én a MTESZ székházban tartandó előadáson. (1027 Budapest, Fő u. 68. II. em. 218-as terem 14.00 órakor) Nukleáris non-proliferáció Magyarországon

Tovább olvasom »

Kitüntetés

2008.08.26

A Magyar Köztársaság elnöke augusztus 20-a, az államalapító Szent István ünnepe alkalmából Szepes Károlynak, az OAH főosztályvezető-helyettesének a magyarországi nukleáris létesítmények biztonságos üzemelését garantáló hatósági feladatok hosszú idejű, meghatározó fontosságú és magas színvonalú elvégzéséért, az Országos Atomenergia Hivatal Nukleáris Biztonsági Igazgatósága legfontosabb feladataiban kifejtett odaadó, hatékony közreműködéséért a Magyar Köztársasági Ezüst Érdemkereszt kitüntetést adományozta.

Tovább olvasom »

Temetés

2008.08.12

Tovább olvasom »