ATDR

SajatosEnaplo


Részletes kereső

Magyarorszag.hu

Kozadat.hu

Hírek

Hirdetmény Hirdetmény

Hirdetmény a Paks II. Atomerőmű Zrt. kérelmére indult eljárásban hozott döntésről

2020.11.19

Az Országos Atomenergia Hivatal határozatot hozott a Paks II. Atomerőmű Zrt. kérelmére indult, UXD 6.3 számú Acél- és betonacél szerelő üzem Acélszerelvények összeszerelési és raktározási terület építési engedélyezési eljárásában. Az eljárás a kormány 208/2015. (VII. 23.) rendelete alapján nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségű ügy. A vonatkozó jogszabályi előírásoknak megfelelően a nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségű ügyben meghozott döntést az OAH hirdetményi úton közli.

Tovább olvasom »

Útmutató-tervezet Útmutató-tervezet

Útmutató-tervezet az OAH honlapján nyilvános véleményezésre

2020.11.18

Az Országos Atomenergia Hivatal egy felülvizsgált útmutató-tervezetet tett közzé nyilvános véleményezés céljából. Az „Atomerőmű rendszeres jelentései” című útmutató célja, hogy ajánlásokat adjon a rendszeres jelentési kötelezettség, valamint az öregedéskezelési jelentés teljesítésének módjára, a hatósági biztonsági mutatók képzéséhez szükséges adatszolgáltatásra, és egyértelművé tegye az ezekkel kapcsolatos hatósági elvárásokat.

Tovább olvasom »

Forrás: minenergo.gov.by Forrás: minenergo.gov.by

Az OAH kérésére tájékoztatást adott a fehérorosz hatóság az osztroveci atomerőműben történtekről

2020.11.17

Az Országos Atomenergia Hivatal kérésére a fehérorosz nukleáris hatóság, a Goszatomnadzor, tájékoztatta az OAH-t az osztroveci atomerőműben november 8-án történtekkel kapcsolatban. Eszerint a Pakson építendő új blokkokhoz hasonló erőmű 1-es blokkjának „energetikai indítása” közben két feszültségváltó mérőtranszformátor rejtett, gyártási hibája miatt zárlat keletkezett, ezért az elektromos védelmi rendszer leállította a blokkot. Ezek a berendezések (kisméretű mérőtranszformátorok) rendeltetésük szerint a generátor és a blokk transzformátor közötti villamos vezetékek feszültségének mérésére szolgálnak. Az esemény az erőmű nukleáris biztonságára nem volt hatással, egyéb berendezéseket nem veszélyeztetett, a biztonsági rendszereket nem érintette, cseréjüket követően a tervezettek szerint folytatódik az 1-es blokk indítása.

Tovább olvasom »

Hirdetmény Hirdetmény

Hirdetmény a Paks II. Atomerőmű Zrt. kérelmére indult eljárásban hozott döntésről

2020.11.16

Az Országos Atomenergia Hivatal határozatot hozott a Paks II. Atomerőmű Zrt. kérelmére indult, Betonkeverő üzem CEB UXC épület építési engedélyezési eljárásában. Az eljárás a 208/2015. (VII. 23.) Korm. rendelet alapján nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségű ügy. A vonatkozó jogszabályi előírásoknak megfelelően a nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségű ügyben meghozott döntést az OAH hirdetményi úton közli.

Tovább olvasom »

Hirdetmény Hirdetmény

Hirdetmény az „RHK Kft. KKÁT üzemeltetési engedélyének módosítása iránti kérelme” tárgyú eljárásban hozott döntésről

2020.11.16

Az Országos Atomenergia Hivatal döntést hozott a Radioaktív Hulladékokat Kezelő Közhasznú Nonprofit Kft. kérelmére a Paksi Atomerőmű kiégett üzemanyagának átmeneti tárolását végző Kiégett Kazetták Átmeneti Tárolója (KKÁT) 1-24. kamrás kiépítésének üzemeltetési engedélyére vonatkozóan indult eljárásban. A vonatkozó jogszabályi követelményeknek megfelelően az OAH a döntésről hirdetmény útján értesíti az érintett ügyfeleket. A hirdetmény elérhető Paks Város Önkormányzata (7030 Paks, Dózsa György út 55-61.), valamint az OAH (1036 Budapest, Fényes Adolf u. 4.) hirdetőtábláin, az OAH honlapján (www.oah.hu), valamint a közigazgatási hirdetmények oldalán (http://hirdetmeny.magyarorszag.hu).

Tovább olvasom »

Paksi Atomerőmű Paksi Atomerőmű

Megkezdődött a Paksi Atomerőmű 3. blokkjának 2020. évi karbantartása

2020.11.12

A Paksi Atomerőmű középtávú karbantartási tervének megfelelően, a jelenlegi járványhelyzet figyelembe vétele mellett 2020. november 12-től megkezdődött a 3. blokk 2020. évi nagykarbantartása, amely a fűtőelemek cseréjével összekötött tervszerű karbantartási tevékenységeket foglalja magában. Az Országos Atomenergia Hivatal a jogszabályi követelmények alapján folyamatosan felügyeli a blokk leállítását, indítását és a fűtőelemcserével, karbantartással kapcsolatos összes tevékenységet.

Tovább olvasom »

Hírlevél Hírlevél

Megjelent az OAH-hírlevél idei második száma

2020.11.03

A hírlevélben foglalkozunk többek között a nukleáris létesítmények 2020 első félévi biztonsági teljesítményének értékelésével, a fontosabb jogszabályváltozásokkal, a járványhelyzet nukleáris létesítmények, valamint radioaktívhulladék-tárolók működésére gyakorolt hatásával, a Paks II beruházás 2020-as hatósági felügyeletével, illetve a létesítési engedélykérelem elbírálásával. Emellett olyan témák is megjelennek, mint a Paksi Atomerőműben alkalmazni tervezett SLIM üzemanyag tesztkazetták engedélyezése, valamint értékeljük Magyarország egyéves NAÜ-kormányzótanácsi tagságát.

Tovább olvasom »

Hirdetmény Hirdetmény

Hirdetmény a Toray Industries Hungary Kft. kérelmére indult eljárásban hozott döntésről

2020.10.29

Az Országos Atomenergia Hivatal határozatot hozott a Toray Industries Hungary Kft. kérelmére indult, radioaktív anyag alkalmazásának engedélyezésére irányuló eljárásban. Az eljárás a kormány 344/2017. (XI. 15.) Korm. rendelete alapján nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségű ügy. A vonatkozó jogszabályi előírásoknak megfelelően a nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségű ügyben meghozott döntést az OAH hirdetményi úton közli.

Tovább olvasom »

Paksi Atomerőmű Paksi Atomerőmű

Villamos berendezés karbantartása a Paksi Atomerőmű 1. blokkján

2020.10.28

2020. október 29-én hajnali 04:00 órától kezdődően a Paksi Atomerőmű 1. blokkjához tartozó villamos berendezésen tervezett karbantartást hajtanak végre, amely a termelőegység 50%-os leterhelése mellett végezhető el. A tevékenységnek a nukleáris biztonságra és a környezetre gyakorolt hatása nincsen, a rendszerirányítóval (MAVIR) egyeztetve zajlik. Az érintett blokkot a vonatkozó ütemterv szerint még aznap délután visszaállítják névleges teljesítményre.

Tovább olvasom »

Forrás: IAEA Forrás: IAEA

Benyújtottuk az Előzetes Biztonsági Jelentést a NAÜ-nek

2020.10.28

Az új atomerőművi blokkok engedélyezéséhez kapcsolódóan az Országos Atomenergia Hivatal megküldte az Előzetes Biztonsági Jelentést és a kapcsolódó tematikus jelentéseket a Nemzetközi Atomenergia Ügynökség számára. A dokumentumot a TSR-misszió (Technical Safety Review) előkészítéseként adtuk át a NAÜ-nek. A misszió célja, hogy a NAÜ koordinálásában egy nemzetközi szakértőcsoport megvizsgálja a létesítésiengedély-kérelem alapját képező Előzetes Biztonsági Jelentést, és értékelje, hogy a Paksra tervezett blokkok megfelelnek-e a NAÜ biztonsági szabványainak.

Tovább olvasom »

Hirdetmény Hirdetmény

Hirdetmény a Paks II. Atomerőmű Zrt. kérelmére indult eljárásban hozott döntésről

2020.10.28

Az Országos Atomenergia Hivatal határozatot hozott a Paks II. Atomerőmű Zrt. kérelmére indult, UXD 6.4 számú Acél- és betonacél szerelő üzem adminisztrációs és kiszolgáló épület építési engedélyezési eljárásában. Az eljárás a kormány 208/2015. (VII. 23.) rendelete alapján nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségű ügy. A vonatkozó jogszabályi előírásoknak megfelelően a nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségű ügyben meghozott döntést az OAH hirdetményi úton közli.

Tovább olvasom »

Online tanóra Online tanóra

Online tanórát tartott az OAH a Nemzeti Közszolgálati Egyetem hallgatóinak

2020.10.22

A Nemzeti Közszolgálati Egyetem, Hadtudományi és Honvédtisztképző Kar, Katonai Felsővezető Szakirányú Továbbképzési Szak hallgatói számára a korábbi évek hagyományától eltérően idén nem személyesen, hanem online tanóra keretében tartottak előadásokat az Országos Atomenergia Hivatal szakértői, amelynek célja az volt, hogy a leendő katonai felsővezetők megismerhessék az OAH főbb feladatait, szakmai tevékenységét.

Tovább olvasom »